Καταλυτικές παρεμβάσεις στην Τήνο από την Ανοιχτή Επιτροπή Αλληλεγγύης

Σκέψεις για κοινωνικό φαρμακείο

Σημαντικές δράσεις με σκοπό την ανακούφιση άπορων συμπολιτών

Π. Κροντηράς: “Σημαντική η παρουσία της Επιτροπής. Χρειάζονται όμως ενέργειες οργανωμένες για να ανταποκριθούμε στα προβλήματα των πολιτών”

Απάντηση στο “πέπλο” της ανέχειας που έχει απλωθεί στην καθημερινότητα πολλών πολιτών και ειδικότερα στο νησί της Τήνου, επιχειρεί να δώσει η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης, μέσα από παρεμβάσεις.

Αποκλειστικός σκοπός των συμμετεχόντων στην Επιτροπή, αποτελεί η προσφορά προς το συνάνθρωπο μέσα από το “μονοπάτι” της αλληλεγγύης. Ειδικότερα, μέλος του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου που μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ανέφερε πως σκοπός των δράσεων που αναπτύσσονται είναι η καταλυτική παρουσία της Επιτροπής στα προβλήματα των συνανθρώπων, τους οποίους έχει χτυπήσει βαθιά η άγρια εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Η Ανοιχτή Επιτροπή Αλληλεγγύης δραστηριοποιείται στο γειτονικό νησί τους τελευταίους μήνες και όπως δήλωσε το μέλος, οι συμμετέχοντες, έχουν ήδη κάνει τις πρώτες σκέψεις και ενέργειες για τη λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου στην Τήνο.

Παράλληλα, για το εν λόγω θέμα κλήθηκε να παραθέσει τη γνώμη του και ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κροντηράς. Ο ίδιος, επισημαίνοντας πως είναι σπουδαίο να υπάρχουν αλληλέγγυα συναισθήματα στους ανθρώπους, που λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη για προσφορά στους πολίτες που χρήζουν ηθικής και οικονομικής στήριξης, ωστόσο, σημείωσε πως, για κάθε ενέργεια, κρίνεται απαραίτητη η συμβολή πολλών φορέων αν επιθυμεί κάποιος να έχει κοινωνικό αποτέλεσμα.

“Δεν περισσεύει κανείς”

Η “Κοινή Γνώμη” στην επικοινωνία που πραγματοποίησε με μέλος της διοικητικής επιτροπής που αναδείχθηκε μέσα από την πραγματοποίηση της πρώτης ανοικτής συνέλευσης, κατέγραψε κάποιες από τις βασικές σκέψεις και δράσεις που έχουν ήδη γίνει στο νησί αλλά και που αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά, αξίζει να πραγματοποιηθεί στο γεγονός πως με απόφασή τους, οι συμμετέχοντες στην ανοιχτή συγκέντρωση, συμφώνησαν να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη σύσταση ενός κοινωνικού φαρμακείου.

Η μία εκ των υπευθύνων της Επιτροπής, τόνισε ότι η λειτουργία ενός κοινωνικού φαρμακείου στο νησί, αναδεικνύεται ως κοινωνική ανάγκη, αφού η υφιστάμενη οικονομική ύφεση, όχι μόνο έχει “χτυπήσει” το βιωτικό επίπεδο των περισσοτέρων, αλλά κάποιους από τους συμπολίτες μας, τους έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα φάρμακα. “Στόχος μας είναι να μην περισσεύει κανείς”, επεσήμανε στη συνέχεια η υπεύθυνη, τονίζοντας ότι η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης στοχεύει στο να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όσες κοινωνικές ανάγκες έρχονται στην επιφάνεια εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών των τελευταίων κυβερνήσεων.

Αναφορικά με το κοινωνικό φαρμακείο, η ίδια σημείωσε ότι, η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει και μία πρώτη συνάντηση με την υπεύθυνη του αντίστοιχου κοινωνικού φαρμακείου που λειτουργεί στη Σύρο, τη δημοτική σύμβουλο, Σπεράντζα Δουράτσου, προκειμένου να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να “θεμελιώσουν” τις δικές τους ανάλογες προσπάθειες.

