Απολογισμός για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την περυσινή χρονιά

Δράσεις και έργο παρά τα “κύματα” της πανδημίας

Σημαντικό υπήρξε το έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου κατά τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με τον απολογισμό που προωθήθηκε στα αιρετά μέλη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασής του για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής.

Υπεύθυνη του έργου είναι η Ειρήνη Δράκου που είναι και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου.

Παρακάτω ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία του απολογισμού.

Γραφείο βιβλιοθηκών και εικαστικών δραστηριοτήτων

Το χαρακτηριστικό της χρονιάς που πέρασε είναι οι συνθήκες κορωνοϊού που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία στην επικοινωνία με τους αναγνώστες. Το έργο εστίασε στη διαχείριση και την ανάδειξη του υλικού της Βιβλιοθήκης.

Η χρονιά ξεκίνησε μετά από πρόταση της εντεταλμένης της Βιβλιοθήκης, Ειρήνης Δράκου με την κοπή της πίτας στο χώρο της Βιβλιοθήκης για το προσωπικό, τους αναγνώστες, τη Λέσχη Ανάγνωσης, τους εθελοντές και τους φίλους.

Αναφορικά με τη συλλογή της Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω: Εμπλουτισμός με 782 νέους τίτλους βιβλίων της τρέχουσας συλλογής. Οι εγγραφές του ηλεκτρονικού καταλόγου έφθασαν τις 19.887 (προστέθηκαν 5.000 εγγραφές).

Εκμεταλλευόμενοι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση από τους αναγνώστες στη Βιβλιοθήκη, οι αρμόδιοι επικεντρώθηκαν στην καλύτερη χωροθέτηση της συλλογής με προσθήκη βιβλιοθηκών έτσι ώστε η πρόσβαση στα ράφια να είναι κατανοητή για τους αναγνώστες. Επανατοποθετήθηκαν και ταξιθετήθηκαν περίπου 16.872 βιβλία.

Επίσης έγινε η ανθολόγηση του γραπτού Τύπου, ενός ευαίσθητου υλικού από τη φύση του, που υπηρέτησε την πολιτισμική ιστορία του τόπου ως ιστορική πηγή. Η δουλειά αφορούσε σε 231 τόμους (19ος – 20ος αι.) εφημερίδων.

Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, Ειρήνη Δράκου τόνισε πως όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού της Βιβλιοθήκης που με μεράκι και κόπο κατόρθωσε να κάνει τη συλλογή του υλικού – παλαιού και νέου – φιλική στο χρήστη και στον επισκέπτη.

Θεματικές δράσεις

Αρχικά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο έγιναν δράσεις animation για παιδιά κι εφήβους από το Anima Syros στην Παιδική Βιβλιοθήκη.

Επίσης, το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου έγινε το κινηματογραφικό εργαστήρι με θέμα “Νεαροί προγραμματιστές ταινιών” με τίτλο “Πρώτα καρέ” στην Παιδική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το SIFF.

Επίσης, τον Ιούνιο υπήρξε η έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών εργαστηρίων ρομποτικής “Syros OpenLab” στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών της Επανάστασης του 1821 προβλήθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βιβλιογραφία σχετική με την Επανάσταση.

Αναφορικά με το κομμάτι των βιβλιοπαρουσιάσεων έγιναν τα παρακάτω: α. Δεκέμβριος 2021: παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Αλεξανδράκη “Τα άτιτλα”. β. “Ταξίδι στη μνήμη και στη φαντασία” - Το 3ο Γυμνάσιο Σύρου παρουσίασε στην Παιδική Βιβλιοθήκη το βιβλίο που προέκυψε από την εξελικτική πορεία διετούς προγράμματος φιλαναγωσίας και δημιουργικής γραφής των μαθητών του.

Συνεργασίες

Σημαντικό κομμάτι είναι και η ανάπτυξη συνεργασιών για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Ειδικότερα έχει υπάρξει συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του ΤΜΣΠΣ, με τα ΓΑΚ ν. Κυκλάδων, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Σύρου, τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σύρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της συνεργασίας σε πολιτιστικό επίπεδο των αδελφοποιημένων Δήμων Χανίων και Ερμούπολης έχει προκύψει και η συνεργασία των Βιβλιοθηκών.

Αποστολή από τη Βιβλιοθήκη Χανίων, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου με σκοπό την υπογραφή “Συμφώνου Συνεργασίας”.

Εκθέσεις

Σχετικά με την “ενότητα” των εκθέσεων αξίζουν να αναφερθούν τα εξής: Πραγματοποιήθηκε η έκθεση του Μιχάλη Καΐρη με τίτλο “Χαρτί και καλαμάρι: Τα εργαλεία της γραφής και η γραπτή επικοινωνία” αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες και μαθητές. Στην έκθεση ξεναγήθηκε ο Ινδός Πρέσβης από την υπεύθυνη, Ειρήνη Δράκου.

Επιπλέον, έγινε η επετειακή έθεση “Μια πόλη γεννιέται” με αφορμή τις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο υλικό της Βιβλιοθήκης (έντυπα και αντικείμενα), έγγραφα από το Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου καθώς και υλικό από τη συλλογή του Δομένικου Σαγκινέτου.

Για τις ανάγκες της έκθεσης δημιουργήθηκε οπτικοακουστικό υλικό.

Σε αυτό προστέθηκε και το πόνημα της κας Δράκου με τις οροφογραφίες σπιτιών της Ερμούπολης που απεικονίζουν Ήρωες του 1821.

Παιδική Βιβλιοθήκης

Στον απολογισμό για την Παιδική Βιβλιοθήκη, τονίστηκε η επαναλειτουργία της. Σύμφωνα με την υπεύθυνη: “Καταφέραμε να λειτουργήσει η Παιδική Βιβλιοθήκη με σταθερό απογευματινό ωράριο βάσει πάντα των υφιστάμενων συνθηκών, ως ένας χώρος ανάγνωσης. Τα παιδιά μπορούν είτε να διαβάσουν κάποιο βιβλίο από τη συλλογή της, είτε να χρησιμοποιήσουν τον χώρο ως αναγνωστήριο αξιοποιώντας το χρόνο ανάμεσα στα μαθήματά τους, μελετώντας και προετοιμάζοντας τις εργασίες τους.”.

Επίσης, σημειώνεται πως ο χώρος φιλοξενεί όλες τις δράσεις της Βιβλιοθήκης όπως παρουσιάσεις βιβλίων, δράσεις για παιδιά κ.α..

Στον απολογισμό έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην έκδοση του βιβλίου του κ. Λούκου με τίτλο “Τυπογραφία και τυπογράφοι στην Ερμούπολη της Σύρου 19ος – 20ος αι.”. Στο πόνημα αυτό περιγράφεται η ακμή της συριανής τυπογραφίας, ακμή παράλληλη με την οικονομική άνθηση της Ερμούπολης, αλλά και αργότερα στην παρακμή της. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το καλοκαίρι του 2022.

Γραφείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και προγραμμάτων

Το Γραφείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και προγραμμάτων μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, μελετά και εισηγείται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και για την ορθολογική διαχείριση των πόρων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης ΝΠΔΔ (Σχολικές Επιτροπές). Κατά τη διάρκεια του 2021 η ΔΕΠ συνεδρίασε 6 φορές.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολος, το Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης συνεχίζουν τη λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, στο οποίο υλοποιούνται προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού). Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία το ΚΔΒΜ εξέδωσε δελτίο Τύπου για τη δημιουργία Τμημάτων στις 3/12/2021.