Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Άσβεστο το κερί της αθάνατης Ελληνικής Ψυχής

Την ανεκτίμητη, διαχρονική προσφορά των στρατιωτών της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση αρχών και αξιών με τις οποίες γεννήθηκαν, ανδρώθηκαν και γαλουχήθηκαν τα σημερινά Ελληνόπουλα, τίμησε με λαμπρότητα το νησί της Σύρου.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης.

Το ακατάλυτο πνεύμα της θυσίας, της ελευθερίας και της αρετής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, τιμάται κάθε χρόνο την 21η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου. Τη συμβολή της μνήμης στην πνευματική εξύψωση του ανθρώπου, αλλά και την ανάγκη ενδυνάμωσης του εθνικού φρονήματος επεσήμανε στον πανηγυρικό της ημέρας, ο Αντιστράτηγος ε.α. – Αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ν. Κυκλάδων της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ηρακλής Βούλτσος.

Γόνιμη επικοινωνία με την ιστορία, διάλογος με το αύριο

«Η μνήμη είναι βασικός τρόπος και κινητήριος μοχλός της ψυχικής μας ζωής. Κακή λειτουργία της μνήμης οδηγεί τον άνθρωπο σε πνευματική αποχαύνωση και σε βαθιά, ατέλειωτη και καταστροφική χειμέρια πνευματική νάρκη. Ο ετήσιος Πανελλήνιος εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων έχει σαν αποστολή να γεωτρήσει την ιστορική μνήμη και να ενδυναμώσει το εθνικό συναίσθημα. Χρειαζόμαστε τούτη τη γιορτή όχι μόνο από χρέος και ευγνωμοσύνη στις αμέτρητες σκιές των μαρτύρων της ελευθερίας, αλλά γιατί τέτοιες γιορτές είναι πρόκληση για γόνιμη επικοινωνία με την ιστορία, διάλογο με το αύριο, επαφή με τον λαό και διά μέσου των ανοικτών πυλών των στρατώνων, πόρευση στη νέα χιλιετία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από τον εορτασμό, δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να ανιχνεύσουμε τα λάθη και τα πάθη του παρελθόντος και να διαλεχθούμε αντικειμενικά με την ιστορία, να αντλήσουμε διδάγματα καθοριστικά για το αύριο, να δημιουργήσουμε μια υψηλής στάθμης επίγνωση για το παρόν, να ανοίξουμε καινούριους ορίζοντες για το μέλλον, να συναισθανθούμε το μεγάλο ιστορικό βάρος και να προσδιορίσουμε άξονες δράσης και πυξίδα πλεύσης, μέσα σε μια παγκόσμια οικονομική λαίλαπα.

Τιμή στους στρατιώτες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας

«Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ζούμε σε μια εποχή αναξιοκρατίας, αδιαφάνειας, διαφθοράς, ανομίας, ανισοκατανομής των οικονομικών μεγεθών, ανεργίας κ.λ.π. όπου παραδοσιακές αρχές και αξίες αμφισβητούνται και σταθερά σημεία αναφοράς σιγά σιγά εκλείπουν. Μέσα λοιπόν σε αυτό το νοσηρό κλίμα, τα τελευταία χρόνια, τρώθηκε ανεπανόρθωτα το πνεύμα των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες λοιδορήθηκαν, ταπεινώθηκαν, μειώθηκαν και ουκ ολίγες φορές προσεβλήθηκαν από τους πάσης φύσεως σαλτιμπάγκους».

Καταλήγοντας, ο κ. Βούλτσος επεσήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν μέχρι και σήμερα άσβεστο το «κερί» της αθάνατης Ελληνικής ψυχής, που είναι το αιώνιο πνεύμα, το άφθαρτο και το ακατάλυτο, το οποίο ούτε υποτάσσεται αλλά ούτε και πεθαίνει.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, των στρατιωτικών αρχών του τόπου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.