Χρηματοδότηση 2 δις για υποδομές Δήμων

  • Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2017 - 06:24

Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις υποδομές των δήμων, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των ΟΤΑ α' βαθμού, ανακοίνωσε, ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε κοινή Συνέντευξη Τύπου.

Το νέο πρόγραμμα εστιάζει σε υποδομές δήμων, όπως είναι το αγροτικό δίκτυο, το αρδευτικό δίκτυο, η ύδρευση, η αποχέτευση, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δράσεις για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτηρίων.

Η χρηματοδότησή του θα είναι τριμερής, από το ενισχυμένο σε πόρους Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο αρχικός προϋπολογισμός με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ είναι 500 εκατομύρια ευρώ και σε βάθος πενταετίας θα ανέλθει σε 2 δισεκατομύρια ευρώ.

Όπως τόνισαν οι δύο Υπουργοί δε θα υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση από την δανειοδότηση των δήμων, καθώς το Ελληνικό δημόσιο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα αναλάβει την υποχρέωση της εξόφλησης τόκων και κεφαλαίου για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων. Θα μπορούν λοιπόν να συμμετάσχουν και δήμοι, που με τα σημερινά δεδομένα δεν είχαν πρόσβαση σε δανειοδότηση.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανασυγκρότηση της χώρας

“Η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα νέα έργα για τους δήμους”, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα της κυβέρνησης για παραγωγική ανασυγκρότηση καθώς και το σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή.

“ Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε κάνει μια τοποθέτηση, μια δέσμευση. Είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός μείωσης των πόρων που προορίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σημερινό σχέδιο προϋπολογισμού, που συζητείται αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνει αυτή τη δέσμευση. Την υλοποιεί, διότι παρά τις δυσκολίες, παρά το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο γνωρίζετε, κατορθώνουμε και φέρνουμε για ψήφιση έναν προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει μια ασαφή, μικρή έστω, αύξηση των ΚΑΠ που προορίζονται για τον Α’ και το Β’ βαθμό και κυμαίνεται περίπου γύρω στο 5,5%.”, δήλωσε ο Υπουργός ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, οι οποίοι χρειάζονται ιδιαίτερη ενίσχυση. Κατηγοριοποίηση των δήμων με βάση τα χαρακτηριστικά τους και τις ανάγκες τους, και όχι μόνο τον πληθυσμό τους, αλλαγή η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στις νέες αλλαγές του Καλλικράτη.

Μπορεί μέχρι τώρα η Κυβέρνηση να έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των μεγάλων δημόσιων έργων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, ωστόσο τόνισε πως η χώρα δεν στηρίζεται μόνο σε αυτές τις πολύ βασικές υποδομές. “Κοντά σε αυτούς τους πολύ σύγχρονους δρόμους, οι οποίοι καλύπτουν σημαντικές ανάγκες, υπάρχουν και υποδομές οι οποίες εδώ και 30, 40 χρόνια είναι στην ίδια κατάσταση. Αναφερόμαστε στο αγροτικό δίκτυο, το δημοτικό δίκτυο, την ύδρευση, την αποχέτευση. Εκεί στοχεύουμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος μέσα από δυο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ενεργοποιούνται το 2018 και τα οποία σαν στόχευση θα έχουν τη στήριξη των δήμων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα υλοποίησης έργων στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ -γνωρίζετε ότι εκκρεμούν πρόστιμα γύρω από αυτό το θέμα- και στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.” , ενώ επεσήμανε πως το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο αναμένεται δράσει συμπληρωματικά σε ήδη υφιστάμενα, ή σε έργα που ήδη υλοποιούνται από τις Περιφέρειες, και με βάση και τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομίας.

Οι Αυτοδιοικητικοί Φορείς έχουν πλήρη γνώση των δυσκολιών και των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών

Με τη σειρά του ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι τα εν εξελίξει έργα και δράσεις για τους δήμους ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσω του Υπουργείου Οικονομίας υλοποιούνται προγράμματα άνω του 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα ανέφερε τη χρηματοδότηση μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για 460 εκατομμύρια ευρώ στην διαχείριση απορριμμάτων, 430 εκατομμύρια ευρώ στην διαχείριση αστικών λυμάτων, 85 εκατομμύρια ευρώ για έργα ύδρευσης, 70 εκατομμύρια ευρώ για αξιοποίηση τουριστικού κτηριακού αποθέματος για δήμους.

“Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν ότι χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: η μία αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης, της ενίσχυσης δηλαδή των Δήμων σε χρηματοδοτικούς πόρους για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προκλήσεων και βεβαίως η υποστήριξη των Δήμων σε επίπεδο τεχνικής συνδρομής σε επίπεδο ενίσχυσης της διαχειριστικής, επιχειρησιακής τεχνικής τους επάρκειας.”, δήλωσε ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, με τους Δήμους να επωμίζονται σημαντικές αρμοδιότητες και καθήκοντα, χωρίς όμως πολλές φορές αυτά να συνοδεύονται και από την αντίστοιχη υποστήριξη σε χρηματοδοτικό και τεχνικό επίπεδο.

“Ο δικός μας στόχος είναι αυτή την πραγματικότητα να την αλλάξουμε αποφασιστικά και αυτό το κάνουμε τόσο με τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αξιοποιούμε προς όφελος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και με τα νέα εργαλεία παροχής αυτής της τεχνικής θεσμικής υποστήριξης.”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρίτσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και αυτός στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες απαιτούν παρεμβάσεις στοχευμένου χαρακτήρα. “Περιφέρειες της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν ειδικές προκλήσεις και προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία έχει δεσμευθεί ένα κονδύλι, αρχικός προϋπολογισμός 50 εκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτει ένα πολύ ευρύ φάσμα από έργα υποδομής μέχρι και παρεμβάσεις για τις τοπικές επιχειρήσεις”.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην στόχευση της κυβέρνησης για αύξηση των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2018, με τους εθνικούς πόρους του ΠΔΕ να ανεβαίνουν στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, από 700 εκατομμύρια ευρώ, το 2017. “Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε εθνικούς πόρους για έργα που δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ”, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.