Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική Εκκλησία

Οι πειρασμοί: Δοκιμασία για να αναπτυχθεί και να ωριμάσει η πίστη

  • Σάββατο, 19 Μαρτίου, 2016 - 10:56

Οι πειρασμοί που παρουσιάζονται ενώπιον του ανθρώπου κατά την πορεία αναζήτησης του σωστού, του αληθινού και του ωραίου, αλλά και η ανάγκη ενός φάρου καθοδηγητή ο οποίος θα μας προσφέρει ότι ακριβώς χρειαζόμαστε, για να μας αποτρέψει από αυτούς, είναι το θέμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής.

Την πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας μελετά το πρώτο επεισόδιο της δημόσιας ζωής του Ιησού, μετά το βάπτισμά του στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη, έτσι όπως το περιγράφει ο ευαγγελιστής Λουκάς.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης Μαραγκός, Ο Ιησούς υπήρξε μαθητής του Ιωάννη του Βαπτιστή και η βάπτισή του εκλαμβάνεται ως επιστέγαση της περιόδου της μαθητείας του. Μετά από αυτή την εμπειρία της ερήμου, ο Ιησούς σκέφτηκε το μέλλον του, ποιο δρόμο θα μπορούσε να πάρει, πάνω στον οποίο θα στερέωνε και θα έχτιζε τις επιμέρους επιλογές του και θα ξεδίπλωνε καθημερινά το νόημα της ζωής του.

Ο πειρασμός είναι καθημερινό «ψωμί» και μάλιστα όταν πρέπει να διαλέξουμε, να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και να κάνουμε κεφαλαιώδους σημασίας επιλογές. Οι δισταγμοί, οι αμφιβολίες πειρασμοί, οι ταλαντεύσεις είναι τα αφεντικά. Η κατάσταση που ο Ιησούς Χριστός έζησε είναι και η κατάσταση που εμείς ζούμε. Οι πειρασμοί του Ιησού είναι και οι δικοί μας. Πράγματι επηρεαζόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτήσουμε τα αγαθά που έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε άνετα. Ωστόσο, έχουμε τον πειρασμό να τα συσσωρεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς σε πολλούς φαντάζει ότι είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αισθανθούν ολοκληρωμένοι. Αυτή η ολοκλήρωση την οποία λαχταρούμε, σε άλλους είναι συνυφασμένη με τη δημόσια αναγνώριση, την προβολή, επιζητούν τη δύναμη και την εξουσία και θέλουν τα χειροκροτήματα και τα βραβεία ως επιβράβευση αυτών των κόπων και επιβεβαίωση ότι έφτασαν στον στόχο τους και δεν είναι λίγες οι φορές που μπροστά σε αυτούς τους στόχους, πολλοί θυσιάζουν κάθε άλλη αξία. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να βάλουν και το Θεό να γίνει συνεργός τους σε αυτή την επιθυμία με την προσευχή τους.