Της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς τρέχει ήδη ο διαγωνισμός

Αναμένεται ανάδοχος για την ψηφιοποίηση του αρχείου

  • Δευτέρα, 20 Ιουνίου, 2022 - 06:13

Στις 24 Ιουνίου αναμένεται να κλείσει ο διαγωνισμός για το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος τρέχει ήδη, ώστε να περάσει σε νέα “εποχή” το πολύτιμο αρχείο εφημερίδων που υπάρχει και χρονολογείται από το 1837 έως το 1916.

Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 169.400 ευρώ με ΦΠΑ και προέρχεται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στον Δήμο.

Ο χαρακτήρας του έργου

Συγκεκριμένα προβλέπεται η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση εφημερίδων που χρονολογούνται από το 1837 έως το 1916. Πέραν των εργασιών ψηφιοποίησης και ψηφιακής επεξεργασίας στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί: α. Ένα αποθετήριο αναζήτησης στο περιεχόμενο των εφημερίδων και μέσω της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων. β. Η νέα ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, καθώς και καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές προβολής και διάχυσης του πλούσιου περιεχομένου. γ. Διαδραστικές εφαρμογές για επιφάνειες αφής. δ. Υλοποίηση ψηφιακής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε οθόνη αφής. ε. Ψηφιακό διαδραστικό χρονολόγιο της ιστορίας της Σύρου. στ. Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας σε φορητές συσκευές.

Οφέλη για τη Σύρο

Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, όπως αναφέρεται στην εισήγηση για τον διαγωνισμό, τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά και αφορούν:

1. Στην ολοκλήρωση, προβολή και διαχείριση του Αρχείου που διαθέτει η Βιβλιοθήκη και θα έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη παρουσία της στην περιοχή των Γραμμάτων και των Τεχνών και τοπικά και διεθνώς.

2. Στη δυνατότητα παραγωγής περισσότερων εκδόσεων (ηλεκτρονικής και έντυπης μορφής) όπως επίσης και στην αποτελεσματικότερη βοήθεια προς τους ερευνητές που ασχολούνται με αυτό το αρχειακό υλικό.

3. Στη διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος από την καταστροφή, κυρίως λόγω φθοράς από τη χρήση. Το μέγεθος του αρχειακού υλικού – που είναι πολύ μεγάλο – και η παλαιότητά του, το καθιστούν λίαν ευπαθές.

4. Στην ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των χρηστών του Αρχείου που είναι η οικονομία χρόνου, η συλλογή και η επεξεργασία της πληροφορίας.

5. Στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εμβάθυνση σε θέματα εκπαίδευσης, την ενεργοποίηση των ανθρώπων και κυρίως των νέων προς τον πολιτισμό και την καλλιέργεια των σχέσεων συνεργασίας.

Σημειώνεται πως το έργο απευθύνεται σε ευρεία ομάδα κοινού και ικανοποιεί ομάδες όπως: α. Κατοίκους της Ελλάδας, της Σύρου και των Κυκλάδων, β. Ομογενείς, γ. τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γ. μαθητές και φοιτητές, δ. δασκάλους και καθηγητές, ε. Πανεπιστημιακούς, στ. Ερευνητές, ζ. ιστορικούς – βιβλιοθηκονόμους, η. Καλλιτέχνες.