Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική Εκκλησία

"Για να ακούσεις και να επικοινωνήσεις αληθινά"

  • Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, 2015 - 11:39

Στο θαύμα του Ιησού Χριστού στην περιοχή της Δεκάπολης, όπου έδωσε ξανά ακοή και μιλιά σε έναν κωφάλαλο, επικεντρώνεται η Ευαγγελική περικοπή αυτής της εβδομάδας, όπως επισημαίνει ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος αέσκεται στο να δίνει όσο το δυνατόν πιο ακριβείς γεωγραφικές τοποθεσίες από τις οποίες περνάει ο Ιησούς Χριστός. Στη σημερινή περικοπή περιγράφει ότι ο Ιησούς αφού πέρασε την περιοχή της Δεκάπολης, νοτιοανατολικά της Γαλιλαίας πήγε στην Καπερναούμ. Στη Δεκάπολη του παρουσιάζουν έναν κωφάλαλο και εκείνος για χάρη του κάνει ένα θαύμα. Για τους Ιουδαίους η Δεκάπολη είναι μια περιοχή ειδωλολατρική όπου δεν μπορεί ο Μεσσίας να κάνει θαύματα για χάρη απίστων. Αυτοί οι άπιστοι αν ήθελαν θα μπορούσαν να γίνουν πρώτα Ιουδαίοι, μετά να αποδεχτούν τον Μεσσία και μετά να σωθούν. Με αυτή τη σημείωση ο Ευαγγελιστής θέλει να δείξει ότι η σωτηρία που έρχεται δια μέσου του Ιησού δεν κοιτάζει πριν και μετά, αν δηλαδή είναι πριν Ιουδαίος ή ειδωλολάτρης για να ευεργετηθεί. Υπάρχει μόνο η αγάπη του Θεού, ο οποίος με σκληροκαρδία απευθύνεται σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από το κατά Μάρκον ευαγγέλιο.

Πάλι έφυγε ο Ιησούς από τον περιοχή της Τύρου και της Σιδώνας και ήρθε στη λίμνη της Γαλιλαίας, περνώντας μέσα από τον περιοχή της Δεκάπολης. Του φέρνουν τότε έναν κωφάλαλο και τον παρα­καλούν να βάλει το χέρι του πάνω του. Ο Ιησούς τον πήρε ξεχωρι­στά, μακριά από το πλήθος, έβαλε τα δάχτυλά του στ’ αυτιά του, και με το σάλιο του άγγιξε τη γλώσσα του. Έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό, στέναξε και του λέει; «Εφφαθά», που σημαίνει «Άνοιξε». Κι αμέσως άνοιξαν τ’ αυτιά του, λύθηκε η δεμένη γλώσσα του και μιλούσε κανονικά. Ο Ιησούς τους ζήτησε να μην το πουν σε κανέ­ναν. Όσο όμως κι αν τους το ζητούσε, εκείνοι πολύ περισσότερο το διαλαλούσαν. Υπερβολικά εντυπωσιασμένοι έλεγαν: «τι ωραία που τα τακτοποιεί όλα! Ακόμη και τους κουφούς κάνει ν’ ακούν, και τους βουβούς να μιλούν».