Απόφαση ποιμαντικής ευθύνης και όχι σύγκρουσης με την κυβέρνηση χαρακτήρισε το άνοιγμα των ναών ανήμερα των Θεοφανίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου

«Η Εκκλησία συνοδοιπορεί χέρι-χέρι με την Πολιτεία»

Ομαλά και χωρίς φαινόμενα συγχρωτισµού, εν αντιθέσει με άλλες πόλεις της χώρας, τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανίων στους ιερούς ναούς της Σύρου, οι οποίοι λειτούργησαν παρουσία λίγων πιστών που θέλησαν να συµπροσευχηθούν και να παρακολουθήσουν δια ζώσης την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Η ∆εσποτική Εορτή των Θεοφανίων τιμήθηκε σε κλίμα κατάνυξης και με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταµορφώσεως του Σωτήρος στην Ερµούπολη ιερούργησε ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. ∆ωρόθεος Β’, συµπαραστατούµενος από τους εφημέριους του ναού και τον διάκονό του. Προ της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, ο Σεβασµιώτατος απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τους παριστάμενους που τήρησαν απόλυτα τα μέτρα προστασίας, αλλά και τους χριστιανούς που, όπως τόνισε, «παρέμειναν στο σπίτι τους και διεφύλαξαν την ιερότητα της ημέρας από τυχόν ανεπιθύμητες στεναχώριες που κανείς δεν θα ήθελε να προκαλέσει».

Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων

 

Αφού υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της εορτής των Θεοφανίων για τη ζωή µας και την πνευματική κατάρτιση και σωτηρία μας, ο Μητροπολίτης Σύρου αναφέρθηκε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη χθεσινή λειτουργία των ναών με τη συμμετοχή πιστών, επισημαίνοντας πως δεν ήταν απόφαση σύγκρουσης με την κυβέρνηση ή αδιαφορίας απέναντι στα υγειονομικά μέτρα, αλλά μια απόφαση ποιμαντικής ευθύνης.

«Ο Αρχιεπίσκοπος και οι δώδεκα Συνοδικοί Ιεράρχες αποφάσισαν με ποιμαντική ευθύνη, καθώς είχε προαναγγελθεί και συµφωνηθεί µε την πολιτεία ότι οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια και οι χριστιανοί μας θα μπορούν να εκκλησιασθούν, τηρώντας αυστηρά τα µέτρα και προστατεύοντας το μεγάλο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή.

Και όταν ανηγγέλθη ότι σήμερα οι ναοί θα είναι κλειστοί, η συνείδηση του Αρχιεπισκόπου, ως εκκλησιαστικού ταγού και ιεράρχη, δεν επέτρεψε ακόμα και εσείς οι ολίγοι, που παρίστασθε, και οι άλλοι χριστιανοί μας σε όλη την Ελλάδα, που εκκλησιάστηκαν να στερηθούν της χαράς της κοινής προσευχής, της Θείας Λειτουργίας, της Μεταλήψεως του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου και του εν συνεχεία αγιασμού και ραντισμού».

Σύμφωνα με τον Σεβασµιώτατο κ.κ. ∆ωρόθεο Β’, η παρουσία των πιστών στη Θεία Λειτουργία δεν διακονήθηκε εις βάρος της δημόσιας υγείας, καθώς από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η εκκλησία έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και συνοδοιπορεί χέρι-χέρι με την πολιτεία.

«Αυτά τα χέρια δεν πρόκειται ποτέ να λυθούν, γιατί ο σκοπός είναι κοινός, όλοι μαζί θα συνεισφέρουμε ώστε να φύγει το γρηγορότερο η πανδημία από την πατρίδα μας, τη ζωή μας και τις οικογένειές μας. ∆εν υπάρχει, λοιπόν, σύγκρουση, δεν υπάρχει εναντίωση, δεν υπάρχουν εγωισμοί. Υπάρχει μόνο ποιμαντική ευθύνη της εκκλησίας απέναντι στο λαό του Θεού και ταυτόχρονα ευθύνη της εκκλησίας να συμπορευθεί αυτή την ώρα με την πολιτεία, στον αγώνα για την απελευθέρωσή μας από αυτό τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η εκκλησία πλήρωσε βαρύ τίµηµα, ενταφιάζοντας δύο νέους στην ηλικία ιεράρχες με μοναδικό και ανεπανάληπτο έργο στις επαρχίες τους, πολλούς ιερείς και μοναχούς.

