Συνέντευξη με τον νέο Περιφερειακό Διοικητή που βρίσκεται ήδη στη Σύρο και έχει πραγματοποιήσει επαφές με φορείς και τοπικές Αρχές

Ν. Αιγαίο: Στα “ηνία” της Πυροσβεστικής ο Νικόλαος Μπάλσης

Έχοντας 27ετη πολύτιμη εμπειρία στο Πυροσβεστικό Σώμα και σε διάφορες θέσεις ευθύνης της Πυροσβεστικής πανελλαδικά, ο Αρχιπύραρχος, Νικόλαος Μπάλσης ανέλαβε καθήκοντα περιφερειακού Διοικητή Ν. Αιγαίου στην Πυροσβεστική, μετά από τις πρόσφατες σχετικές κρίσεις.

Ο ίδιος διαδέχθηκε προ ημερών τον Παναγιώτη Κοτρίδη, ο οποίος τον συνόδευσε στους εκπροσώπους και τους επικεφαλής των φορέων και των τοπικών Αρχών, προκειμένου να αναπτύξει σημαντική συνεργασία με κάθε πλευρά που φέρει ένα μέρος ευθύνης στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Μπάλσης εισήλθε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1995 και συνεχίζει τη μακρά πορεία του μέχρι σήμερα, προσφέροντας στις τοπικές κοινωνίες - σε συνεργασία με την πυροσβεστική δύναμη -, για την προστασία του περιβάλλοντος και πάνω απ΄ όλα της ανθρώπινης ζωής.

Σε επικοινωνία της “Κοινής Γνώμης” με τον ίδιον, αποδέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη, στο πλαίσιο μίας πρώτης γνωριμίας με τους νησιώτες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

  • Προσφάτως ανακοινώθηκε η τοποθέτησή σας στη θέση του Διοικητή της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Πυροσβεστικής στο Νότιο Αιγαίο. Ποιο είναι το πρώτο σχόλιό σας γι αυτήν την εξέλιξη που σας φέρνει στο νησιωτικό χώρο των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου;

“Στο πλαίσιο των τακτικών κρίσεων που γίνονται κάθε χρόνο, όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, είχαμε αλλαγές σε θέσεις ευθύνης στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.). Αποστρατεύθηκε ο κ. Κοτρίδης που ήταν ο προκάτοχός μου και μετατέθηκα από τη Στερεά Ελλάδα όπου υπηρετούσα ως Περιφερειάρχης, στο Νότιο Αιγαίο και την Σύρο. Ταυτόχρονα προήχθη και ο κ. Άγγελος Κυρίτσης σε βαθμό Πυράρχου και πήρε μετάθεση από την Αγχίαλο που υπηρετούσε, στην 111 Πτέρυγα Μάχης και ήρθε εδώ ως Διοικητής νομού Κυκλάδων, στη θέση της κ. Μαγκλάρα Αναστασίας, που ήταν μέχρι πρότινος Διοικήτρια του νομού Κυκλάδων. Για τον νομό Δωδεκανήσου δεν έχουμε αλλαγές, παραμένει ο κ. Κρασσάς Μιχάλης. Αυτή είναι η πυραμίδα της Διοίκησης στο Νότιο Αιγαίο και σαφώς υπάρχουν και τα ανώτερα πρόσωπα από εμένα, που επιβλέπουν το Βόρειο, Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Έτσι ήρθα κι εγώ σε αυτό το μέρος το πολιτισμένο και το ιστορικό. Ο Κυκλαδικός πολιτισμός, ο πρώτος της Ελλάδος.”.

  • Είναι η πρώτη φορά που υπηρετείτε σε νησιωτική περιοχή; Ποια είναι η αρχική εικόνα που έχετε αποκομίσει από την παρουσία σας στην Υπηρεσία, κατά το πρώτο διάστημα της παραμονής σας στη Σύρο;

“Όλοι οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους αρκετές μεταθέσεις. Προσωπικά έχω υπηρετήσει και στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στη νησιωτική. Ήμουν παλαιότερα στο κλιμάκιο της Σαμοθράκης και της Κάσου, ένα πολύ κρίσιμο και πολύ επικίνδυνο κλιμάκιο με πάρα πολύ μεγάλο πευκόδασος που κατά καιρούς έχει χτυπηθεί έντονα. Είναι πυρόπληκτο μέρος. Επίσης, έχω καταγωγή από τις Κυκλάδες. Ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν Ανδριώτες. Οπότε, έχω κάποια “ναυτοσύνη”, αν μπορώ να το θέσω κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Μέχρι σήμερα έχω την τιμή να υπηρετώ σε πολύ δύσκολες θέσεις ευθύνης, όπως είναι και εδώ η θέση του Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής στο Νότιο Αιγαίο.

Όσον αφορά τις πρώτες εντυπώσεις μου είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσω. Θέλω όμως να πω με την ευκαιρία της ερώτησής σας, ότι έγινε μία εξαιρετική διαδικασία παράδοσης – παραλαβής από τον κ. Κοτρίδη. Έγινε μία υποδειγματική αλλαγή, καθώς ο ίδιος έδειξε έναν υπηρεσιακό πολιτισμό. Εκτός από το τυπικό κομμάτι της παράδοσης εντός της Υπηρεσίας, υπήρξε και ένα ουσιαστικό. Έγινε μία πρώτη γνωριμία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα πολιτικής προστασίας. Με τον Δήμο, την Περιφέρεια, με την Αστυνομία σε κάθε βαθμό, με το Λιμεναρχείο, με την Εισαγγελία και με την Εθνοφυλακή. Ο κ. Κοτρίδης έκανε μία υποδειγματική παράδοση – παραλαβή και είναι κάτι τιμητικό για τον ίδιον και για εμένα. Με αποχαιρέτησε και με καλωσόρισαν οι επικεφαλής φορέων και Αρχών της Σύρου.”.

  • Γνωρίζετε πως ο νησιώτικος χώρος σε επίπεδο επιχειρησιακής αντιμετώπισης πυρκαγιών έχει πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Πώς βλέπετε αυτές τις συνθήκες από τη σημερινή θέση σας;

“Η αλήθεια είναι ότι η νησιωτικότητα των Κυκλάδων και γενικότερα της Ελλάδας είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, έχει όμως και πάρα πολλά μειονεκτήματα. Ιστορικά ήταν το μεγάλο πλεονέκτημα λόγω της ανάπτυξης του εμπορίου και της εξαγωγής πολιτισμού σε όλον τον κόσμο. Όμως υπάρχουν και πολλά προβλήματα που “ακουμπούν” και τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος. Ένα κομμάτι είναι πράγματι οι συγκοινωνίες. Δηλαδή το πόσο γρήγορα μπορούμε να μετακινηθούμε από το ένα μέρος στο άλλο. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ένας πανελλαδικός φορέας. Δεν έχει τοπικότητα και αυτόνομες υπηρεσίες. Ουσιαστικά η μία υπηρεσία βοηθά και συνδράμει την άλλη. Εν δυνάμει, τη Σύρο μπορεί να τη βοηθήσει και η Ορεστιάδα και η Κρήτη, όπως κι εμείς, θεωρητικά μιλώντας, μπορούμε να βοηθήσουμε αν έχει ένα σημαντικό πρόβλημα η Ηγουμενίτσα ή ο Βόλος. Οι συγκοινωνίες είναι κάτι δύσκολο και δυστυχώς, εμείς δεν έχουμε ιδιόκτητα πλωτά μέσα. Έχουμε κάποια πλωτά μέσα αλλά για γλυκό νερό. Δηλαδή υπάρχουν κάποια μικρά βαρκάκια για έρευνα, διάσωση και γενικά για πλεύση σε λίμνες και ποτάμια. Αυτά τα έχουν κυρίως οι ΕΜΑΚ, που δεν έχει η Περιφέρειά μας, αλλά υπάρχουν σε κάποιες Περιφέρειες. Για θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουμε πλωτά μέσα. Οπότε, οι μεταφορές μας γίνονται είτε μέσω Λιμενικού Σώματος που είναι ο άλλος κρατικός φορέας που μπορεί να μας συνδράμει, είτε μέσω των ακτοπλοϊκών γραμμών.

