Εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου για το νέο έτος και αναφορά στο πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της

Απολογισμός αγάπης και στήριξης στον συνάνθρωπο

Ομιλία του Συριανού επιστήμονα και γυναικολόγου Στέφανου Χανδακά για την υπογεννητικότητα

Με “πυξίδα” τις ανάγκες των νησιωτών που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα συνεχίζει να πορεύεται στη διαδρομή της η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, αναπτύσσοντας ένα σπουδαίο και απαραίτητο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, προκειμένου να ανακουφίσει δεκάδες συμπολίτες μας, αλλά και μεγάλο αριθμό οικογενειών στα νησιά.

Στον πλούσιο απολογισμό για το περασμένο έτος προχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης για τη νέα χρονιά, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, άνωθεν του Μητροπολιτικού ναού της Μεταμορφώσεως στην Ερμούπολη.

Την ίδια εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του – όπως κάθε χρονιά - ο Συριανός επιστήμονας, γυναικολόγος και μαιευτήρας, Στέφανος Χανδακάς, ο οποίος ανέπτυξε ομιλία για το σοβαρό ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών, ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας, με τον Μητροπολίτη Σύρου να συνεχίζει την παράδοση, έχοντας στο πλάι του την κόρη του κ. Χανδακά, Αλεξάνδρα.

Πιστοί, ιερείς καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης ήταν παρόντες σε μία όμορφη γιορτή, χειροκροτώντας το πολύτιμο έργο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Ικανοποιήθηκαν αιτήματα, στηρίχθηκαν οικογένειες και παιδιά

Ο Σεβασμιώτατος αφού πρωτίστως αναφέρθηκε στο ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ακολούθως προχώρησε στον φιλανθρωπικό και κοινωνικό απολογισμό για το 2019, ευχαριστώντας το σύνολο των πλευρών που συνέδραμαν σε αυτόν.

Μέρος της ομιλίας του έχει ως ακολούθως: “Κατά το έτος 2019 η Ιερά Μητρόπολη άσκησε ένα ευρύτατο έργο κοινωνικής και φιλανθρωπικής προσφοράς που κάλυψε όλο σχεδόν το φάσμα των ανθρώπινων αναγκών και απλώθηκε και στα 12 νησιά που την απαρτίζουν. Το έργο αυτό στηρίζεται από τον ετήσιο Έρανο Αγάπης και Φιλαδελφείας που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στα νησιά μας υπό την ευθύνη και τον συντονισμό του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τήνου, π. Γεωργίου Φανερού, από το πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, από τη μη κυβερνητική οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Αποστολή”, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ευεργέτες, χορηγούς, επιχειρηματίες και πλοιοκτήτες, την ONEX, τη συνεισφορά ιερών ναών και μονών και από τον οβολό και του πιο πτωχού Κυκλαδίτη και από το υστέρημα και τις προσφορές των πιστών. Όλους αυτούς ευγνωμόνως και οφειλετικώς ευχαριστούμε.

Το κύριο βάρος του φιλανθρωπικού έργου φέρει το Φιλόπτωχο Ταμείο από το οποίο ενισχύονται φοιτητές, καταβάλλονται ενοίκια σπουδαστών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό, αποπληρώνονται δικαστικές οφειλές, ανεξόφλητοι λογαριασμοί, νοσήλια, φάρμακα και ανακουφίζονται καθημερινές ανάγκες συνανθρώπων μας.

Ειδικότερα το 2019 υποβλήθηκαν συνολικά 572 αιτήματα και χορηγήθηκε για την ικανοποίησή τους το ποσό των 75.000 ευρώ. Για την αποπληρωμή φαρμάκων διατέθηκαν – απευθείας σε φαρμακεία των νησιών – 2.500 ευρώ, διατέθηκαν επίσης για τη χορήγηση δεκατιανού σε μαθητές σχολείων 8.000 ευρώ και για επιδοτήσεις σε φοιτητές και μαθητές – είτε εφάπαξ είτε μηνιαίως- 48.000 ευρώ. Για την υλοποίηση του προγράμματος “Είμαστε μια οικογένεια” με το οποίο εφοδιάζονται σε τακτά και έκτακτα χρονικά διαστήματα 300 περίπου οικογένειες των νησιών μας, κατά πλειοψηφία με μικρά και ανήλικα παιδιά, με πακέτα που περιέχουν ποσότητα τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από την Ιερά Μητρόπολη χορηγήθηκε το ποσό των 6.000 ευρώ. Οφείλω να ευχαριστήσω εδώ δημοσίως την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία για 3η συνεχή χρονιά συνέχισε την παροχή πακέτων τροφίμων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, μηνιαίως και σταθερώς”.

O κκ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε τέλος και τα Φιλόπτωχα Ταμεία ενοριών της Σύρου, ενώ έκανε αναφορά και στις δομές που συντηρεί η Μητρόπολη, στηρίζοντας τα μικρά παιδιά και στην Τρίτη Ηλικία.

Προβληματίζουν τα στοιχεία για τη μείωση των γεννήσεων

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημερωτική ομιλία του, ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς αναφέρθηκε στο ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας τα χρόνια της κρίσης μέτρησε μεγάλη μείωση στις γεννήσεις, γεγονός που θέτει στο προσκήνιο τη μείωση του πληθυσμού της χώρας με ταχύτατους ρυθμούς σε μερικά χρόνια από σήμερα, αν αυτή η κατάσταση δεν μεταβληθεί.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε: “Το 2008 στην αρχή της κρίσης στην Ελλάδα γεννιόντουσαν 140.000 παιδιά τον χρόνο, ένας αριθμός σταθερός για πολλές δεκαετίας και είχαμε περίπου 100.000 θανάτους. Οπότε η χώρα είχε μία μικρή αύξηση του πληθυσμού της ή έστω μία σταθερότητα.

Μέσα στην καρδιά της κρίσης το 2011, ήταν η πρώτη χρονιά στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, μετά το 1946 δηλαδή, που άρχισε να μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας. Ουσιαστικά επανήλθαμε σε πολεμικές συνθήκες σε ό,τι αφορά το θέμα των γεννήσεων και των θανάτων.

Φέτος, δέκα χρόνια μετά την κρίση, ουσιαστικά στην αρχή της επανένταξης της χώρας οικονομικά και κοινωνικά σε μία νέα δεκαετία, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω κατά περίπου 50% στις γεννήσεις, δηλαδή στις 75.000 – 80.000 γεννήσεις σε σχέση με το 2008. Η Eurostat έχει ήδη χτυπήσει το “καμπανάκι” στην ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία, λέγοντας ότι με αυτούς τους ρυθμούς ο πληθυσμός της χώρας το 2050 υπολογίστε ότι θα είναι γύρω στα 8 εκατομμύρια”.

Ο ίδιος σχολίασε πως αυτή η πραγματικότητα έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, μιλώντας στη συνέχεια για το πολύ σημαντικό έργο της HOPE GENESIS, που αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Τέλος, αφού πρωτίστως ο κ. Χανδακάς υποστήριξε πως η κυβέρνηση λαμβάνει από την πλευρά της μέτρα στήριξης για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, έκλεισε την ομιλία του, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη για τη συνεργασία του στην πορεία της HOPE GENESIS σε ακριτικά μέρη, νησιά και ορεινές περιοχές.