Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Σύρου για τις διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά του νησιού

"Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό"

Σαφείς απαντήσεις σχετικά με τις διακοπές ρεύματος σε δεκάδες σπίτια της Σύρου, λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, αναζήτησε στο Εμπορικό Τμήμα της ΔΕΗ αντιπροσωπεία τοπικών φορέων και σωματείων, στο πλαίσιο των χθεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων.

Με αφορμή την περίπτωση συμπολίτη μας, που αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του εξαιτίας των υψηλών οφειλών του, αλλά και την απόγνωση αρκετών δημοτών, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το “σκοτάδι”, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, υπογραμμίζοντας ότι “το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, που δεν ανήκει σε ιδιώτες”.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ενώ ακολούθησε πορεία, με τη συμμετοχή υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της αιρετής Περιφέρειας, εκπροσώπων της Γραμματείας Σύρου του ΠΑΜΕ και του ΕΠΑΜ, μαθητών Λυκείου και φοιτητών.

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση στη Σύρο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχαν κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

“Ανοιχτοί σε διακανονισμούς”

Η καθιερωμένη πορεία στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης κατέληξε στο Εμπορικό Κατάστημα της ΔΕΗ, όπου εκπρόσωποι των σωματείων συνομίλησαν με την υπεύθυνη του Τμήματος, η οποία αναπλήρωνε τον διευθυντή κ. Μουστάκα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων “Κίνηση Πολιτών Σύρου” και “Λαϊκή Συσπείρωση”, οι φορείς απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο του κτιρίου, επιθυμώντας να περάσουν το μήνυμα ότι “το ρεύμα ανήκει στο λαό και όχι σε κάποιους επιχειρηματίες”.

Μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε και στην επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού και του 3ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, με αφορμή τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος σε οικίες μαθητών των μονάδων.

Διακοπή για οφειλές άνω των 50 ευρώ

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη τόνισε ότι δεν υφίσταται καμία διακοπή, προσθέτοντας ότι η διοίκηση προβαίνει άμεσα στην επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης, όταν οι χρήστες φροντίζουν για τον διακανονισμό των οφειλών τους. “Αν δεν έρθει κάποιος εδώ να μας πει ότι έχει γίνει διακοπή και θέλω να πληρώσω αυτά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την περίπτωση, για να κάνουμε από μόνοι μας επανασύνδεση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτημα των φορέων για τη διαδικασία διακοπής του ρεύματος, η υπεύθυνη κατέστησε γνωστό ότι η εντολή βγαίνει από το σύστημα μετά την έκδοση του δεύτερου λογαριασμού και τη λήξη του. Ωστόσο, τόνισε ότι η εκτέλεση της εντολής δεν είναι σε κάθε περίπτωση άμεση, ενώ κίνδυνος διακοπής υπάρχει για οφειλές άνω των 50 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καΐλη, “από τη στιγμή που υπάρχει ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, εκτελούνται πολιτικές εντολές για τις οποίες δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι”.

“Δεν μας νοιάζει πού βρίσκουν τα χρήματα”

Δίνοντας μία εικόνα της σημερινής κατάστασης, η υπεύθυνη ενημέρωσε πως το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δεκάδες διακοπές από οφειλές με την επανασύνδεση του ρεύματος να είναι άμεση. “Είναι απειροελάχιστος ο αριθμός εκείνων που δεν έρχονται να πληρώσουν. Και αν δεν έρθουν την ίδια μέρα, αμέσως μόλις κάνουν διακανονισμό τους το συνδέουμε. Κάποιοι πληρώνουν με δόσεις, άλλοι ολόκληρο το ποσό. Δεν ξέρουμε πού βρίσκουν τα χρήματα και δεν μας νοιάζει εμάς”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι για ανθρωπιστικούς λόγους έχει δοθεί εντολή για επανασύνδεση χωρίς να έχει πληρωθεί άμεσα ο λογαριασμός. “Έχουμε δώσει εντολή και το σαββατοκύριακο και αυθημερόν, γιατί σαφώς υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουμε και ξέρουμε ότι δεν μπορούν. Αν κάποιος έρθει το μεσημέρι, στο κλείσιμο του ταμείου, εγώ δεν μπορώ να απαιτήσω από αυτόν να με πληρώσει. Θα του δώσω ρεύμα και το επόμενο πρωί, θα έρθει ο άνθρωπος να με πληρώσει ή να μου πει πώς θέλει να γίνει ο διακανονισμός”.

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι των σωματείων σημείωσαν ότι τόσο το ρεύμα όσο και το νερό είναι κοινωνικά αγαθά τα οποία δεν ανήκουν σε ιδιώτες. “Κανείς άλλος δεν θα ανεχτεί παρόμοιο περιστατικό” τόνισαν, ενώ ζήτησαν από τους υπεύθυνους να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ώστε να μην κόβεται σε κανέναν πολίτη το ρεύμα. “Είστε υποχρεωμένοι να αντιστέκεστε με όλα τα μέσα στα πάντα. Κάντε το καθήκον σας”, υπογράμμισαν.

Σπάσιμο της ΔΕΗ σε χίλια κομμάτια

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση ούτε από το δήμο ούτε από το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, ενώ για τέτοιας φύσης ζητήματα ενεργούν ως επί τω πλείστον κοινωνικοί φορείς οι οποίοι ανταποκρίνονται στο αίτημα πολιτών που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος των Υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χάρης Ζεπάτος, η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης, που έχει σπάσει τη ΔΕΗ σε χίλια κομμάτια. “Άλλος παράγει, άλλος διανέμει, άλλος πουλάει το ρεύμα για να μπορούν πιο εύκολα να γίνουν και διακοπές και το ξεπούλημα. Είναι δικό μας ζήτημα να παλέψουμε, να αγωνιστούμε να γίνει η ΔΕΗ δημόσια κοινωνική και να ανήκει πραγματικά στο λαό, γιατί το ρεύμα είναι ένα από τα κοινωνικά αγαθά που δεν πρέπει κανείς να στερείται. Επαγρυπνούμε λοιπόν και εξηγούμε ότι είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε αυτή την πρακτική”.