Κατανυκτικός εορτασμός της Παναγίας της Φανερωμένης στη Σύρο

Συνοδοιπόρος όλων η Παναγία

Συμμετοχή πλήθους πιστών στον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και στον Ι.Ν. Παναγίας της Φανερωμένης - Ορθόδοξοι και Καθολικοί μετείχαν με ευλάβεια στις θρησκευτικές εκδηλώσεις

Την πίστη τους στη σεπτή μορφή της Παναγίας κατέθεσαν οι πιστοί της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας της Φανερωμένης, συμμετέχοντας με ευλάβεια και κατάνυξη στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι δύο Εκκλησίες.

Υπό το φως που εκπέμπει η δύναμη της μίας και μοναδικής πίστης, κοινή για όλους τους Χριστιανούς, Ορθόδοξοι και Καθολικοί έδωσαν το “παρών” στην τέλεση των πανηγυρικών εσπερινών που έλαβαν χώρα την Τρίτη το βράδυ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη και χθες αργά το απόγευμα, στον κατάμεστο από κόσμο, προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας της Φανερωμένης στα Χρούσσα, προσκυνώντας επιπλέον, με σεβασμό, τις ιερές εικόνες.

Κατά τη διάρκεια της τέλεσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων στις δύο Εκκλησίες, οι πιστοί έγιναν αποδέκτες των ουσιαστικών, μεστών και περιεκτικών σε νόημα κηρυγμάτων που απηύθυναν για τον εορτασμό της Παναγίας της Φανερωμένης, τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, όσο και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. Πέτρος Στεφάνου.

Ανταποκρινόμενο το ποίμνιο των δύο Εκκλησιών στο πνευματικό κάλεσμα και συμμετέχοντας στους πανηγυρικούς εσπερινούς, συνεχίζει να αποδεικνύει στην πράξη, ότι βαδίζει χέρι χέρι προς τον Λόγο του Θεού μετέχοντας στη θρησκευτική παράδοση της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το “παρών” έδωσαν ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης καθώς και πλήθος εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Σύρου.

Υπογραμμίζεται πως, τα κηρύγματα των δύο Επισκόπων παρουσιάζονται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

“Διάχυτη η παρουσία της Παναγίας”

“Να μην ολιγωρούμε στην πνευματική και θρησκευτική διαπαιδαγώγηση” την προσωπική μας, όσο και των νεότερων γενεών ήταν το μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ στο κήρυγμά του, το οποίο απηύθυνε στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέσθηκε το βράδυ της Τρίτης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου “φυλάσσεται η περίπυστη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης”.

Στο πλαίσιο του λαμπρού εορτασμού, ο κκ. Δωρόθεος Β΄ σημείωσε πως, ο μήνας Σεπτέμβριος είναι η αρχή του εκκλησιαστικού έτους και πως η παρουσία της Παναγίας είναι διάχυτη με κορυφαία θρησκευτική εκδήλωση, τον εορτασμό της Παναγίας της Φανερωμένης.

“Η Παναγία, μας υπενθυμίζει και πάλι την παρουσία της, με τα πολλά και θαυμαστά γεγονότα τα οποία επιτέλεσε τόσο στο νησί των Κυθήρων, όσο και σε πολλές άλλες πόλεις και περιοχές της ενδόξου πατρίδος μας” τόνισε αρχικά ο Μητροπολίτης, λέγοντας παράλληλα πως, “Η Αγία αυτή και περίπυστη εικόνα, η οποία βρίσκεται στο μέσον του Ναού προεξάρχουσα της λαμπράς αποψινής εορτής και πανηγύρεως είναι ένα έργο φιλότεχνων αγιογράφων, οι οποίοι την ιστόρησαν και την προσέφεραν εδώ στον Μητροπολιτικό μας Ναό προ δεκαετιών πολλών, ώστε να υπάρχει ως εχέγγυον και ως λήθης εμπόδιο, των όσων ιερών και θαυμασίων επιτελεί η Παναγία μας καθ΄ ημέραν στη ζωή μας”.

