«Επιλέγω. Αλλάζω. Συνδυάζω» το μότο της φετινής «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας»

Στροφή σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής

Με τον αποκλεισμό των κεντρικών ζωνών από το σύνολο των οχημάτων στη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, την Αμοργό και σε άλλες 24 πόλεις της Ελλάδας, ολοκληρώθηκαν χθες οι δράσεις της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας».

Το "Μοbility Week” είναι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη των Γενικών Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους. Με τον τρόπο αυτό, οι αρχές στέλνουν το μήνυμα να στραφεί το κοινό σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής και να γίνουν οι πόλεις μας πιο ασφαλείς, καθαρές και λιγότερο συνωστισμένες, δηλαδή ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε.

Προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης

Μέσα από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας προωθούνται οι πολιτικές της ΕΕ στους τομείς των μεταφορών, της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής απόδοσης και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Το μήνυμά της φθάνει σε περίπου 170 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η εκστρατεία άρχισε το 1998 με την ημέρα «Στην πόλη μου χωρίς το αυτοκίνητό μου!» στη Γαλλία, η οποία ακόμη ενθαρρύνει πόλεις και μεγαλουπόλεις να διοργανώνουν ετησίως μία ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και να προωθούν τη χρήση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς.

Ειδικότερα, κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου εορτάζεται σε παγκόσμια κλίμακα η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

«Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» σε Πάρο και Αμοργό

Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχει κάθε χρόνο και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς Πάρου, καλώντας τους γονείς να κάνουν πράξη το μήνυμα της «Παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο», όχι μόνο την ημέρα αυτή, αλλά να το διατηρήσουν και να το κάνουν συνήθεια, για να περάσουν ένα θετικό μήνυμα στα παιδιά.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η ευαισθητοποίηση των γονέων και γενικότερα όλων των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη μας και κυρίως στον πεζόδρομο. Ο κόσμος οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες, να μην παρκάρει στα σημεία που ισχύει η απαγόρευση στάθμευσης, να μην κλείνει τις ράμπες που προορίζονται για τα άτομα με αναπηρία και τις μητέρες με καρότσι, να μην χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο, όπου αυτό δεν χρειάζεται, να διευκολύνει την κίνηση των ποδηλάτων και να σέβεται τους πεζούς.

Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας οδήγησε στην καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας το 2002. Τώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 πόλεις, έχουν τεθεί σε εφαρμογή περισσότερα από οκτώ χιλιάδες μόνιμα μέτρα, άμεση κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, τα οποία αφορούν κυρίως στις υποδομές για ποδηλάτες και πεζούς, τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση στις βιώσιμες συνήθειες μετακίνησης.

Μάλιστα, περισσότερες από 2.011 πόλεις από 44 χώρες της Ευρώπης κι όχι μόνο, συμμετείχαν στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητα» το 2014, ενώ κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Έμφαση στην πολυτροπικότητα

Μότο του φετινού "Μοbility Week” είναι το «επιλέγω. αλλάζω. συνδυάζω» (choose. change. combine) εστιάζοντας στη συνδυαστική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ταυτόχρονα με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό.

Εν όψει της διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα (COP 21) που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε στις 16 Σεπτεμβρίου την ετήσια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε περισσότερες από 2.000 ευρωπαϊκές πόλεις και μεγαλουπόλεις. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ενθαρρύνει καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων αστικής κινητικότητας, με τις οποίες είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Συμμετοχή 27 πόλεων από όλη την Ελλάδα

Μία από τις κύριες εκδηλώσεις της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ήταν και φέτος η «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», κατά την οποία οι πόλεις απαγόρευσαν εν μέρει την κίνηση των μηχανοκίνητων οχημάτων και επέτρεψαν ην κυκλοφορία μόνον σε πεζούς, ποδηλάτες, δημόσιες συγκοινωνίες και καθαρά οχήματα (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα).

Ανάμεσα στις 27 πόλεις που συμμετείχαν ήταν και η Αμοργός, ένα νησί με 2.000 κατοίκους.

Σε δηλώσεις της, η κ. Violeta Bulc Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για τις μεταφορές, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μας υπενθυμίζει ότι καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν διαλέξουμε να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο περισσότερο ή να χρησιμοποιούμε τα συλλογικά ή τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή να συνδυάζουμε αυτούς τους βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, η Ευρώπη στο σύνολό της μπορεί να αποκομίσει σημαντικά κοινωνικά οφέλη. Εάν ενώσουμε τις ατομικές μας επιλογές μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη συμφόρηση στις αστικές περιοχές, τον θόρυβο, τα ατυχήματα, τη ρύπανση του αέρα και να βελτιώσουμε την κινητικότητά μας».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker στην ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση (State of the Union speech), εξήγησε ότι η κλιματική αλλαγή θα νικηθεί ή θα ηττηθεί στις πόλεις όπου ζει το 75% των Ευρωπαίων και όπου καταναλώνεται το 80% της ενέργειας στην Ευρώπη.

Άλλες δράσεις που διοργανώθηκαν στην Ευρώπη στόχευσαν στην επίδειξη ορισμένων εμπνευσμένων και καινοτόμων μέτρων για να ενθαρρυνθεί η πεζοπορία, το ποδήλατο και η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Στο Ταλίν, τα δημόσια μέσα μεταφοράς ήταν δωρεάν για τους πολίτες οι οποίοι επέδειξαν την άδεια οδήγησης τους, ενώ στην πορτογαλική πόλη του Aveiro, με την πρωτοβουλία των πολιτών Ciclaveiro πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, όπως μια έκθεση, μια ημερίδα ή μια πώληση μεταχειρισμένων ποδηλάτων για να προωθηθεί η χρήση του ποδηλάτου.

Μήνυμα του Δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης

Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός σημείωσε πως, ο Δήμος, υποστηρίζοντας δράσεις όπως η παραπάνω, έχει εφαρμόσει ήδη ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, περιορίζοντας κατά το δυνατόν την κίνηση, τη στάση και τη στάθμευση των οχημάτων.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας και να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες μετακίνησης, προκειμένου να συντονιστούμε σε μια συλλογική προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος και την εξασφάλιση μιας «ποιοτικής» ατμόσφαιρας ζωής και δράσης των κατοίκων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ετικέτες: