Επιστολή του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης για την αποκατάσταση και συνέχιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θήρας – Κρήτης

«Καταστροφική εξέλιξη» η παύση των δρομολογίων

  • Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2015 - 06:20

Σε ενέργειες για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης της Σαντορίνης με την Κρήτη, προχώρησε ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι».

Ο Σύλλογος Κρητών, με έγγραφό του προς τον Πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, τους βουλευτές Κρήτης και Κυκλάδων, τους Περιφερειάρχες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, τον δήμαρχο και την έπαρχο Θήρας, έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα, τα οποία προκύπτουν από την ελλιπή έως ανύπαρκτη σύνδεση της Σαντορίνης με την Μεγαλόνησο.

Στήριξη στην πολυνησιακή ιδιαιτερότητα της χώρας

«Πολλά χρόνια τώρα η νησιωτικότητα ως όρος και η επικοινωνία μεταξύ των νησιωτικών πόλεων της χώρας μας, έχει χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο είτε προεκλογικών υποχρεώσεων είτε γενικότερα ως διαπραγματευτικό μέσο στη φαρέτρα κάποιων πιθανών διεκδικήσεων. Μάταια, όμως, καθώς η ιδιοπάθεια των νησιών και ιδιαίτερα των τουριστικών Κυκλάδων βρίσκεται πάντα μπροστά σε ένα μεγάλο και ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Γέφυρες ζωής έχουν στηθεί κατά καιρούς για την μεταφορά ασθενών σε ιδιαιτέρως κρίσιμη κατάσταση και πολλές φορές ομολογουμένως έχουν χαθεί ζωές συνανθρώπων μας από την όποια καθυστέρηση διακομιδής ενός περιστατικού. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι οδοί διαφυγής από τα νησιά μας περιορίζονται είτε στην περιορισμένη αερομεταφορά είτε στην ελλιπή ακτοπλοΐα», τονίζει ο Σύλλογος Κρητών.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, τροφοδοσία των νησιών και ιδιαίτερα των αυξημένων πληθυσμιακά όπως αυτό της Σαντορίνης, με περισσότερους από 15.000 μόνιμους κάτοικους το χειμώνα και εκατονταπλάσιους το καλοκαίρι, βρίσκονται πολλές φορές με ελλείψεις, λόγω απουσίας δρομολογίων.

Το πρόβλημα διογκώνεται περισσότερο, σύμφωνα με τον Σύλλογο, όταν για την τουριστική Σαντορίνη η επικοινωνία με ένα μεγάλο κέντρο περιορίζεται μόνο στην Αθήνα μέσω του Πειραιά κατά τους χειμερινούς μήνες, την ίδια στιγμή, που σε μικρότερη απόσταση βρίσκεται η Κρήτη, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει γρηγορότερα και αμεσότερα, είτε τις ελλείψεις τροφοδοσίας, είτε τις περιπτώσεις επειγόντων ιατρικών περιστατικών.

Επιπλέον, ενημερώνουν τους υπεύθυνους, πως πολλοί κάτοικοι της Σαντορίνης κατάγονται από την Κρήτη, όπως μεγάλος είναι ακόμη ο αριθμός των νέων παιδιών της Θήρας, που φοιτούν στη Μεγαλόνησο και για την μετάβασή τους από και προς την Κρήτη χρειάζονται περισσότερες από 15 ώρες αν, καιρού επιτρέποντος, υπάρχει ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, το οποίο πραγματοποιείται μόνο μια φορά την εβδομάδα.

«Ιδιαιτέρως ανησυχητικά», όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο του Συλλόγου Κρητών, «είναι τα τελευταία νέα ότι τα ήδη περιορισμένα επιδοτούμενα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λεγόμενα και δρομολόγια άγονης γραμμής, που εξυπηρετούσαν τη Σαντορίνη στην επικοινωνία της με την Κρήτη θα διακοπούν στο τέλος του Μάρτη 2015. Η ανησυχία από την είδηση αυτή σε επίπεδο κατοίκων έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και οι πιέσεις προς την κατεύθυνση εξεύρεσης άμεσης και βιώσιμης λύσης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Αντίστοιχα, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και λοιπές συναλλαγές με την Κρήτη αναμένεται να πληγούν άμεσα από την διακοπή αυτή, με γνώμονα την ιδιαίτερη επιβάρυνση στις μεταφορές που θα οδηγηθούν για μια ακόμη φορά την οδύσσεια των διπλών δρομολογίων μέσω Πειραιά. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται και ζητούν τουλάχιστον την συνέχιση αυτών των δρομολογίων, ώστε να μην ταραχθούν οι λεπτές οικονομικές ισορροπίες εν μέσω κρίσης».