Πρόσθεσε δε, πως με τη σειρά του, “Και ο ευσεβής λαός της Σύρου συνεχίζει έως και σήμερα την παράδοση όχι βεβαίως πολυπληθής όπως παλαιότερα” όμως “προσέρχεται κάθε χρόνο προκειμένου να προσκυνήσει την ιερά εικόνα και να ζητήσει τη βοήθεια και τη μεσιτεία της Παναγίας αλλά και την προσευχητική της δέηση προς τον δρόμον του Θεού, για τη ζωή του και την οικογένειά του, για τα έργα του. Ιδιαιτέρως δε, για την δύναμη που χρειάζεται προκειμένου να σηκώσει στον ώμο τους πολλούς σταυρούς της ζωής”.

Ο κκ. Δωρόθεος Β΄ υπογράμμισε μάλιστα, πως, “Πρέπει να διδάσκεται ότι υπάρχει η Παναγία της Φανερωμένης στη Σύρο”, τονίζοντας ακόμη πως, αποτελεί τιμή για το νησί, να μπορεί να φιλοξενεί και να φυλάσσει, ένα έργο σημαντικό, το οποίο “είναι περιζήτητο σε όλα τα μουσεία του κόσμου”.

Στον λόγο του, κατέστησε σαφές επίσης, πως μέσω της αναφοράς των πιστών στο πρόσωπο της Παναγίας, μπορούν οι ίδιοι, να λαμβάνουν δύναμη και με τη βοήθειά της “να περνούν στην αντίπερα όχθη του ποταμού των προβλημάτων της καθημερινότητας”. Από την ανωτέρω αναφορά “πηγάζει” και η ανάγκη να ενδυναμώσει την πίστη του ο κάθε άνθρωπος προς τον Θεό, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

“Ζω με τα έργα μου, όχι θεωρητικά”

Συνεχίζοντας, στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, σημείωσε πως, “Σηκώνω τον σταυρό του Χριστού σημαίνει ότι μπορώ και αντιλαμβάνομαι πώς πρέπει να ταξινομήσω τα πράγματα στη ζωή μου” επισημαίνοντας πως, ο κάθε ένας από εμάς, ως άνθρωπος “μαζί με τη θεραπεία των καθημερινών αναγκών του” πρέπει να φροντίσει να μεριμνά για την πνευματική του κατάνυξη. “Να φροντίζω και να μεριμνώ για την ψυχή μου, για τη ζωή μου. Γιατί κερδίζω την ψυχή μου, σημαίνει, κερδίζω τη ζωή μου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι, “Η λέξη ψυχή στην Παλαιά Διαθήκη είναι ταυτισμένη με τη λέξη ζωή. Κερδίζω την ψυχή μου, μπορώ να κρατώ τη ζωή μου στα χέρια μου, να πορεύομαι και να της δίνω κάθε μέρα δυνατότητες, πνευματικές δυνάμεις, τέτοιες, που να την κρατούν όρθια, ζωντανή”.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, να μεριμνά κάποιος για την ψυχή του, σημαίνει, “Να μην μπορεί τίποτε να νικήσει αυτή τη δύναμή της και καμία δύναμη εχθρική, πνευματική, αόρατη να μην είναι ικανή να αποτραβήξει από μέσα της την ελπίδα”, η οποία μπορεί να βοηθά τους συνανθρώπους μας, να αντιμετωπίζουν τον δικό τους σταυρό. “Ζω σημαίνει όχι ότι θεωρητικά υπάρχω, αλλά ότι είμαι εδώ παρών και με τη ζωή μου, με τους νόμους μου, με τα έργα μου, μπορώ να δίνω γύρω μου ένα παράδειγμα. Μπορώ να δίδω ελπίδα στους άλλους. Τους δίνω τη δυνατότητα να πορευθούν μαζί μου και τους διαβεβαιώνω ότι μπορώ να σηκώνω μαζί με τον δικό μου σταυρό και τους δικούς τους σταυρούς. Γιατί αυτό σημαίνει συμπορεύομαι με τον άλλο” υπογράμμισε.

Σε αυτή την πορεία μας, μέσα στον κόσμο και στη ζωή, “στην άρση του σταυρού μας, που είναι η άρση του σταυρού του Χριστού κυρίως, συνοδοιπόρος μας είναι η Παναγία μας” ανέφερε παρακάτω ο Σεβασμιώτατος, λέγοντας πως εκείνη είναι που “Ποτέ δεν μας αφήνει, ποτέ δεν μας εγκαταλείπει, ποτέ δεν αφήνει τον άνθρωπο μόνο. Αυτή είναι ο συνοδοιπόρος μας. Αυτή είναι η χαρά μας. Αυτή είναι η απαντοχή μας. Αυτή είναι που μας περνά στην απέναντι όχθη του ποταμού των προβλημάτων της καθημερινότητας. Κι άλλες φορές, αυτή γίνεται η γέφυρα που μας οδηγεί προς την κοινωνία της αγάπης που πρέπει όλοι να έχουμε με τον Θεό πατέρα μας”.

“Λύτρωση από την πνευματική σκλαβιά”

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε και ο πανηγυρικός εορτασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης στα Χρούσσα με τη χορωδία της Καθολικής Εκκλησίας να συμβάλει στο κατανυκτικό κλίμα. Παρουσία πολλών πιστών, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. Πέτρος Στεφάνου τόνισε, “Ημέρα γιορτής η σημερινή, γιορτάζει η Παναγιά μας, η μητέρα όλων μας και εμείς οι χριστιανοί της Σύρου αλλά και οι επισκέπτες από άλλα μέρη της Ελλάδας ανεβήκαμε σε αυτό το ιερό προσκύνημα για να την τιμήσουμε. Ο ερχομός μας εδώ, δηλώνει την ευλάβεια μας, την επιθυμία μας, αλλά και την ανάγκη μας, να προσευχηθούμε και να ζητήσουμε τη μεσιτείας της” εξηγώντας πως, η γιορτή της Παναγίας της Φανερωμένης, όπως και το εικόνισμα που τέθηκε προς προσκύνηση “συνδέετε με το Τάγμα της “Παναγίας της λύτρωσης” που ιδρύθηκε στην Ισπανία το 1218, έχοντας ως σκοπό να απελευθερώσει τους σκλαβωμένους τότε χριστιανούς από τα χέρια των μουσουλμάνων”.

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος επισημαίνοντας πως, “Η Παναγία που βλέπουμε στο εικόνισμα σπάει τις αλυσίδες των σκλαβωμένων τους απελευθερώνει και προστατεύει κάτω από το μανδύα της όσους προστρέχουν σ΄αυτήν”, συμπλήρωσε πως στις ημέρες μας, “έχουμε ανάγκη από μια άλλη απελευθέρωση, μια πνευματική απελευθέρωση από τα δεσμά της αμαρτίας” καθώς στη σημερινή εποχή “οι άνθρωποι εξ αιτίας του εγωισμού μας νομίζουμε ότι ελευθερία σημαίνει, “κάνω ό,τι θέλω, κάνω ό,τι μου αρέσει”. Τονίζοντας την ανάγκη να συλλάβουν οι πιστοί το ουσιαστικό μήνυμα της ελευθερίας, κατέστησε σαφές πως, “Ο Ιησούς μας ελευθέρωσε από τη σκλαβιά της αμαρτίας με την έννοια, ότι μας έδωσε τη δυνατότητα να λέμε όχι σε ό,τι μας απομακρύνει από εκείνον και να επιλέγουμε ελεύθερα το δρόμο των εντολών που μας οδηγούν κοντά του. Αυτή τη δυνατότητα, μας την έδωσε με τον σταυρικό του θάνατο και την Ανάσταση του. Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία”.

“Εκκλησία: Μία μητέρα με ανοικτή αγκαλιά”

Παράλληλα, στον λόγο του, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης βαθύτερων δεσμών ανάμεσα στην Εκκλησία και τους πιστούς, κυρίως σε μία δύσκολη εποχή, που η απαίτηση των καιρών είναι τέτοια. “Σήμερα σε όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ η Παναγία η Φανερωμένη μας καλεί να θυμηθούμε το μεγαλείο της χριστιανικής ζωής και της σωτηρίας που έχουμε λάβει. Γιατί ο χριστιανός έλαβε με το βάπτισμα το δώρο να ελευθερωθεί από τα δεσμά της αμαρτίας και να ζήσει ως παιδί του Θεού. Ζω κοντά στο Θεό σημαίνει ότι επιλέγω να ακολουθώ τον Ιησού Χριστό γιατί πιστεύω σε αυτόν. Και όταν λέω πιστεύω, σημαίνει ότι με τις πράξεις μου, με την συμπεριφορά μου, δηλώνω ότι αυτός είναι o Κύριος μου, ο σωτήρας μου” σημείωσε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας πως, είναι επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα που είχε απευθύνει και στην επισκοπική χειροτονία του. Ότι δηλαδή “η τοπική μας εκκλησία οραματίζομαι να είναι μια κοινότητα ζωντανή, με δραστήρια μέλη, όπου ο ένας να δείχνει κατανόηση, συμπόνια και συμπαράσταση στον άλλον”. Αυτό, όπως πρόσθεσε, “θα γίνει όταν η δύναμη της πίστη μας, μας ωθήσει να ανοιχτούμε προς τον συνάνθρωπο μας και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ζωντανή όπου ο ένας θα στηρίζει τον άλλον”, ανάγκη που έχει σήμερα και η Εκκλησία καθώς όπως επεσήμανε, “από αρχές Οκτωβρίου οι ιερείς της Σύρου θα είναι μόλις επτά στον αριθμό”, την ίδια στιγμή που το έργο των ενοριών και οι ποιμαντικές ανάγκες αυξάνονται. “Και αν και μέχρι σήμερα πολλοί λαϊκοί είχαν ενεργό ρόλο μέσα στις ενορίες μας, τώρα πλέον ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσουμε ως εκκλησία τα ιδιαίτερα χαρίσματα που έχετε πολλοί από εσάς για την πρόοδο της” υπογράμμισε.

Πριν ολοκληρώσει το κήρυγμά του δε, ο ίδιος αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας παρομοιάζοντάς την ως Παναγία, η οποία “γιατρεύει τις πληγές των ανθρώπων και θερμαίνει τις καρδιές τους”. “Η εκκλησία πρέπει να έχει τις πόρτες της ανοικτές για όλους, να έχει την αγκαλιά της ανοικτή έτοιμη να υποδεχτεί όποιον αναζητά το Θεό πατέρα. Ο Πάπας Φραγκίσκος παρομοιάζει την εκκλησία με μια μητέρα με ανοικτή αγκαλιά που περιμένει όλα τα παιδιά της να την πλησιάσουν και να ζήσουν κοντά της, για όλους υπάρχει μια θέση στην καρδιά της. Όποιος και αν είναι, ότι και να έχει κάνει στη ζωή του, όσο και αν έχει σφάλει” σημείωσε, καταλήγοντας πως, “Άλλωστε η εκκλησία μας δεν αποτελεί έναν κλειστό “σύλλογο” αναμάρτητων, αλλά μια κοινότητα βαπτισμένων που άλλοι έχουν βαθιά πίστη, άλλοι έχουν αμφιβολίες και αμφιταλαντεύονται, άλλοι βιώνουν έντονα ερωτηματικά, άλλοι είναι πληγωμένοι, άλλοι θυμωμένοι”.

“Να έχετε τη βεβαιότητα αδελφοί μου ότι η Εκκλησία, είναι κοντά σας και ως μητέρα, όπως η Παναγία, που αγαπά και φροντίζει τα παιδιά της, δεν έχει άλλη αποστολή από το να δώσει σε εμάς αυτό που αναζητά η καρδιά μας για να είμαστε ευτυχείς. Δηλαδή την δυνατότητα να γνωρίσουμε τον μόνο αληθινό Θεό και να πιστέψουμε σε αυτόν” σημείωσε ολοκληρώνοντας τον λόγο του.