Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2014

Στόχος η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού

Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2014

Στόχος η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού

Το 5ο Πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό διοργανώνει το Πανελλήνιο δίκτυο εθελοντικών ομάδων υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού. Με αφορμή το Πανελλαδικό δημόσιο θηλασμό, οι διοργανωτές της εθελοντικής ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού Κυκλάδων, προσκαλούν όσες μητέρες ενδιαφέρονται την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 11:00 στην εκδήλωση που λάβει χώρα στην αίθουσα Τέχνης «Γιάννη και Ελένη Βάτη» στην πλατεία Μιαούλη. Παράλληλες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν και στα νησιά της Κέας, της Μήλου, της Μυκόνου, της Νάξου και της Πάρου.

Ο σκοπός των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις, είναι η απενοχοποίησης του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση εκ νέου της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες υποστήριξης μητέρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται και παίρνουν δύναμη και κουράγιο. Επίσης σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι οι μητέρες συμφώνησαν με ένα προφορικό ηθικό «συμβόλαιο» να στηρίζουν η μια την άλλη, να μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους καθώς και τα προβλήματα τους, να διαδώσουν την πληροφορία και να δείξουν στις υπόλοιπες γυναίκες τον τρόπο να αναζητούν την γνώση και την σωστή ενημέρωση.

Το 2012 δημιουργήθηκε η ομάδα Θεσσαλονίκη: εγκυμοσύνη-τοκετός- θηλασμός με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό, ενώ έως σήμερα η ο ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας Κυκλάδων απαριθμεί πλέον 5000 μέλη, μεταξύ των οποίων έμπειρες θηλάζουσες γυναίκες οι οποίες μπορούν να είναι αρωγοί σε όσες μητέρες θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη από την ζεστασιά που προσφέρει η αγκαλιά της μητέρας, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού καθιερώνεται το 1992 από το WABA.