“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Η πίστη είναι βαθιά ριζωμένη στις ψυχές των Ελλήνων

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»
  • Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022 - 06:22

Στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο Λαρίσης Άγιο Αχίλλιο θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος και λίγο πριν έρθει στην πόλη μας σχολίασε την επικαιρότητα στην «Ε», υπενθυμίζοντας τη διαχρονική σχέση που έχει με τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, αλλά και την αδελφική-οικογενειακή σχέση που έχει με τον Σεβασμιότατο κ. Ιερώνυμο, τον οποίο και επαινεί λέγοντας: «Η όλη του διακονία στην εκκλησία από αρχής μέχρι σήμερα αναδεικνύει στο πρόσωπό του, έναν καλό και κατά πάντα άξιο εργάτη του Ευαγγελίου».

Όσον αφορά στη μετά covid εποχή, ο Σεβ. κ. Δωρόθεος τονίζει πως «από την πανδημία πολλά πράγματα πρέπει να τα κρατήσουμε σαν διδαχές, με κυρίαρχο ότι πρέπει να παραμείνουμε κοντά στην ορθοδοξία, μιας και όλοι αναζητήσαμε στήριγμα σε αυτή, στις δύσκολες στιγμές του κορονοΐού». Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκφράζει τη λύπη του, γιατί «δεν επετεύχθη εκεχειρία, ούτε κατά τη διάρκεια του Αγίου Πάσχα και ας μιλάμε για ορθόδοξους λαούς», αλλά και τον προβληματισμό του διότι «δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος».

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος διακονεί τη Μητρόπολη Σύρου, με τα περισσότερα νησιά της Εκκλησίας της Ελλάδος και καλείται να ξεπεράσει διάφορα προβλήματα, κυρίως όσα σχετίζονται με τις μετακινήσεις. Ωστόσο, όπως δηλώνει ο ίδιος στην «Ε» «κάποιες φορές η μετάβασή μου σε ένα νησί ναι έχει πολύ κόπο και κούραση, μα σαν φτάνω σε αυτό, με ανακουφίζει η αγάπη του κόσμου, η πολυπληθής παρουσία του στην εκκλησία, οι εκδηλώσεις αγάπης και τιμής προς το πρόσωπό μου».

* Σεβασμιότατε, λίγες μέρες μετά το Πάσχα, κάνοντας έναν απολογισμό της Μεγάλης Εβδομάδας, διαπιστώνουμε ότι όλα κύλησαν σωστά και παρά την αθρόα συμμετοχή των πιστών στις Ακολουθίες των Αγίων Παθών, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, ενώ κυριάρχησε η κατάνυξη και το κλίμα που απαιτεί η περίσταση.

- Φέτος με τη συμμετοχή πλήθους πιστών ανεβήκαμε τον Γολγοθά αλλά και τον τάφο της Αναστάσεως, αναδεικνύοντας ότι η πίστη είναι βαθιά ριζωμένη στις ψυχές των Ελλήνων. Γιορτάσαμε με χαρά και κατάνυξη το Άγιο Πάσχα και εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους αναγνώστες σας, καταρχάς στον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου και στους καλούς κληρικούς σας, το μήνυμα της Αναστάσεως να χαροποιεί πάντα τη ζωή τους, να τους δίνει δύναμη, υγεία σωματική και πνευματική και να είναι αυτό που θα πλημμυρίσει τις δεξαμενές της ψυχής τους, ώστε να αντλούν δύναμη στις δυσκολίες που είναι κι αυτές αναπόφευκτες στη ζωή μας και να τις αντιμετωπίζουν πάντοτε νικηφόρα και Αναστάσιμα.

* Είναι μεγάλη μας τιμή που θα προεξάρχετε των θρησκευτικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο Άγιο Αχίλλιο, αν κι έχετε έρθει στη Λάρισα αρκετές φορές...

- Πράγματι, με είχε καλέσει ο μακαριστός Ιγνάτιος, τα πρώτα χρόνια της αρχιερατείας μου στη γιορτή του Αγίου Αχιλλίου και από τότε έχω έρθει πολλές φορές, τόσο επί Αρχιερατείας του αείμνηστου Ιγνατίου, στα ονομαστήριά του και κατά την εξόδιο ακολουθία του. Φυσικά έχω έρθει και στις εορτές του Σεβ. κ. Ιερώνυμου.

* Ποια είναι η σχέση σας με τον Ποιμενάρχη μας;

- Είναι καταρχήν οικογενειακή, καθώς η μητέρα του κατάγεται από την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Μύκονο. Τον θεωρώ αδελφό μου, τον σέβομαι και αναγνωρίζω τις πολλές ικανότητες, τα χαρίσματα και το έργο του, σε όσες θέσεις έχει υπηρετήσει. Όλα αυτά τα ανέδειξε και στη θητεία του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ως συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, αλλά και στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, ως πρώτος γραμματέας, θέση επιτελική και κρίσιμη. Έδρασε το άριστο, αλλά κι όλα αυτά τα χρόνια που είναι ποιμένας στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου έχει δείξει αυτά τα χαρίσματα. Η όλη του διακονία στην εκκλησία από αρχής μέχρι σήμερα αναδεικνύει στο πρόσωπό του, έναν καλό και κατά πάντα άξιο εργάτη του Ευαγγελίου, καλό πνευματικό πατέρα ενός ευγενικού λαού, τον οποίο η εκκλησία του εμπιστεύθη να διαποιμάνει.

* Διακονείτε τη Μητρόπολη Σύρου, με τα περισσότερα νησιά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Φαντάζομαι αρκετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, από την άλλη όμως έχετε καταφέρει να μην αφήσετε κανέναν παραπονούμενο. Πώς τα καταφέρνετε;

- Η Μητρόπολη Σύρου είναι η πιο πολύνησος Μητρόπολη στην Ορθοδοξία. Δώδεκα νησιά διασκορπισμένα μέσα στο ευλογημένο Αιγαίο, από το Λαύριο που είναι η Κέα μέχρι σχεδόν το Κρητικό πέλαγος, που είναι η Φολέγανδρος, η Σίκινος κι άλλα νησάκια. Είναι μία Μητρόπολη που δύσκολα διοικείται, καθώς είναι δυσκολοπεριόδευτη. Είναι όμως και ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της Ελληνικής γης, με νησιά τα οποία έχει προικίσει η Χάρις του Θεού, με πάρα πολλές φυσικές ομορφιές, αλλά και με καλούς, ευγενείς, φιλόξενους ανθρώπους. Η Χάρις του Θεού μου δίνει δύναμη να διαπλέω τη θάλασσα, όλο τον χρόνο σχεδόν καθημερινά, για να μπορέσω να είμαι παντού, επιτελώντας το χρέος μου. Σε όλη αυτή τη διακονία δεν πρέπει να πεις κουράστηκα, να μην πεις κρυώνω, ζεσταίνομαι, βράχηκα ή γιατί τώρα πρέπει να είμαι εδώ και αύριο αλλού. Είτε με ελικόπτερα φίλων που τα διαθέτουν δωρεάν, είτε με τα σκάφη του Λιμενικού, ακόμη και με ψαροκάικα, ψαρόβαρκες και φουσκωτά σκάφη δίνω το παρών εκεί που χρειάζεται. Έχω χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, εκτός από …υποβρύχιο! Η Χάρις του Θεού μέχρι σήμερα με έχει βοηθήσει, ενώ στο έργο μας συνεισφέρουν άνθρωποι που μας αγαπούν και μας στηρίζουν διαρκώς. Και μπορεί κάποιες φορές η μετάβασή μου σε ένα νησί να έχει πολύ κόπο και κούραση, μα σαν φτάνω σε αυτό, με ανακουφίζει η αγάπη του κόσμου, η πολυπληθής παρουσία του στην εκκλησία, οι εκδηλώσεις αγάπης και τιμής προς το πρόσωπο του Επισκόπου τους. Κάθε φορά που πάω σε κάποιο νησί από τις εκδηλώσεις αγάπης του κόσμου νομίζω πως το επισκέπτομαι για πρώτη φορά. Δοξάζω τον Θεό για ό,τι μας έχει δώσει, διότι υπενθυμίζω τίποτα δεν είναι δικό μας, όλα είναι δικά Του και οφείλουμε να τα χειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο.

* Στη μετά covid εποχή αισιοδοξείτε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για όλους;

- Όλα θα είναι καλύτερα, αρκεί να μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Από την πανδημία πολλά πράγματα πρέπει να τα κρατήσουμε σαν διδαχές. Αν δεν είχαν χαθεί τόσοι άνθρωποι, θα έλεγα ότι αυτή η δοκιμασία μας έκανε περισσότερο καλό, παρά κακό. Δυστυχώς όμως χάσαμε πολλούς ανθρώπους και αγαπημένα μας πρόσωπα και αυτό είναι που μας λυπεί. Η μετά covid εποχή προσφέρεται στο να παραμείνει κάποιος πιστός στην ορθοδοξία, μιας και όλοι αναζητήσαμε στήριγμα σε αυτή, να έχουμε τον ευαγγελικό λόγο ως ασφάλεια και οδηγό στη ζωή μας και να θυμόμαστε ότι η Εκκλησία είναι μια στοργική μητέρα, που μας καθοδηγεί.

* Σίγουρα σας στεναχωρούν οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή η αντιπαλότητα μεταξύ ορθοδόξων λαών …

- Κανένας δεν πίστευε ότι από την εποχή της τεχνολογίας και της προόδου, η ανθρωπότητα θα γύριζε στο παρελθόν και σε γεγονότα που τόσο την πλήγωσαν και τόσο τη βασάνισαν, ότι θα ξαναζούσαμε πολέμους και θανάτους αθώων ανθρώπων. Δυστυχώς δεν επετεύχθη εκεχειρία ούτε κατά τη διάρκεια του Αγίου Πάσχα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί την ανθρωπότητα ολόκληρη. Ας παρακαλέσουμε αυτές τις μέρες τον Θεό να σταματήσει γρήγορα αυτό το κακό, γιατί οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Ο ελληνικός λαός πέρασε από μεγάλη οικονομική δυσπραγία, δοκιμάστηκε και τα κατάφερε. Πέρασε από πανδημία και τα κατάφερε. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο για τον οποίο δεν ευθυνόμαστε. Σίγουρα είναι πολλά τα βάρη. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν και συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα