Ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ

Αποκλεισμένες και οι Κυκλάδες

Δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά παρέμειναν σήμερα το πρωί όλες οι κατηγορίες πλοίων, στο πλαίσιο της 48ωρης επαναλαμβανόμενης απεργίας στην οποία προχώρησε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, στην περίπτωση μη απόσυρσης της ρύθμισης για τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από το πολυνομοσχέδιο.

 

Ισχυρή είναι από τις 6 το πρωί και η παρουσία ομάδων περιφρούρησης στο λιμάνι, οι οποίες ενημέρωναν τους επιβάτες ότι τα πλοία δεν θα αναχωρήσουν λόγω της απεργίας. Ανάμεσα στα δρομολόγια τα οποία δεν εκτελέστηκαν ήταν και τα προγραμματισμένα δρομολόγια του Blue Star Paros και Blue Star Ithaki προς τα νησιά των Κυκλάδων, παρόλο που μέχρι τελευταία στιγμή κυριαρχούσε από πολλές πλευρές η άποψη ότι η εταιρία δεν θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι το πρόβλημα των οφειλών δεδουλευμένων αφορά κυρίως τα πληρώματα πλοίων της NEL. 

 Ωστόσο δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις μεταξύ συνδικαλιστών της ΠΝΟ και επιβατών, οι οποίοι εξέφρασαν εντόνως τη διαμαρτυρία τους για τις κινητοποιήσεις. Άμεση ήταν η η επέμβαση της λιμενικής αρχής, η οποία απέτρεψε την πρόκληση επεισοδίων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν “μέχρι να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και το σχέδιο νόμου για τα Τουριστικά Πλοία και να διαγραφούν οι σε βάρος του κλάδου μας νέες ρυθμίσεις, που αφορούν την προωθούμενη ρύθμιση Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στην Ναυτική Εργασία, την χρηματοδότηση του ΝΑΤ, το “πλοίο ασφαλείας” και την κατάργηση του δικαιώματος απεργίας, την υπογραφή νέων ΣΣΝΕ και την εκπλήρωση των συμβατικών και νομίμων υποχρεώσεων της εργοδοσίας καθώς και την πλήρη εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και οφειλόμενων αποδοχών τους ναυτεργάτες”.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ζητάει διάλογο με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η απλήρωτη εργασία στα πληρώματα αλλά και τα οξυμένα προβλήματα στο ακτοπλοϊκό δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματισθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Δευτέρας μπροστά στο Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο "European Express". Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο, ενώ έχει ζητηθεί συνάντηση και με τον υπουργό.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στις 12.00

Στο γραφείο του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έφθασαν οι διαδηλωτές στις 12 το μεσημέρι. Εκπρόσωποι Σωματείων καθώς και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ βρίσκονται εντός του υπουργείου προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους και να συνομιλήσουν με τον υπουργό. Στη συγκέντρωσή τους και καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας οι απεργοί εκτός των θεμάτων που τους απασχολούν έθιξαν και το ζήτημα της προώθησης της κατάργησης των απεργιακών κινητοποιήσεων υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως, "με τη ψήφιση σχετικού νόμου η κυβέρνηση μας καταργεί σαν Σωματεία". Παραμένει σε εξέλιξη η συνάντηση.

Θα υπάρχει συνεχής ενημερωση.

Ετικέτες: