Η Μήλος τίμησε τους 14 εκτελεσθέντες κατά τη Γερμανική κατοχή

Στη μνήμη των δεκατεσσάρων

  • Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Τιμή στους 14 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς, κατοίκους της Μήλου, απέδωσαν η Δημοτική αρχή και οι πολίτες του νησιού, σε μία εκδήλωση γεμάτη σεβασμό για τα θύματα του ’43, ενώ ακολούθησε και ειδική αφιερωματική βραδιά στα πολεμικά πλοία που βυθίστηκαν στο λιμάνι του Αδάμαντα.

Η ημέρα τιμής ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των δεκατεσσάρων εκτελεσθέντων, ενώ στον χώρο του μνημείου κατέφτασαν τρέχοντας οι αθλητές του Παμμηλιακού με την ελληνική σημαία, όπου μαζί με τους επίσημους εκπροσώπους κατέθεσαν στεφάνια, ακολούθησαν οι καθιερωμένες ομιλίες, ενώ η κραυγή «αθάνατοι» ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών.

Στον χώρο της εκτέλεσης ο Δήμαρχος, Γεράσιμος Δαμουλάκης, μαζί με τον πρώην Δήμαρχο, Ηλάι Μωραίτη, φύτεψε ένα δέντρο ελιάς και ακολούθησε η φύτευση 14 λουλουδιών στο μνημείο από τους Αντιδημάρχους Μανώλη Κάτρη και Στέλιο Τσιριγωτάκη και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Σοφία Βαμβακάρη.

Παρόντες στην εκδήλωση τιμής των δεκατεσσάρων εκτελεσθέντων και οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Λιμενικού, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αντώνης Καβαλιέρος, ο πρόεδρος του Παμμηλιακού Α.Σ., Μιχάλης Βαμβακάρης και ο Γ.Γ. Στέλιος Λιβάνιος, καθώς και ο διευθυντής της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Σπύρος Τζίντζος.

Τα ναυάγια της κατοχής

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο καταφύγιο του Αδάμαντα και ως συνέχεια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σχετική με τα ναυάγια στην περιοχή του νησιού, κατά την διάρκεια της κατοχής.

Η εκδήλωση που ξεκίνησε στις 6.00 το απόγευμα, στην Α’ Αίθουσα των καταφυγίων, περιλάμβανε παρουσίαση φωτογραφικού υλικού και αντικειμένων σχετικών με τα ναυάγια, στο λιμάνι του Αδάμαντα, όπως συνέβη με τον βομβαρδισμό και τη βύθιση του πλοίου «Άρτεμις».

Πέραν των ομιλιών, ιδιαιτέρως όμορφα ήταν τα κείμενα τα σχετικά με τα γεγονότα της κατοχής, των μαθητών του σχολείου Τριοβασάλου, τα οποία βασίστηκαν σε αφηγήσεις γεροντότερων.

Ετικέτες: