Ο εορτασμός των Θεοφανίων στα νησιά των Κυκλάδων

  • Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, 2023 - 06:16

Με τον καιρό να θυμίζει καλοκαίρι και με ιδιαίτερη λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στα λιμάνια των νησιών για τη γιορτή των Θεοφανίων και μετά από σχεδόν 3 χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, παρακολούθησαν το τελετουργικό, αλλά και τους θαρραλέους που έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό.

Σίκινος

Στη Σίκινο συνέβη κάτι αν μη τι άλλο σπάνιο. Τον σταυρό στον εορτασμό των Θεοφανίων, έπιασε ο δήμαρχος του νησιού, Βασίλης Μαράκης, με το πλήθος να τον καταχειροκροτεί. Ο ίδιος βγαίνοντας από τη θάλασσα ευχήθηκε, «Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο. Καλή Φώτιση και Υγεία σε όλους. Και του χρόνου. Χαιρετισμούς από Σίκινο».

Φολέγανδρος

Με καλοκαιρινό καιρό έγινε ο αγιασμός των υδάτων και στη Φολέγανδρο. Η δήμαρχος του νησιού, Ευθαλία Παπαδοπούλου ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο, «Τα άγια Θεοφάνια να χαρίσουν σε όλους υγεία και φώτιση».

Ίος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στην Ίο. Ακολούθως, στο λιμάνι του νησιού αρκετοί κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, παρουσία του δημάρχου Ιητών, Γκίκα Γκίκα, ο οποίος τόνισε: «Η γιορτή των Θεοφανίων ας φωτίσει την ψυχή, τον νου και την καρδιά μας. Με υγεία, αγάπη και ενότητα προχωράμε σε ένα πιο φωτεινό μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Καλή Φώτιση».

Κέα

Στην Κέα πραγματοποιήθηκε η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στην Κορησσία και η κοπή της πίτας στο Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης, από εκεί η δήμαρχος, Ρένα Βελισσαροπούλου, δήλωσε,  «Χρόνια πολλά, καλή φώτιση σε όλους μας, ότι δουλειά, σε όποιο πόστο, με όποια αρμοδιότητα έχει ο καθένας μας. Και του χρόνου».

Μύκονος

Με κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια και στην Μύκονο, με τον καιρό να θυμίζει 15Αύγουστο. Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς μίλησε κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων και μεταξύ άλλων εκτός από τις ευχές αναφέρθηκε και στους στόχους της δημοτικής αρχής. «Καλή χρονιά και καλή φώτιση σε όλες και σε όλους. Στη σημερινή ζωή και στο σημερινό κόσμο τίποτα δεν μας χαρίζεται και εμείς, οι Μυκονιάτες, το γνωρίζουμε παρά πολύ καλά. Η δική μας αδιαπραγμάτευτη αρχή είναι ότι εμείς θα παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν τόπο πρότυπο ανάπτυξης με διακριτή πολιτιστική ταυτότητα, με σεβασμό στις παραδόσεις και στα έθιμά μας και με σύγχρονες υποδομές. Το προσωπικό μου όραμα είναι να συμβάλλω ώστε η Μύκονος να είναι το πρώτο νησί σε όλο τον κόσμο που θα απαντήσει με ένα ρεαλιστικό και πρακτικό τρόπο στο πρόβλημα της άλογης ανάπτυξης και που πέρα από ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός να μετεξελιχθεί και σε ένα κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό. Γι΄ αυτό και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και με τη δική σας εμπιστοσύνη και τα επόμενα χρόνια για να κάνουμε τα όνειρά μας πράξη.» Παρούσα στις εκδηλώσεις του νησιού, ήταν και η Βουλευτής, Κατερίνα Μονογυιού. 

Πάρος

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων και στην Πάρο, με τον δήμαρχο του νησιού, Μάρκο Κωβαίο να στέλνει τις ευχές του σε όλο τον κόσμο, «Χαρά, συγκίνηση και κατάνυξη μαζί με τους συμπολίτες μας για τον φετινό εορτασμό των Θεοφανίων. Εύχομαι το φως της ορθοδοξίας να αγγίξει τις καρδιές όλων και να μας φωτίσει με συναισθήματα αγάπης, ελπίδας και καλοσύνης. Χρόνια πολλά και καλή φώτιση.»

Στη Μήλο ο εορτασμός έλαβε χώρα στο λιμάνι του Αδάμαντα, ενώ στην Άνδρο μαζί με την γιορτή των Θεοφανίων πραγματοποιήθηκε και η κοπή πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στον Δήμο Άνδρου.