Με πλήρη λαμπρότητα και επισημότητα, αλλά τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διάδοσης της πανδημίας, εορτάστηκε και φέτος το «Πάσχα του Καλοκαιριού» στα μεγάλα προσκυνήματα των Κυκλάδων

Οι Κυκλάδες τίμησαν την Κοίμηση της Κυράς των Αγγέλων

Παρουσία της Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μεγαλόχαρη της Τήνου, αλλά και η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της επίθεσης στο καταδρομικό «ΕΛΛΗ»

Με κάθε επισημότητα και τη συνήθη λαμπρότητα, τιμήθηκε στα μεγάλα προσκυνήματα των Κυκλάδων, σε Τήνο και Πάρο, η Κοίμηση της Παναγίας Θεοτόκου, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων κατά της διάδοσης της πανδημίας και με επίκεντρο των εφετινών παρακλήσεων προς τη Μεγαλόχαρη, την επούλωση των πληγών που άφησε στη χώρα η πύρινη λαίλαπα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Κυκλάδες γιόρτασαν, τηρουμένων των μέτρων, την Παναγιά, τη «Μάνα» των απανταχού Χριστιανών, από το μικρότερο εξωκλήσι έως και τα μεγάλα προσκυνήματα του Ι.Ν. Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Τήνο και του Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, όπου πιστοί συνέρρευσαν, προκειμένου να απευθύνουν την προσευχή τους και να τιμήσουν την Κοίμησή Της, ανάβοντας ένα κερί.

«Η Παναγία να ταξιδέψει στην κυματόεσσα θάλασσα και να βρεθεί κοντά στις πληγείσες περιοχές»

Στον Ι.Ν. Παναγίας Ευαγγελίστριας της Τήνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου, κ. Ιερώνυμου, συνιερουργούντων των Σεβασμιώτατων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, κ. Ιερόθεου και Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου Φολεγάνδρου, Σικίνου, κ. Δωρόθεου Β’, πραγματοποιήθηκε η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκης Κεραμέως, του βουλευτή Κυκλάδων της Ν.Δ., κ. Φίλιππο Φόρτωμα, του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Νίκου Συρμαλένιου, της Επάρχου Τήνου, κ. Νατάσας Δεληγιάννη Άσπρου, του περιφερειακού συμβούλου, κ. Μάκη Δαδάου, του Δημάρχου Τήνου, κ. Ιωάννη Σιώτου, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και των τοπικών Αρχών, αλλά και πλήθους πιστών, που με πλήρη συμμόρφωση στα μέτρα και στις συστάσεις του προσωπικού του ναού, προσήλθαν προκειμένου να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Μεγαλόχαρης.

Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου, κ.κ. Δωρόθεος Β’, έμφαση έδωσε στις μεγάλες πληγές που προκάλεσε – και συνεχίζει να προκαλεί – η πυρκαγιά σε όλη τη χώρα.

«Τις προηγούμενες εβδομάδες η πατρίδα μας έζησε ανείπωτες φυσικές καταστροφές. Χιλιάδες στρέμματα γης καταστράφηκαν, δάση κάηκαν, μικρά ανυπεράσπιστα ζώα αποτεφρώθηκαν και η προσευχή μας μπροστά στο ιερό Της εικόνισμα, ήταν κάθε μέρα κατά την ώρα των ιερών ακολουθιών ολοκάρδια, για τους πυροσβέστες, τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, τους πιλότους των πυροσβεστικών εναέριων μέσων, τους απλοϊκούς ανθρώπους τους συμπατριώτες μας, ώστε να μην κλείσει αυτή τη φορά κανένα σπίτι και να μη χαθεί ούτε ένας άνθρωπος», σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’, καλώντας όλους όσοι παρίστατο στην εόρτια λειτουργία, «να την παρακαλέσουμε πάνω στις ράχες των δελφινιών να ταξιδέψει σήμερα στην κυματόεσσα θάλασσα του Αιγαίου και να βρεθεί κοντά στις περιοχές αυτές τις πατρίδος μας, τις δοκιμασθείσες αυτές περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και όπου αλλού χτύπησε η πυρκαγιά και να γίνει λύση των δακρύων των συμπατριωτών μας, να γίνει κατάπαυσις των παθημάτων τους, να γίνει δρόσος στον καύσωνά τους, κυρίως όμως να δώσει σε όλους μας ένα μήνυμα σήμερα η Παναγία μας, ότι μπορούμε να ξανακάνουμε τη γη να ανθίσει και να ελογαρίσει, να ξανακούσουμε το τιτίβισμα των πουλιών στα κλαριά των δέντρων, να ξαναχτιστούν τα σπίτια των συνανθρώπων μας».

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος, από τον άμβωνα του μεγαλύτερου προσκυνήματος των Κυκλάδων, τόνισε, ότι «σήμερα που η κλιματική αλλαγή χρειάζεται την δική μας προσωπική εμπιστοσύνη γιατί ο πλανήτης και η μητέρα γη μας εκδικούνται και μας απαντούν με τον τρόπο τους, στις ανίερες, στις τόσο φίλαυτες και εγωιστικές παρεμβάσεις μας σε αυτόν τον κόσμο, το κόσμημα. Ο Θεός μας έδωσε να ζούμε αυτή την επί γης περιουσία Του, που την έκανε καλή λεία και την έδωσε να τη φυλάξουμε και εμείς την καταστρέφουμε. Σήμερα, αυτή τη δύσκολη εποχή, αλλά και σήμερα αυτή την ωραία εορταστική μέρα, που γιορτάζει η Παναγία, που γιορτάζει η Ελλάδα, που γιορτάζει η θάλασσα, που γιορτάζουν οι καρδιές μας, να παρακαλέσουμε την Παναγία μας να μας δώσει δύναμη, πάντοτε να πράττουμε το καλό. Να μας δώσει δύναμη να αγαπάμε την πατρίδα μας, να στηρίζουμε την πατρίδα μας. Να μας δώσει δύναμη η φλόγα της πίστης μέσα στην καρδιά μας, να παραμείνει πάντοτε άσβεστη, το έχουμε ιερό χρέος, κυρίως για τα παιδιά μας».

Επιπλέον, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’, αναφέρθηκε και στην ιστορική σημασία της ημέρας για τον εθνικό αγώνα και την ανεξαρτησία, τιμώντας και τη μνήμη, όχι μόνο των πεσόντων του καταδρομικού «ΕΛΛΗ», που ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου τορπιλίστηκε μέσα στο λιμάνι της Τήνου και έγινε αφορμή ώστε η Ελλάδα να μπει στον αγώνα και «χτίσει» το Έπος του ’40, αλλά και των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τα 200 χρόνια της οποίας εορτάζει φέτος η χώρα μας, ενώ έκλεισε ψάλλοντας μαζί με τους εκκλησιαστικούς πατέρες τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησε επιμνημόσυνος δέηση και ρίψη στεφάνων στον υγρό τάφο των πεσόντων του Καταδρομικού «ΕΛΛΗ» από τον Σεβ. Μητροπολίτη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και την στρατιωτική ηγεσία, εν πλω, σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η Παναγία να πρεσβεύσει ώστε να δείξει έλεος ο Κύριος να αρθούν τα ολέθρια φυσικά γεγονότα όπως η πανδημία και οι πυρκαγιές»

Στο προσκύνημα του Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλίνικου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων, κ. Βαρθολομαίου.

Στην Πάρο, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., κ. Κατερίνα Μονογυιού, βουλευτές από την Πιερία και τα Δωδεκάνησα, ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, τη δε αντιπολίτευση εκπροσώπησε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Παρόντες ήταν ο Έπαρχος Πάρου, κ. Κώστας Μπιζάς, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Τάσος Φαρούπος, καθώς και εκπρόσωποι των δημοτικών συμβουλίων Πάρου και Αντιπάρου, αλλά και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και τοπικών Αρχών.

Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας, κ. Καλλίνικος, υπογράμμισε, πως όπως στο πρόσωπο της Παναγίας άρονται οι φυσικοί όροι, έτσι και το μήνυμα της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι πως «όλοι εμείς οι Χριστιανοί, με την άρση των όρων της φύσεως που βλέπουμε, έχουμε την κλίση και τον προορισμό να υπερνικήσουμε, όχι τους φυσικούς όρους όπως η Μεγαλόχαρη, αλλά τον φυσικό θάνατο και να κατακτήσουμε την αθανασία της ψυχής. Όπως είπε, αυτή είναι η συνεχής κλήση του Θεού προς τον άνθρωπο, αλλά και αυτό που η Παναγία μητέρα μας παρακαλά, «να πραγματοποιούμε καθημερινά τον πνευματικό μας αγώνα, να ζούμε εκκλησιαστικά, να ζούμε όπως θέλει Εκείνος, να ποιούμε το θέλημα του Θεού και όχι απλώς να επισκεπτόμαστε τους ναούς, ανάβοντας ένα κερί.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλίνικος, απηύθυνε και μία επίκαιρη παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, εκείνη, που όπως είπε «βίωσε όλο το μεγαλείο της άρσεως των φυσικών όρων, να πρεσβεύσει και να γίνει ίλεος σε εμάς τους ανθρώπους, ώστε να δείξει έλεος ο Κύριος και να γίνει από Εκείνον μία άρσις των ολέθριων φυσικών γεγονότων, όπως είναι η πανδημία, αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές», ενώ κάλεσε τους πιστούς «μετά την προσφορά της επιστήμης που είναι αναγκαία και συγχρόνως με την προσπάθειά μας την ιατρική, να μη σταματάμε ποτέ να προσευχόμαστε για το καλό των ανθρώπων».

Τα μηνύματα των Δημάρχων Τήνου και Πάρου

Με ένα λιτό μήνυμα, χαιρέτησε την σπουδαία αυτή ημέρα για το νησί της Τήνου, ο Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Σιώτος.

Όπως έγραψε, «η δύναμη της πίστης, ο σεβασμός στην παράδοση και η εμπιστοσύνη στην επιστήμη αποτελούν τον πιο σίγουρο δρόμο για να μπορέσουμε να υπερβούμε τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας. Χρόνια Πολλά!».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάρου, έστειλε μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης, αναφέροντας τα εξής:

«Στην Πάρο, το νησί της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή και μία από τις σημαντικότερες για την Ορθοδοξία.

Με πίστη και βαθιά κατάνυξη, στέλνουμε το δικό μας μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όλους τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές καθώς και όλους εκείνους που δοκιμάζονται καθημερινά από τις δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές που διανύουμε ως χώρα και ως έθνος εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεών της. Η γιορτή της Παναγίας, της Μητέρας όλων μας, ας γεμίσει τις καρδιές μας φως, πίστη, ελπίδα, δύναμη και αντοχή.

Εύχομαι σε όλους τους συμπατριώτες, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες του Δήμου μας,

Χρόνια Πολλά για τη μεγάλη αυτή μέρα της Ορθοδοξίας.

Χρόνια Πολλά και στις εορτάζουσες, στους εορτάζοντες καθώς και σε όλον τον κόσμο με υγεία και δύναμη.

Η Παναγία μαζί μας, να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί».

Αυστηρότατα τα μέτρα και η επιτήρηση, αλλά και ανησυχία σχετικά με την επιστροφή

Δεδομένου, ότι χιλιάδες ήταν οι εκδρομείς που επέλεξαν τα νησιά των Κυκλάδων, για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τις διακοπές του τριημέρου, η Ελληνική Αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Δεκαπενταύγουστος», για την ενδελεχή επιτήρηση, αναφορικά με την τήρηση των προβλεπόεμνων μέτρων περιορισμού, με απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν ιδιαίτερα στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προβαίνει σε συνεχείς περιπολίες, στη χρήση drones και έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για περιορισμό των «κορωνοπάρτι», καθώς επίσης και διακριτική επιτήρηση στους ιερούς ναούς.

Παράλληλα, αυξημένη είναι η αστυνομική παρουσία και σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων της τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση του ΚΟΚ και η ασφάλεια των οδηγών.

Παρά τα αυξημένα μέτρα, η ανησυχία παραμένει, με δεδομένη την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», καθώς αποδεικνύεται ιδιαίτερα μεταδοτική και ως εκ τούτου, η επιστροφή των εκδρομέων μετά από ενδεχόμενο συνωστισμό τους, σε εκκλησιαστικά δρώμενα, σε χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, ή ακόμη και στο πλαίσιο των μετακινήσεών τους με πλοίο ή αεροπλάνο, δημιουργεί ανασφάλεια αναφορικά με την εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων των επόμενων ημερών.  

Το φωτογραφικό υλικό από τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησί της Τήνου από την απευθείας μετάδοση της ΕΡΤ2.