«Και όταν εκκλησιαζόμενοι τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, τα τηρούμε όχι μόνο για την προστασία των άλλων, αλλά και του εαυτού μας. Ούτε οι Μητροπολίτες, ούτε οι ιερείς μας είναι έξω από τον κίνδυνο, ούτε οι διάκονοι, ούτε οι ψάλτες, ούτε οι συνεργάτες μας. Κανείς δεν θέλει να συμβεί σε κανένα απολύτως κανένα κακό».

Καταλήγοντας, ο Σεβασµιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τις Αρχές για την ευαισθησία που επέδειξαν ώστε να τελεστεί ειρηνικά η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ο Μεγάλος Αγιασμός και ενημέρωσε πως λόγω της απαγόρευσης ρίψης του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της πόλης, παρουσία πλήθους, ο ίδιος θα το κάνει μόνος σε μια απομακρυσμένη και ακατοίκητη παραλία του νησιού. «Θα το πράξω για τους ναυτικούς μας, τους ψαράδες μας και όσους εργάζονται στη θάλασσα, σε ώρα που δεν θα ανακοινώσω. Θα ρίψω αγιασμό στη θάλασσα, θα ρίψω τον Τίμιο Σταυρό και θα προσευχηθώ μαζί σας, που θα παρίστασθε νοερώς, η θάλασσα να είναι ειρηνική, οι πλόες των καραβιών μας να είναι γαλήνιοι και ασφαλείς, οι ναυτικοί μας να επιστρέψουν σώοι και υγιείς στα σπίτια τους και να απολαµβάνουµε όλοι τα αγαθά της, προστατεύοντας και διαφυλάσσοντάς την.

Σημειώνεται ότι, σε τρεις κεντρικούς ναούς της Ερµούπολης, κατόπιν προτροπής του κ. ∆ωροθέου Β΄, τελέσθηκε και δεύτερη Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Στη συνέχεια, οι ναοί παρέμειναν ανοιχτοί από τις 12 έως το 1 το μεσημέρι προκειμένου όσοι πιστοί δεν εκκλησιάστηκαν, να προσκυνήσουν και να παραλάβουν με απόλυτη τάξη αγιασμό σε ειδικό μπουκαλάκι.

Ο εορτασμός των Θεοφανίων στην Άνω Σύρο

 

Στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο προΐστατο ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, συµπαραστατούµενος από τον εφημέριο π. Ιωσήφ Πρίντεζη και τον π. Παολίνο.

Όπως είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: “Η σημερινή πανήγυρη μας παρακινεί να βγούμε από το λήθαργο και να αναζητήσουμε το αληθινό πρόσωπό του Θεού. Γιατί, όποιος τον βρει, αφού τον έχει πραγματικά και ειλικρινά αναζητήσει, συνειδητοποιεί ότι είναι Σωτήρας, φως στη ζωή του και διαρκής σκοπός του. Και τότε, επιστρέφει από άλλο δρόμο, διαφορετικό από αυτόν της αναζήτησης, ασφαλή, σίγουρο και μακριά από τον σκληρό και επικίνδυνο Ηρώδη!”.

Στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας, διαβάστηκαν αναγνώσματα της Αγίας Γραφής ενώ η χορωδία του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου εμπλούτισε μουσικά την ακολουθία αποδίδοντας ύμνους και άσματα στο Θεό λαµπρύνοντας την τελετή.

Ο Σεβασµιώτατος π. Πέτρος ευχήθηκε σε όλους «χρόνια πολλά» και ενημέρωσε τους πιστούς πως και η Θεία Λειτουργία της ερχόμενης Κυριακής θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, εφόσον συνεχιστεί η λειτουργία των ναών χωρίς την παρουσία πιστών.