Προβληματισμός για τη μελλοντική λειτουργία της νέας παιδικής χαράς στο ΑΚΔΕ, αν δεν τροποποιηθεί το καταστατικό του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης

“Λουκέτο” μέχρι την παράδοση και την πιστοποίηση

Δηλώσεις Μ. Αληφραγκή για τη δημιουργία περίφραξης με δαπάνες του Δήμου ώστε να αποκλειστεί ο χώρος της παιδικής χαράς από τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Σε τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου της Ερμούπολης θα υποχρεωθεί ο Δήμος στην περίπτωση που δεν μεριμνήσει για τον αποκλεισμό του χώρου της νέας παιδικής χαράς από τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, αφού σήμερα οι αθλητικές υποδομές δεν επιτρέπεται να υποδεχθούν πολίτες τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο, η δημιουργία της νέας παιδικής χαράς εντός του ΑΚΔΕ και η ολοκλήρωσή της, αποτελεί ένα γεγονός θετικό για το νησί, το οποίο τα τελευταία χρόνια στερήθηκε πολλούς χώρους αναψυχής για μικρά παιδιά, καθώς οι διαθέσιμοι χώροι ήταν ακατάλληλοι και δέχθηκαν “λουκέτα”. Προκειμένου όμως να επιτραπεί η πρόσβαση στον χώρο της παιδικής χαράς του ΑΚΔΕ, θα πρέπει ο Δήμος είτε να εξασφαλίσει τη φύλαξη όλων των εγκαταστάσεων και τα Σαββατοκύριακα, είτε να αποκλείσει τον εν λόγω χώρο, διαμορφώνοντας απαραιτήτως περίφραξη.

Άλλωστε είναι γνωστό πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε ώρες και ημέρες λειτουργίας τους (Δευτέρα ως και Παρασκευή), πρέπει να έχουν φύλαξη από δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι σήμερα και λόγω καταστατικού, δεν επιτρέπεται να απασχοληθούν τα Σαββατοκύριακα, το διήμερο δηλαδή που γονείς και παιδιά μπορούν να αφιερώσουν για την χαλάρωσή τους στην παιδική χαρά.

Ως εκ τούτου, αφού πρωτίστως ολοκληρωθεί η εργολαβία που περιλαμβάνει εργασίες επίσης, στην παιδική χαρά Μεταμορφώσεως, καθώς και την υλοποίηση της νέας παιδικής χαράς των περιοχών Φοίνικα – Γαλησσά, τότε, θα μπορέσει ο Δήμος να κάνει σχετική αίτηση για τη λήψη της πιστοποίησης λειτουργίας τους, με σκοπό τη διάθεση των νέων παιδικών χαρών στους πολίτες της Σύρου.

Για το σοβαρό θέμα που απασχολεί ήδη αρκετές οικογένειες στο νησί, αφού η παιδική χαρά του ΑΚΔΕ είναι η μοναδική μεγάλη σε έκταση πλησίον της Ερμούπολης, ενώ περιλαμβάνει μάλιστα και πολλά κατάλληλα παιχνίδια, αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό, κλήθηκε να δώσει πληροφορίες για τον τρόπο μελλοντικής λειτουργίας της, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, όπως όμως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος φέρει την ευθύνη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι εν λόγω παιδικές χαρές ολοκληρώνονται σε αυτήν τη θητεία, ωστόσο, τη χρηματοδότηση είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Ως φαίνεται για την περίπτωση της παιδικής χαράς στο ΑΚΔΕ όμως, η προηγούμενη Διοίκηση κληροδότησε στη σημερινή, και το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας της, αφού στην αρχική διαμόρφωση αυτής, δεν προβλέπεται περίφραξη, αλλά μόνον η προμήθεια και τοποθέτηση του εξοπλισμού και των παιχνιδιών. Ως εκ τούτου, η σημερινή διοίκηση καλείται να επιλέξει είτε την οδό της τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου και άρα, την επιπλέον εργασία των δημοτικών υπαλλήλων, είτε τη διαμόρφωση περίφραξης, το ταχύτερο δυνατόν.

Καμία πρόσβαση μέχρι την πιστοποίηση

Αν κι έχει τοποθετηθεί το σύνολο των παιχνιδιών στον εξωτερικό χώρο του ΑΚΔΕ, ωστόσο, σε αυτά έχει μπει απαγορευτική κορδέλα, ώστε να είναι κατανοητό στους πολίτες πως μέχρι σήμερα δεν είναι ανοικτή στο κοινό.

Μάλιστα, προ ημερών ο Δήμος είχε εκδώσει ενημερωτική ανακοίνωση σχετικά με τη συγκεκριμένη απαγόρευση, λέγοντας τα εξής: “Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης ενημερώνει τους δημότες και κατοίκους του νησιού μας ότι οι νέες Παιδικές Χαρές στο Αθλητικό Κέντρο Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και στον Φοίνικα δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία, καθώς το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Παρακαλούμε θερμά, για λόγους ασφαλείας, να αποφεύγεται η χρήση τους, μέχρι να τεθούν στη διάθεση του κοινού, οπότε και θα ανακοινωθεί επισήμως”.

Βάσει των ανωτέρω και κληθείς ο Μηνάς Αληφραγκής να ενημερώσει για το αν έχει ολοκληρωθεί η εργολαβία που περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις και στους τρεις χώρους (ΑΚΔΕ, Γαλησσά – Φοίνικα και Μεταμόρφωση) υπήρξε σαφής: “Αυτή η εργολαβία εκτός από την παιδική χαρά στο ΑΚΔΕ έχει και την παιδική χαρά του Γαλησσά – Φοίνικα και την παιδική χαρά της Μεταμόρφωσης και ολοκληρώνεται στις 9 Φεβρουαρίου. Μετά, θα πρέπει να υπάρξει μία διαδικασία πιστοποίησης και μετά θα δοθεί για χρήση. Δεν μπορεί να δοθεί για χρήση νωρίτερα της πιστοποίησης, δηλαδή τώρα”.

Σημείωσε μάλιστα πως, “Έχουμε κάποιες εκκρεμότητες στην παιδική χαρά του Γαλησσά ακόμη, αλλά επαναλαμβάνω πως η ολοκλήρωση της εργολαβίας είναι μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου του 2020”.

Στο θέμα της πιστοποίησης μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τον χρόνο που θα ανταποκριθεί το Υπουργείο. “Είναι και ο χρόνος πιστοποίησης, για να πάρουμε και το σήμα από το Υπουργείο ώστε να δοθεί προς χρήση. Δεν ξέρω όμως πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για το σήμα” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Προσεχώς... περίφραξη στην παιδική χαρά

Σχετικά με τον προβληματισμό που έρχεται στο προσκήνιο για τον τρόπο λειτουργίας της, αφού τις Κυριακές δεν υπάρχει φύλαξη στο ΑΚΔΕ, ο ίδιος δεσμεύθηκε πως θα υπάρξει λύση από τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου ο χώρος να αποδίδεται προς τα μικρά παιδιά τις ημέρες που αυτά με τους γονείς τους μπορούν να επισκεφθούν την παιδική χαρά.

“Πάντως, μετά από την πιστοποίηση θα βγει απόφαση Αντιδημάρχου για τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς. Και σαφώς θα λειτουργεί και τις Κυριακές η παιδική χαρά στο ΑΚΔΕ. Θα λειτουργεί κανονικά η παιδική χαρά. Θα βρούμε τρόπο είτε με εθελοντές, είτε με υπαλλήλους” σχολίασε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα, πως, “Πάντως, θα λειτουργεί και τις Κυριακές αυτή η παιδική χαρά καθώς αυτήν την ημέρα θα μπορούν να πάνε τα παιδιά ελεύθερα από άλλες υποχρεώσει να παίξουν”.

Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος έκανε και λιτή αναφορά στο θέμα της δημιουργίας περίφραξης, η οποία είναι απαραίτητη για τον διαχωρισμό της παιδικής χαράς από τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις. “Θα είναι και περιφραγμένος ο χώρος, οπότε δεν θα έχουν πρόσβαση στο Αθλητικό Κέντρο” σημείωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως αυτή η διαμόρφωση και η εργασία θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

“Αναφορικά με το θέμα της περίφραξης, προβλέπεται σε δεύτερο χρόνο να τοποθετηθεί και να γίνει και ανάπλαση του χώρου, δηλαδή στο υπόλοιπο αλσύλλιο. Όλα αυτά θα τα δούμε μετά την πιστοποίηση” πρόσθεσε, λέγοντας ακόμη πως, “και στην παιδική χαρά του ΑΚΔΕ και στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται κι άλλες εργασίες για τον περιβάλλοντα χώρο. Προβλέπεται ο εξωραϊσμός τους”.

Κληθείς να εξηγήσει αν αυτές οι παρεμβάσεις θα γίνουν με δαπάνες του Δήμου, απάντησε καταφατικά. “Δεν είναι στην ίδια εργολαβία. Θα γίνουν σε επόμενο διάστημα από τον Δήμο” δήλωσε κατηγορηματικά, κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Η επταήμερη λειτουργία απαιτεί περίφραξη”

Σχετικά με το θέμα έδωσε απαντήσεις ο Γιάννης Βρούτσης, καθώς φέρει την ευθύνη για τους αθλητικούς χώρους και τη λειτουργία τους.

“Αν η παιδική χαρά θα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα και παίζουν παιδιά μέσα σε αυτόν τον χώρο, θα πρέπει να δούμε αν θα κλείνουμε το υπόλοιπο τμήμα. Αναφορικά με το έργο της παιδικής χαράς στο ΑΚΔΕ έχουμε μία συνέχεια από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή που θα “βάλει” έμμεσα το θέμα της τροποποίησης του καταστατικού του ΑΚΔΕ, εκτός κι αν περιφραχτεί ο χώρος” σημείωσε ο κ. Βρούτσης, σε συνέχεια των λεγομένων του κ. Αληφραγκή, ο οποίος δεσμεύθηκε επί της ουσίας για τη διαμόρφωση περίφρακτου χώρου.

“Είναι ένα θέμα που με προβλημάτισε, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, δηλαδή η εργολαβία συνολικά και δεν έχει παραδοθεί. Γι αυτόν τον λόγο ακόμη δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο” υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “για να εισηγηθούμε τροποποίηση του καταστατικού λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου ως Επιτροπή Αθλητισμού θα πρέπει να το αποφασίσουμε και να το εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο”. Πάντως προς το παρόν, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται τέτοια σκέψη στην Επιτροπή Αθλητισμού, με φόντο την ανάγκη λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις Κυριακές.

Συγκεκριμένες οι προβλέψεις στο καταστατικό για το ΑΚΔΕ

Προκειμένου να υπογραμμισθεί η επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης περίφραξης το ταχύτερο δυνατόν ώστε η παιδική χαρά με τους αθλητικούς χώρους να μην συνδέονται και άρα, να μην απαιτηθεί τροποποίηση του καταστατικού – για διάθεση υπαλλήλων -, το οποίο προβλέπει λειτουργία του ΑΚΔΕ τις καθημερινές και όχι τις Κυριακές, ακολουθεί αυτούσιο το σχετικό άρθρο του ισχύοντος καταστατικού.

“Άρθρο 5 - Οι δημοτικοί χώροι άθλησης λειτουργούν οπωσδήποτε από τις 07.00 έως τις 22.00 τις καθημερινές. Οι ώρες λειτουργίας τους, όμως, πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τα σχολικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα, προγράμματα ΓΓΑ, Δήμων, τις προπονήσεις Αθλητικών Συλλόγων ερασιτεχνικών και επαγγελματικών.

Έτσι: α. Ένα κλειστό γυμναστήριο λειτουργεί από 07.00 0 22.00 και εφόσον προπονούνται επαγγελματικές ομάδες, ο χρόνος μπορεί να παραταθεί κατά περίπτωση μία ή δύο ώρες.

β. ένα κολυμβητήριο λειτουργεί από 07.00 – 22.00.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο που λαμβάνει τη σχετική έγκριση από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας σύμφωνα με τον Νόμο, για τις ώρες λειτουργίας. Χωρίς έγκριση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, λειτουργία των ανωτέρω χώρων πέραν του ωραρίου που νόμιμα αναγράφεται στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας Δημοτικών Χώρων Άθλησης (ΦΕΚ 1362τ Β΄18-10-2001) είναι παράνομη και απαγορεύεται”.

Διάθεση υπαλλήλων μόνον με αλλαγή καταστατικού

Υποστηρικτικά στα ανωτέρω, έρχεται και απαντητική επιστολή (γνωμοδότηση) της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία είχε κληθεί να τοποθετηθεί από δημοτικό σύμβουλο, για το νόμιμο ή μη, της διάθεσης υπαλλήλων τις Κυριακές στο ΑΚΔΕ, βάσει του ισχύοντος καταστατικού.

Μέρος της σχετικής γνωμοδότησης που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη” ακολουθεί αυτούσιο: “Επομένως προϋποθέσεις για απασχόληση προσωπικού τις Κυριακές ή άλλες αργίες είναι: 1. Απόφαση αρμόδιου οργάνου (άρθρο 48 και 176 Ν. 3584/2007). 2. Έγκριση της απόφασης αυτής από τον αρμόδιο Υπουργό. 3. Συνεχής καθ΄ όλο το 24ωρο λειτουργία της υπηρεσίας της οποίας οι υπάλληλοι θα απασχοληθούν σε μέρες εξαιρέσιμες. 4. Έκτακτη ανάγκη υπηρεσιακή ή εποχική”.

Με φόντο τα παραπάνω πάντως, στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα η περίφραξη του χώρου ώστε τις Κυριακές να μην έχει πρόσβαση κανένας σε εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου, η Δημοτική Αρχή θα κληθεί να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα της απασχόλησης του διαθέσιμου προσωπικού, το οποίο σε αριθμό δεν ξεπερνά τα 4 άτομα, θέμα που δεν αποκλείεται να γεννήσει δυσφορία στην πλευρά τους.