Δελτίο ειδήσεων της Ι.Μητροπόλεως Σύρου (30/01 - 5/02/16

  • Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, 2016 - 14:44

Τις ποικίλες λειτουργικές δράσεις στα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο, κατά την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2016, παρουσιάζει στο εκκλησιαστικό δελτίο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, η κ. Ειρήνη Ξαγοράρη.

Στις 30 Ιανουαρίου στις 14:30, την ίδια ώρα της Ευρέσεως της Αγίας Εικόνος της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, πραγματοποιήθηκε με κάθε εκκλησιαστική τάξη η λιτάνευσή της στην πόλη της Τήνου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, των εκπαιδευτικών και μαθητών όλων των βαθμίδων, του ευσεβούς λαού και του επικεφαλής της Φιλαρμονικής του ΠΙΙΕ.

Στη μαρμάρινη εξέδρα Παντανάσσης ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε προς τους συλλιτανεύοντες μαθητές, προς τους οποίους απηύθηνε πατρικές συμβουλές για την προκοπή και τη ζωή τους.    

Ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στον ανακαινισθέντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, του "Ισιδώρειου Ορφανοτροφείου Σύρου",  τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων των Αρχιμανδριτών Δωροθέου Γάγγου και Βενέδικτου Φραγκογιάννη, παρουσία πλήθους πιστών.

Σε μια πλημμυρίδα μαθητών από το Κατώτερο,  Μέσο και Ανώτερο Κατηχητικό Σχολείο της νήσου Μυκόνου, τελέσθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας στο "Γουμενιώ" η κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας.

Ο Αιδεσιμολ Πρωτοπρ. κ. Βασίλειος Τζανιδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου στην ομιλία του μετέφερε τις εόρτιες πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Δωροθέου Β'  και συνεχάρη τους Πατέρες για το επιτελούμενο έργο και για τις δραστηριότητες που επιτελούνται στο Πνευματικό Κέντρο.

Στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης, στη Χώρα της Μυκόνου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αποτελούντων τις Κατηχητικές Ομάδες της Μυκόνου, από το 1993 έως το 2005, καταξιωμένοι σήμερα πολίτες της Μυκόνου, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Διευθυντού Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. Πέτρου Μαραγκού. Στην ομιλία του, ο π. Πέτρος ανεκάλεσε στη μνήμη του εκείνα τα χρόνια, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ για την ανάθεση σ' αυτόν της Διακονίας Νεότητος και του προσέφερε εκ μέρους των νέων ένα εγκόλπιο, επ' ευκαιρία της συμπληρώσεως 15 ετών Αρχιερατείας του.

Τέλος, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός ανακοίνωσε τη δημιουργία, μέσω του Διαδικτύου, μιας νησιωτικής γραμμής επαφής προσέγγισης  μεταξύ των νέων των νησιών της Ιεράς Μητροπόλεως, στην οποία ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ , με τη συγκατάθεση όλων, έδωσε την ονομασία "ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ" .

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, η Εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη στη Μύκονο, με τη συνέργεια του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μυκόνου, Πρωτοπρ. Βασίλειου Τζανιδάκη, και του Διευθυντού των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως και Εκπαιδευτικού, Πρωτοπρ. Πέτρου Μαραγκού, προς τιμήν των Εκπαιδευτικών όλων των Βαθμίδων της νήσου, με την ευκαιρία της προλαβούσης εορτής των Τριών Ιεραρχών, στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, στη Χώρα.

Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Θεολόγος και Εκπαιδευτικός κ. Χρυσόστομος Βανικιώτης, με θέμα "Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ", ο οποίος ανέπτυξε με ιστορική και θεολογική τεκμηρίωση τη σύζευξη της θύραθεν Ελληνικής σοφίας και του Χριστιανικού πνεύματος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου, συμπαραστατούμενος από τους Πρωτοπρεσβυτέρους Πέτρο Μαραγκό και Εμμανουήλ Γαλανάκη, και του Διακόνου Γεωργίου Κουσαθανά, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, Προστάτου των Οπωροκηποκαλλιεργητών Μυκόνου, οι οποίοι παρέστησαν μετά των οικογενειών τους, παρουσία του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Μυκόνου, της Περιφερειακής Συμβούλου, εκπροσώπου του Λιμεναρχείου Μυκόνου και των μαθητών της Δ΄ τάξεως του Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου. Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη Αγιασμός.

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας, της επιλεγομένης "Μεγαλομάτας" πόλεως Τήνου, όπου τιμάται η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρὀθεος Β΄, με τη συμμετοχή Εφημερίων της ιεράς νήσου.