Ύψιστο και αδιαπραγμάτευτο παραμένει το γεγονός της Υγείας των κατοίκων της Θήρας, επισημαίνει ο Σύλλογος, όπου στην Κρήτη μπορούν να βρουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη, στα δυο μεγάλα νοσοκομεία, εκτός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που προσφέρει με πολλές δυσκολίες το Κέντρο Υγείας Θήρας.

Έχοντας εξηγήσει τις θέσεις του παραπάνω, ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης ζητά την άμεση παρέμβαση των υπευθύνων, προκειμένου να μη διακοπούν τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων προς την Κρήτη, όπως επίσης και να βρεθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση, ώστε να μην επαφίεται η Θήρα «στην τύχη των συμφερόντων των πλοιοκτητών και των εταιρειών τους που μονίμως εμπαίζουν με διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια κερδοσκοπώντας στο εγχώριο μονοπώλιο της ακτοπλοΐας».

Τέλος, διεκδικούν ισότιμη μεταχείρηση για τους κατοίκους των νησιών σε όλα τα επίπεδα διαβίωσης, που εξαρτώνται άμεσα από την διευκόλυνση της μετάβασής τους σε όλους τους προορισμούς.

Κλείνοντας αναφέρουν, πως «η μία και αδιαίρετη Ευρώπη των Λαών όπως την διακηρύττουν οι συνυπεύθυνες και συνεπικουρούμενες κυβέρνησης της Ε.Ε. πρέπει να στηρίξουν την χώρα μας στην πολυνησιακή της ιδιαιτερότητα».

Ανοιχτή επιστολή και προς τους Θηραίους πολίτες

Παράλληλα με το έγγραφο προς τους πολιτικούς υπεύθυνους όλων των βαθμίδων, ο Σύλλογος έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τους φορείς, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες της Σαντορίνης, καλώντας τους σε ενέργειες διαμαρτυρίας, συντονισμένες ή μεμονωμένες, προκειμένου να επιτευχθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο νησιών.

Κατόπιν της παράθεσης των λόγων, για τους οποίους είναι απαραίτητη σε όλους τους πολίτες η ακτοπλοική σύνδεση των δύο νησιών, η επιστολή προς τους πολίτες, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Καλούμε όλες τις κοινωνικές ομάδες φορείς και επιχειρηματίες της Κρήτης και της Σαντορίνης να σταθούν στο πλευρό μας, ώστε να αποτρέψουμε την διακοπή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και να διεκδικήσουμε την επίλυση του τόσο σημαντικού προβλήματος.

Ζητάμε να συνυπογράψουν την έγγραφη διαμαρτυρία μας προς όλα τα αρμόδια και συναρμόδια υπουργεία, αλλά και ιδιωτικά αν το κρίνουν σκόπιμο, να στιγματίσουν αυτή την καταστροφική εξέλιξη με ατομικές τους ενέργειες.

Καλούμε ακόμα όλους τους άμεσα θιγόμενους να αιτηθούμε όλοι μαζί τον καθορισμό συνάντησης με τον υπουργό Ναυτιλίας το συντομότερο δυνατόν, με θέμα την αποκατάσταση της ισόρροπης επικοινωνίας των νησιών Κρήτης – Σαντορίνης και τη διαβεβαίωση, ότι η επικοινωνία αυτή δεν θα κινδυνεύει να τερματιστεί στο μέλλον. Να καλέσουμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνοντας την απαιτούμενη ευαισθησία να βρει οριστική βιώσιμη λύση στο θέμα ώστε να σταματήσουμε να είμαστε αντικείμενο εμπαιγμού στα ιδιοτελή σχέδια των μονοπωλιακών εφοπλιστικών συμφερόντων.»

Κατοχύρωση αεροπορικής σύνδεσης

Έπειτα από αίτημά του στην αεροπορική εταιρία MINOAN AIR, περί δρομολόγησης αεροπλάνου στη γραμμή Θήρα – Ηράκλειο – Θήρα, για την κάλυψη του κενού που δημιουργεί η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης κατάφερε να εξασφαλίσει δρομολόγια, τουλάχιστον, για τις ημέρες των εορτών: Το Σάββατο 4/4, τη Μεγάλη Πέμπτη 9/4, όπως και την Κυριακή 19/4.