Δράσεις ανθρώπων

Το σύνολο των δράσεων στις οποίες προχωρά η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης, διαπνέεται από την ουσιαστική έννοια της λέξης “Αλληλεγγύη”. Η υπεύθυνη που μίλησε στην εφημερίδα, κατέστησε με σαφήνεια πως, η Επιτροπή σχεδιάζει τις κινήσεις της σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο ορίζει τα παρακάτω: “Δεν είμαστε φιλανθρωπικό σωματείο, δε διαφημίζουμε, διαφυλάσσουμε την αξιοπρέπεια και την ανωνυμία του συνανθρώπου μας και δεν κάνουμε διακρίσεις” αφού “προτεραιότητα έχει μόνο η ανάγκη”.

Ενδεικτικά, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της ανέφερε πως μέχρι στιγμής η Ανοικτή Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει δύο ανταλλακτικά παζάρια και ένα αλληλέγγυο γλέντι. Απώτερος σκοπός όπως επανέλαβε είναι η υλοποίηση οργανωμένων δράσεων, όπως η σύσταση του κοινωνικού φαρμακείου, για το οποίο κατέληξε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νέες κινήσεις και νέα δεδομένα.

Σύσκεψη φορέων για “ζητήματα” αλληλεγγύης

Από την πλευρά του δήμου, ερωτηθείς ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κροντηράς να σχολιάσει την ανωτέρω σοβαρή προσπάθεια, σημείωσε: “Πράγματι είναι θετική η παρουσία της Ανοικτής Επιτροπής Αλληλεγγύης στην Τήνο και πιστεύω ότι όποιος μπορεί να προσφέρει στο συνάνθρωπο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η “αλληλεγγύη” έχει πολλά στάδια και είναι μία έννοια με ευρύ περιεχόμενο”, διατυπώνοντας την προσωπική εκτίμησή του. “Θεωρώ, ότι πρέπει πάνω από όλα τέτοιου είδους προσπάθειες να γίνονται οργανωμένα και να συμμετέχουν ο δήμος, η Ανοικτή Επιτροπή, η Καθολική Αρχιεπισκοπή, η Ιερά Μητρόπολη και οι ιδιώτες. Οργανωμένα και μετά από έρευνα, η οποία θα καταγράφει τις ανάγκες των κατοίκων” τόνισε χαρακτηριστικά.

Για όλους τους λόγους που ανέφερε ο ίδιος, υποστήριξε πως: “Τις επόμενες ημέρες λοιπόν σε τοπικό επίπεδο θα γίνει μία σύσκεψη για να υπάρχει ένας συντονισμός όλων αυτών των δράσεων που παρουσιάζονται ως ανάγκη στη σημερινή εποχή. Ο βασικός άξονας σύμφωνα με τον οποίο θα κινηθούμε είναι ένας. Πώς μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη στο νησί”.

Να ιεραρχηθούν οι ανάγκες

Αξίζει να επισημανθεί πως, ο κ. Κροντηράς πραγματοποίησε σύντομη αναφορά και στη λειτουργία της κοινωνικής επιτροπής του δήμου, ορμώμενος από το περιεχόμενο της συνομιλίας. “Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μία οργανωμένη κοινωνική υπηρεσία με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο. Από την αρχή του έτους μάλιστα απασχολείται και κοινωνικός λειτουργός μετά από απόσπαση που έγινε στο ΚΑΠΗ που υπηρετούσε. Πιστεύω ότι στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, η κοινωνική υπηρεσία έχει πολλά να προσφέρει” τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το κυριότερο θέμα για το νησί της Τήνου, είναι πως πρέπει να ιεραρχηθούν οι ανάγκες που έχουν οι πολίτες και οι κινήσεις που παρουσιάζονται με σκοπό την ανακούφιση των προβλημάτων τους, για να είναι αποτελεσματικές. Ο δήμαρχος συγκεκριμένα, υποστήριξε: “Πρέπει να δοθούν προτεραιότητες και να εξετασθεί τι έχει ανάγκη περισσότερο ο κόσμος. Το κοινωνικό φαρμακείο ή το κοινωνικό παντοπωλείο για παράδειγμα; Είναι μία σκέψη του δήμου η δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου γιατί αυτή τη στιγμή μοιράζει σε περισσότερες από 300 οικογένειες τρόφιμα η Μητρόπολη. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί. Πρέπει, επαναλαμβάνω, επειδή είναι κρίσιμη η χρονική περίοδος που ζούμε, οι ενέργειες μας να είναι οργανωμένες και με υπόβαθρο ώστε να έχουν αποτέλεσμα”, κατέληξε.