“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Κάθειρξη 30 ετών για τη μεγάλη απόδραση των 11

  • Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:26

Ενόχους, μεταξύ άλλων, για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας έκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, επιβάλλοντας κάθειρξη 30 ετών σε δύο κατηγορούμενους που συμμετείχαν στη μαζικότερη απόδραση που έγινε από τις νέες Φυλακές Τρικάλων το βράδυ στις 22 Μαρτίου 2013.

Μια καλοσχεδιασμένη και από καιρό προετοιμασμένη απόδραση σύμφωνα και με τα σχέδια που βρέθηκαν, ενώ οι εξωτερικοί συνεργάτες των δραπετών, φαίνεται πως γνώριζαν από όπλα, βεληνεκές, θέσεις βολής κλπ.

Αφού με οπλοπολυβόλο γάζωσαν τις τέσσερις σκοπιές, ενώ από τη θέση που έστησαν το όπλο είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν (πυροβολήσουν) και την πύλη εισόδου των Φυλακών στην περίπτωση (σ.σ. σύμφωνα και με τα σχέδια ασφαλείας) που έβγαιναν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. της φρουράς κλπ για να «αντεπιτεθούν».

Οι εξωτερικοί συνεργάτες ωστόσο, με τον καταιγισμό των πυρών με Καλάσνικοφ και τη ρίψη χειροβομβίδων καθήλωσαν τους σκοπούς και προκάλεσαν σύγχυση. «Δεν πυροβολούσαν απλά για εκφοβισμό» κατέθεσε ένας από τους φύλακες που τραυματίστηκε από τα πυρά. Προσθέτοντας «δέχθηκα μια σφαίρα στο στήθος. Σύρθηκα τραυματισμένος στη σκοπιά και περίμενα. Μετά άκουγα φωνές. Θεωρώ ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο να αποδράσουν».

Αυτός ήταν και ο απώτερος σκοπός της επίθεσης εξωτερικά των φυλακών, να διευκολυνθεί η απόδραση όπως και έγινε. Οι 11 συνολικά δραπέτες είχαν λιμάρει κάγκελα κελιών, με σεντόνια έφτιαξαν αυτοσχέδιες σκάλες και ενόσω οι φύλακες κρύβονταν για να προστατευθούν από τα πυρά εκείνοι δραπέτευαν.

Δύο φρουροί τραυματισμένοι, έντεκα συνολικά δραπέτες (σ.σ. άδειασε όλη η πτέρυγα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο δικαστήριο) στην πλειοψηφία τους βαρυποινίτες Αλβανοί υπήκοοι, ενώ οι διωκτικές αρχές ελάχιστα γνωρίζουν για τους συνεργούς τους οι οποίοι γάζωσαν τις φυλακές.

Την επομένη της απόδρασης, σε χωράφι και στο 6ο χλμ. της επ. οδού Νίκαιας - Αγίων Αναργύρων Λάρισας σε έναν δρόμο που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν, βρέθηκε καμένο ένα από τα αυτοκίνητα με τα οποία διέφυγαν οι δράστες. Ένα λευκό βαν, μάρκας Mercedes Vito, που είχε κλαπεί από το Κορωπί Αττικής.

Δύο από τους δραπέτες φέρεται πως λήστεψαν την Εθνική Τράπεζα, στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 16 Μαΐου 2013 με λεία άνω του 1 εκατ. ευρώ και εξαφανίστηκαν, όπως οι περισσότεροι από τους δραπέτες. Σε καταδίωξη της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσπρωτία από τα πυρά αστυνομικών τραυματίζεται θανάσιμα ένας 35χρονος, όπως είχε χάσει τη ζωή του μερικές ημέρες νωρίτερα ένα ακόμη δραπέτης, ένας 25χρονος.

Σε απόπειρα ληστείας σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι συλλαμβάνεται τον Μάιο του 2013 ένας 38χρονος που δεν παρέστη προχθές στη δίκη. Έτσι ο μοναδικός εκ των δραπετών που κάθισε στο εδώλιο του ΜΟΕ Λάρισας ήταν ένας 41χρονος Αλβανός υπήκοος, ο μοναδικός που συνελήφθη τις αμέσως επόμενες ώρες της απόδρασης, ενώ κρυβόταν στο ποτάμι στην Πηνειάδα.

«Εγώ δεν το είχα σχεδιάσει, σε έναν μήνα θα αποφυλακιζόμουν» κατέθεσε προχθές απολογούμενος, με την υπεράσπισή του να υπογραμμίζει πως ο 41χρονος δεν μετείχε στον σχεδιασμό της απόδρασης. Με δεδομένο μάλιστα ότι όλοι οι δραπέτες εξαφανίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, δεν υπήρχε «λόγος» ο 41χρονος να αφεθεί στην Πηνειάδα και να προσπαθεί να κρύβεται στο ποτάμι.

«ΟΙ ΣΚΟΠΙΕΣ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΙΠΕΣ»

Την προχθεσινή δίκη διέκρινε ο μεγάλος αριθμός των μαρτύρων και δη υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς, σκοπών και αστυνομικών που βίωσαν το βράδυ της επίθεσης στις Φυλακές Τρικάλων.

«Ήταν οργανωμένο σχέδιο» τόνισε καταθέτοντας εξωτερικός φρουρός, απαντώντας καταφατικά σε ερώτηση της προέδρου του Δικαστηρίου, για να προσθέσει πως «οι σκοπιές ήταν διαλυμένες από τις ριπές».

Τον καταιγισμό των πυρών επιβεβαίωσε και έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. όταν με το φως της ημέρας σε διπλανό χωράφι, εκεί όπου έστησαν το οπλοπολυβόλο και γάζωσαν τις σκοπιές, βρέθηκαν εκατοντάδες κάλυκες όπως και χειροβομβίδες που έριξαν για να προκαλέσουν πανικό και σύγχυση στους σκοπούς.

«Ευθεία πάνω μας πυροβολούσαν» κατέθεσε άλλος φρουρός, προσθέτοντας «είχαν σχέδιο οργανωμένο από καιρό, είχαν φτιάξει αυτοσχέδιες σκάλες» με σεντόνια.

«Ο στόχος τους ήταν να εξουδετερώσουν όλους όσοι ήταν εμπόδιο, δεν πυροβολούσαν απλά για εκφοβισμό» τόνισε φρουρός που τραυματίστηκε από τα πυρά των συνεργατών των δραπετών. Για να προσθέσει περιγράφοντας την αιματηρή απόδραση «δέχθηκα μια σφαίρα στο στήθος και άλλη μία πέρασε ξυστά. Σύρθηκα τραυματισμένος στη σκοπιά και ετοίμασα το όπλο μου στην περίπτωση που θα έμπαιναν μέσα. Θεωρώ ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο να αποδράσουν» κατέληξε προσθέτοντας ότι άκουσε στη συνέχεια κάποιους που περνούσαν (σ.σ. οι δραπέτες) να μιλάνε Αλβανικά και πως γρήγορα τον μετέφεραν οι συνάδελφοί του στο νοσοκομείο.

«Είχαν ανθρωποκτόνο διάθεση» τόνισε ο αστυνομικός και πρώην διοικητής της Εξωτερικής Φρουράς, προσθέτοντας ότι «η Γ’ σκοπιά δέχθηκε 120 πυροβολισμούς» για να προσθέσει πως «επίθεση δέχθηκαν και αστυνομικοί της ΟΠΚΕ» που κλήθηκαν να συνδράμουν στους φύλακες.

Το σκηνικό περιέγραψε καταθέτοντας και αστυνομικός της ΟΠΚΕ σημειώνοντας πως ενώ μετέβαιναν στις Φυλακές «δεχθήκαμε πυροβολισμούς. Είδαμε ένα άσπρο βαν από το οποίο δεχόμασταν πυρά», ενώ η 5η σκοπιά είχε καταληφθεί.

Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εγκατέλειψαν το όχημα και καλύφθηκαν σε διπλανό χαντάκι αφού λόγω του σκότους ήταν αδύνατο να προσδιορισθεί με σαφήνεια ο αριθμός των δραστών κλπ. Σύγχυση είχε προκληθεί και σε σκοπούς αφού δεν έγινε άμεσα αντιληπτό ότι τους πυροβολούσαν απ’ έξω από τις φυλακές.

«Είδαμε του αστυνομικούς της ΟΠΚΕ να δέχονται πυρά και καλυφθήκαμε και εμείς» κατέθεσε αστυνομικός – πλήρωμα περιπολικού που επίσης κλήθηκε να μεταβεί στις Φυλακές.

ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ»

«Ήμουν στο κελί 17» τόνισε απολογούμενος ο 41χρονος και μοναδικός εκ των δραπετών που κάθισε προχθές στο εδώλιο του ΜΟΕ. Για να προσθέσει πως «είδα να βγαίνουν κάποια άτομα και χωρίς να το σκεφτώ είπα να φύγω και εγώ.

Εγώ δεν το είχα σχεδιάσει, γιατί να σχεδιάσω απόδραση αφού σε έναν μήνα αποφυλακιζόμουν. Ανεβήκαμε στην ταράτσα και τότε δεν μπορούσα να γυρίσω πίσω. Αν ήταν να γυρίσω τον χρόνο πίσω δεν θα ήμουν εδώ» τόνισε ο 41χρονος με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, από τον Απρίλιο του 2013 θα ήταν ελεύθερος, ενώ πλέον πρέπει να παραμείνει (σ.σ. για όσα χρόνια υπολείπονται) φυλακισμένος, εκτίοντας τα 20 έτη της κάθειρξης που του επιβλήθηκαν προχθές.

Ο εισαγγελέας της έδρας για τους δύο εκ των δραπετών πρότεινε την ενοχή τους, μεταξύ άλλων για την ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Με το ΜΟΕ ομόφωνα να τους κρίνει ενόχους επιβάλλοντας συνολική ποινή κάθειρξης 30 ετών εκ των οποίων εκτιτέα τα 20 έτη, ενώ ομόφωνα απορρίφθηκε το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικού.

Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο απάλλαξε των κατηγοριών, λόγω παραγραφής άλλους συγκατηγορούμενους που είχαν παραπεμφθεί για απλή συνέργια κλπ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