Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στον Καθεδρικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο και δεσμεύσεις για κάλυψη ανοικτών θεμάτων

Αποκαταστάσεις και κατασκευή ανελκυστήρα

Με τον Καθολικό Επίσκοπο, Σεβασμιώτατο π. Πέτρο Στεφάνου συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση του Υπουργείου Πολιτισμού, “Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ εκτέλεσε ένα μεγάλο και σύνθετο έργο «Συντήρησης και Αποκατάστασης του Εκκλησιαστικού Συγκροτήματος Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου», το οποίο ολοκληρώθηκε το 2016. Έκτοτε εξαιτίας υγρασιών οφειλομένων σε διάφορες αιτίες το μνημείο παρουσιάζει κάποιες φθορές στον θόλο του κεντρικού κλίτους”.

Στην αυτοψία της Υπουργού αποφασίστηκε η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων “να προβεί άμεσα στην εκτέλεση των εργασιών στερέωσης και αισθητικής αποκατάστασης του ζωγραφικού διακόσμου του ναού”. Δεδομένης της σημαντικότητας του δεσπόζοντος αυτού μνημείου, αλλά και της αντικειμενικής δυσκολίας πρόσβασης σε αυτό, η Λίνα Μενδώνη πρότεινε στον Σεβασμιώτατο την εκπόνηση -εκ μέρους της Επισκοπής- μελέτης χωροθέτησης και κατασκευής ανελκυστήρα μέχρι τον Μάρτιο 2022, προκειμένου η υλοποίηση του έργου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την προσβασιμότητα των πολιτιστικών υποδομών. Η πρόταση της Υπουργού έγινε αμέσως και με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδεκτή.

Σημειώνεται πως, “στο υπηρεσιακό κλιμάκιο, που συνόδευε την Υπουργό στην Σύρο, μετείχαν μεταξύ άλλων, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων με αρμοδιότητα τις Κυκλάδες Σταύρος Τσάβαλος, η Τμηματάρχης Αναστασία Μουτσίδου, η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευθυμία Γκαράνη”.