Επίσης, υπάρχει η εναέρια μεταφορά. Εκεί υπάρχουν κάποια εναέρια μέσα. Βέβαια, αν έχουμε ανέμους ή άλλες δύσκολες συνθήκες, δεν υπάρχει η δυνατότητα πτήσης. Οπότε και εκεί πρέπει να έχουμε συνδρομή από άλλα εναέρια μέσα. Είτε αυτά είναι του Στρατού, είτε της Αεροπορίας. Πράγματι η μεταφορά είναι κάτι σημαντικό. Είναι ένα “σταυρόλεξο” που πάντα έχουμε να λύσουμε όσοι είμαστε υπεύθυνοι και αρμόδιοι. Είναι ένα θέμα σοβαρό και θα ενημερωθώ πλήρως για να έχουμε λύσεις.”.

  • Στις επαφές σας με τους φορείς και ειδικότερα με Δήμο και Περιφέρεια, τί ζητήσατε; Είναι οι πρώτες πλευρές με τις οποίες θα συνεργαστείτε σε περιπτώσεις σοβαρές και σε μεγάλα περιστατικά πυρκαγιών...

“Η κρίση είτε είναι πυρκαγιά, είτε είναι κάποιο άλλο περιστατικό ή φυσική καταστροφή, θέλει σύστημα αντιμετώπισης, το οποίο θέλει συνεργασίες φορέων. Ένας μόνος του δεν γίνεται να φέρει αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρχει ομάδα, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και μία λύση όπως αυτή πρέπει να δίδεται το 2022. Εκείνο που ζητήσαμε, παρά το γεγονός πως ήταν μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας είναι να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και επαφή. Το κέντρο μας δηλαδή, καθώς ευτυχώς συμβαίνει να έχουμε και επιχειρησιακό κέντρο εδώ στη Σύρο για όλη την περιφέρεια. Οι επαφές του κέντρου μας με όλους τους ανθρώπους που κινητοποιούν δυνάμεις και πόρους, είτε είναι υδροφόρα οχήματα, είτε είναι μηχανήματα έργου, ή εθελοντικές οργανώσεις, ή εθελοντές ή κάποιοι υπεύθυνοι τοπικών Κοινοτήτων και πρόσωπα “κλειδιά” σε Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα, πρέπει να είναι συνεχείς. Αυτό είπαμε σε πρώτο επίπεδο. Η επόμενη φάση είναι να ανοίξουμε σχέδια όσον αφορά επικαιροποιήσεις και ενισχύσεις. Να δούμε που έχουμε προβλήματα και να τα λύσουμε.”.

  • Κατά κύριο λόγο όσοι έχουν βρεθεί εδώ στα νησιά μιλούν ουσιαστικά για την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής. Τι έχετε να σχολιάσετε επί αυτού του σοβαρού θέματος;

“Ακροθιγώς έχω ενημέρωση προς το παρόν. Η υποστελέχωση είναι ένα γενικότερο πρόβλημα όχι μόνον του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και της Ελλάδος γενικότερα. Υπάρχουν πάρα πολλά κενά οργανικά όσον αφορά τις θέσεις των πυροσβεστών σε όλες τις βαθμίδες. Ειδικότερα το Νότιο Αιγαίο, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχουν το θέμα της υποστελέχωσης, αλλά και της διαμονής. Δεν είναι μόνον ότι είναι υποστελεχωμένες οι Υπηρεσίες. Αν δεν είναι και επιδιωκούμενες θέσεις για να αποκτήσουν κάποια μόρια κ.λπ. είναι δύσκολη η διαμονή καθώς υπάρχει ένα κόστος αυξημένο στη διαβίωση γενικότερα στις Κυκλάδες.

Πράγματι λοιπόν, υπάρχουν κενά σε όλες τις βαθμίδες και σε όλη την Ελλάδα. Κατά καιρούς έχουν γίνει κάποιοι διαγωνισμοί πρόσληψης και εδώ και έξι χρόνια, υπάρχει και η εισαγωγή στην Πυροσβεστική Ακαδημία μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Δεν είναι πολλά τα άτομα για όλη την Ελλάδα. Μιλάμε ετησίως για 100 περίπου άτομα και όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για πολύ μικρό ποσοστό αναπλήρωσης των κενών από τις αποστρατείες και τις παραιτήσεις. Υπάρχει και το σύστημα των εποχικών για την αντιπυρική περίοδο και εδώ όμως μιλάμε για λίγα άτομα.

Ενδεικτικά, να πω ότι είναι δύο άτομα στη Σαντορίνη. Θα δούμε τι θα γίνει.”.

  • Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις υποδομές στέγασης της Υπηρεσίας της Πυροσβεστικής στη Σύρο. Τι θα επιδιώξετε;

“Δυστυχώς το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πολύ λίγα ιδιόκτητα κτίρια. Έχουμε την τύχη να έχουμε κτίριο εδώ στη Σύρο. Δεν συμβαίνει συχνά. Το θέμα είναι πως στην Ερμούπολη έχουμε κτίριο αλλά δεν είναι σε καλή κατάσταση. Εδώ και μερικά χρόνια είναι σε μία κατάσταση επισκευής. Δεν έχω μελετήσει ακόμη σε βάθος τον φάκελο. Το εξετάζουμε όμως και μέχρι να γίνει αυτή η δουλειά, προς το παρόν βρισκόμαστε σε κάποιο ενοικιαζόμενο κτίριο. Ο χώρος καλύπτει όχι στο 100% τις ανάγκες μας. Επίσης, εξετάζουμε – και θα το δούμε και με την τοπική Αυτοδιοίκηση -, μήπως βρεθεί κάποιος οικοπεδικός χώρος, ο οποίος να παραχωρηθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα για να ενταχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα είτε ΣΔΙΤ, είτε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για ανέγερση ενός πυροσβεστικού μεγάρου.”.

  • Ποιος είναι ένας πρώτος χαιρετισμός δικός σας προς τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου; Τι μήνυμα τους απευθύνετε;

“Εκείνο που μπορώ και που θέλω να ευχηθώ είναι υγεία και ασφάλεια σε όλους τους συμπολίτες μας. Να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε ό,τι κάνουν, είτε στο σπίτι, είτε στην εργασία, είτε στον δρόμο. Δυστυχώς, το ατύχημα παραμονεύει στην γωνία. Είναι πολύ συχνό, εκεί που φαινόμαστε ασφαλείς και σίγουροι, κάτι να συμβεί. Η σιγουριά πολλές φορές μας οδηγεί στο να ξεφεύγουμε και να παραβιάζουμε τα μέσα ασφαλείας. Εκεί που αισθανόμαστε σίγουροι, εκεί πολλές φορές την πατάμε. Οπότε, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνουμε, πρέπει να προσέχουμε να μην έχουμε ατυχήματα, που επηρεάζουν σίγουρα εμάς, τον συνάνθρωπό μας και όλη την κοινωνία. Ειδικά με τις πυρκαγιές, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη χρήση πυρός. Κατά καιρούς συμβαίνουν ατυχήματα, ενώ έχουμε και θέματα από αμέλειες. Χρειάζεται προσοχή σε κάθε επίπεδο και υπευθυνότητα από όλους τους πολίτες για να αποφεύγουμε τα χειρότερα. Αυτό είναι το μήνυμά μου και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πάντα ένας φορέας κοντά στον πολίτη και είμαστε ανοικτοί σε εκπαιδεύσεις, σε σχολεία και αλλού. Εκεί πρέπει να επενδύουμε, στην κοινωνία.”.