Επιμορφωτικό σεμινάριο του ΚΠΕ Κορθίου για τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος

«Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια»

Η διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των μικροαπορριμμάτων-Marlisco είναι το θέμα του διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου στην Άνδρο.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου, στην αίθουσα παρουσιάσεων του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Καινοτόμων Δράσεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, τους Υπεύθυνους Π.Ε Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας και με το MEdIES (Mεσογειακό Δίκτυο Εκπαιδευτικών)

Τις εργασίες θα παρακολουθήσουν συνολικά 60 εκπαιδευτικοί από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Γ΄ και Δ΄ Αθήνας. Από κάθε Διεύθυνση θα συμμετέχουν 15 εκπαιδευτικοί και επιπλέον 15 εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Άνδρου.

Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό (ανά σχολείο), καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης από το ΚΠΕ Κορθίου.

Άνθρωποι και σκουπίδια

Στην έναρξη του σεμιναρίου, θα παρουσιαστούν τα προγράμματα του ΚΠΕ Κορθίου από τουυ υπεύθυνους Άννα Κουκούτση και Νικόλαο Χαζάπη. Στη συνέχεια, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρυσάννα Διαμαντή θα αναπτύξει το θέμα: “Άνθρωποι και σκουπίδια – Τα σκουπίδια μας”. Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για τα θαλάσσια απορρίμματα στις παραλίες της Άνδρου θα καταθέσουν ο Θεόδωρος Παπαπαύλου, εκπαιδευτικός Α'θμιας Εκπαίδευσης και πρώην Υπεύθυνος του ΚΠΕ Λαυρίου και ο Χάρης Κουρουζίδης. Στη συνέχεια, τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου Π.Ε Medles Ηρώ Αλάμπεη και Βασίλειος Ψαλλιδάς θα παρουσιάσουν σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Εργαστήρια από το Δίκτυο ΜedlES

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στο εργαστήριο “Καλλιεργώντας την τέχνη των ερωτήσεων: παραδείγματα και εφαρμογές” με την κ. Διαμαντή, αλλά και να γνωριστούν με το εκπαιδευτικό υλικό του Δικτύου Π.Ε MedlES μέσα από τη δράση “Μάθε – Νιώσε – Δράσε! Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια”.

Την επόμενη μέρα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν εργαστήρια, χωρισμένοι σε 4 ομάδες με χιαστί εναλλαγή. Στο πρώτο εργαστήριο θα έρθουν σε επαφή με χρώματα και αρώματα, υπό την καθοδήγηση του κ. Ψαλλιδά. Στη συνέχεια, “ανακαλύπτουν” “καβουράκια στα βράχια” με τη βοήθεια του κ. Παπαπαύλου. “Μη με απορρίπτεις θάλασσα” είναι το εργαστήριο με υπεύθυνο τον κ. Κουρουζίδη και ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται με το “Εργαστήρι από τα φύλλα δραστηριοτήτων του υλικού” με την κ. Αλάμπεη.

Σημειώνεται πως στο χώρο θα λειτουργεί και κινητή έκθεση για τα θαλάσσια απορρίμματα από το Δίκτυο Π.Ε MedlES.

Ο δεύτερος κύκλος των σεμιναρίων περιλαμβάνει «Αμοθίνες-προστασία και διαχείριση», «Θάλασσα & αλμυρό νερό», «Εργαστήρι από τα φύλλα δραστηριοτήτων του υλικού» και «Εικαστικό εργαστήρι-κινούμενα απορρίμματα».

Ετικέτες: