Δεύτερο περιστατικό αστέγου σήμανε “συναγερμό” στην τοπική κοινωνία

Αυξάνεται το ποσοστό της φτώχειας στη Σύρο

Νέο περιστατικό αστέγου στη Σύρο εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες με τη βοήθεια της Αστυνομίας, μετά τις μαρτυρίες πολιτών στο Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, οι οποίοι έκαναν λόγο για τη διαμονή άγνωστου άνδρα σε στάση του ΚΤΕΛ εκτός Ερμούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί μία εβδομάδα ο συγκεκριμένος άντρας χρησιμοποιούσε ως κατάλυμα στάση του λεωφορείου στην περιοχή των Ταλάντων, κατά τις βραδινές ώρες. Η παρουσία του έγινε αντιληπτή από διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι ανέφεραν το γεγονός στην Πρόνοια, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Το ιστορικό του εντοπισμού

Ωστόσο, ο εντοπισμός του άνδρα κρίθηκε δύσκολος, λόγω τόσο των συχνών μετακινήσεών του, όσο και των ελλιπών διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την ταυτότητα, τον τόπο καταγωγής του, αλλά και την παραμονή του στο νησί.

Ο άντρας εντοπίστηκε εν τέλει από άντρες της αστυνομίας και εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, λόγω ασθενείας. Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θάνος Φώσκολο κατέστησε γνωστό ότι ο δήμος επικοινώνησε με τον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Ιωάννη στα Τάλαντα, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της φιλοξενίας του για τις επόμενες ημέρες.

Στόχος η δημιουργία ξενώνα αστέγων

Σε συζήτηση που είχε με τους υπεύθυνους του δήμου, ο άνδρας εξήγησε η επίσκεψή του στη Σύρο ήταν τυχαία, εκφράζοντας την επιθυμία να παραμείνει στο νησί. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι ο ίδιος ζητά τη συνδρομή του δήμου τόσο για τη διατροφή, όσο και για τη διαμονή του εν αντιθέσει με άλλη περίπτωση αστέγου, ο οποίος αρνείται κάθε βοήθεια που του προσφέρεται.

“Έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες για να προσεγγίσουμε την κυρία με το καροτσάκι, αλλά η ίδια θέλει να ζει έτσι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φώσκολος. Όπως τόνισε, στόχος του είναι η αξιοποίηση κάποιου δημοτικού ακινήτου για τη φιλοξενία αστέγων οι οποίοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυξάνονται.

Η ιδανικότερη λύση για τον ίδιο θα ήταν η εξεύρεση κάποιας στέγης, όπου θα φιλοξενούνται οι άστεγοι το βράδυ. “Τη μέρα δεν μπορείς να τον κρατήσεις μέσα, ένα κρεβάτι το βράδυ. Από κει και πέρα, ο δήμος δεν μπορεί να προσφέρει εργασία. Αν είχε τη δυνατότητα, θα είχε δώσει δουλειά σε ένα σωρό ανέργους που το είχαν ανάγκη πριν εμφανιστεί οι άστεγοι”, εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο ανάλογο αίτημα για ξενώνα αστέγων η οποία είχε πέσει στο “κενό” με τη δικαιολογία ότι ο μικρός αριθμός τους δεν κάνει επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τους προηγούμενους μήνες την έναρξη του προγράμματος φιλοξενίας και επανένταξης αστέγων “Κοινωνική Κατοικία”, το οποίο αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για τη στέγαση των ανθρώπων χωρίς κατοικία, αλλά και την παροχή και άλλων υπηρεσιών, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όπως είχε δηλώσει, είχαν επιλεγεί άλλα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο Δημόσιο προκειμένου να φιλοξενήσουν αστέγους, ενώ το επόμενο βήμα θα ήταν η δημιουργία ακόμα τεσσάρων κέντρων άμεσης βοήθειας αστέγων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πλήθος αιτημάτων για το έκτακτο επίδομα

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αστέγων στη Σύρο είναι μικρός, ο κ. Φώσκολος σημείωσε ότι το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στη Σύρο και υποβάλλουν αίτηση για έκτακτο επίδομα, αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα ο δήμος να έρχεται αντιμέτωπος με πλήθος αναγκών.

“Το κάθε περιστατικό προσπαθούμε να το αντιμετωπίζουμε, γιατί οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας τουλάχιστον έχουν μια στέγη να κοιμηθούν. Δεν έχουν να φάνε και προσπαθούμε να τους δώσουμε ένα ποσό της τάξεως 200-300 ευρώ, το οποίο είναι αστείο” τόνισε, εξηγώντας πως μία τριμελής οικογένεια χρειάζεται 60 ευρώ κάθε εβδομάδα για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, πράγμα που σημαίνει ότι το μήνα ξοδεύει 240 ευρώ. “Ουσιαστικά του καλύπτεις έναν μήνα, όχι 12”, υπογράμμισε.

Αξιολόγηση των περιστατικών

Μεταξύ άλλων κατέστησε σαφές ότι “το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που ζητούν βοήθεια από την πρόνοια για ένα επίδομα δεν γνωρίζουν γι' αυτό. Οπότε τώρα που το έμαθε ο κόσμος και άρχισε να έρχεται, αυξήθηκε πάρα πολύ ο αριθμός”. Ως εκ τούτου, δήλωσε ότι “όσο περισσότερα είναι τα περιστατικά, τόσο μικρότερο είναι το ποσό που μπορεί ο δήμος να διαθέσει στον καθένα”. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στις περιπτώσεις πολιτών, οι οποίοι καταβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την είσπραξη του επιδόματος, χωρίς να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με άλλους συμπολίτες τους. “ Έτσι όπως έχει αυξηθεί ο αριθμός πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα τα περιστατικά, δεν θέλω να περνούν 1-2 μήνες, γιατί αν κάποιος δεν έχει να φάει, δεν ξέρεις τι μπορεί να του συμβεί μέσα σε αυτό το διάστημα. Πρέπει να τα διευθετούμε άμεσα”, κατέληξε, εξηγώντας ότι οι υπάλληλοι του Τμήματος καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την ορθότερη αξιολόγηση των περιστατικών που φτάνουν στο δήμο.