Η NORAD έστειλε τον Άη-Βασίλη στη Σαντορίνη

Ένα αναπάντεχο διαφημιστικό δώρο

  • Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:20

H NORAD, επίσημη υπηρεσία επιτήρησης του παγκόσμιου εναέριου χώρου (Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας-North American Aerospace Defense Command, το επίσημο όνομά της), έχει δημιουργήσει από το 1955, ένα διαδραστικό παιχνίδι παρακολούθησης της πορείας του Santa Claus. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της- http://www.norad.mil/AboutNORAD/NORADTracksSanta.aspx – την αρχική εντολή δεν έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά ένα κοριτσάκι από το Colorado Springs, που ακολουθώντας τη διαφήμιση μιας τοπικής εφημερίδας, ζήτησε να μάθει την πορεία του Santa-Claus (Άη Βασίλης στην Ελλάδα, αλλά μάλλον κακώς). Η εφημερίδα όμως, είχε τυπώσει λάθος αριθμό και αντί για το κατάστημα που διαφημιζόταν, το τηλέφωνο παρέπεμπε στη μεγαλύτερη κατασκοπευτική υπηρεσία των ουρανών. Τη NORAD.

Το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου 1955, στο τηλεφωνικό κέντρο του Continental Air Defense Command είχε βάρδια ο συνταγματάρχης Harry Shoup. Δέχτηκε αναρρίθμητες κλήσεις. Αλλά, αντί να κλείσει το τηλέφωνο, απαντούσε σε κάθε παιδάκι. Η εντύπωση, ήταν άριστη κι έτσι από το 1958, η παράδοση καθιερώθηκε για τα καλά και επισήμως. Σήμερα, μέσω δορυφορικών συστημάτων, υψηλής ισχύος ραντάρ και μαχητικών αεροσκαφών,η ΝORAD παρακολουθεί τον Άγιο Βασίλη, στο χριστουγεννιάτικο ταξίδι του ανά τον κόσμο. Κάθε παραμονή Χριστουγέννων, χιλιάδες εθελοντές με τηλέφωνα και υπολογιστές απαντούν σε κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τα παιδιά (και ενήλικες) από όλο τον κόσμο.

Ζωντανές ενημερώσεις παρέχονται μέσω της NORAD Tracks Santa μιας ιστοσελίδας (σε επτά γλώσσες) καθώς και μέσω τηλεφωνικών γραμμών, ή e-mail. Μάλιστα η ιστοσελίδα δέχεται σχεδόν εννέα εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες από περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Οι εθελοντές λαμβάνουν περισσότερα από 12.000 e-mails και περισσότερες από 70.000 κλήσεις προς την ειδική τηλεφωνική γραμμή της NORAD από τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Φέτος λοιπόν, στην πορεία του Santa Claus, βρέθηκαν και δύο ελληνικοί προορισμοί. Η Αθήνα και η Σαντορίνη, με τη διαδρομή να γίνεται σε μόλις 3 δευτερόλεπτα. Βέβαια, το μοναδικό –αν και όχι ευκαταφρόνητο- δώρο που έφερε στο νησί, είναι μια ενεργός παραπομπή (Link) με τα αξιοθέατα της Σαντορίνης και τις ιστοσελίδες που αναφέρονται σε αυτό, καθώς και άλμπουμ φωτογραφιών. Διαφημιστικά τουλάχιστον, ήταν ένα ευπρόσδεκτο δώρο. [Δημήτρης Πράσσος santonews.com]

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: http://www.noradsanta.org/