Οι προτάσεις των εταιρειών στο ΣΑΣ για τη νέα δρομολογιακή περίοδο

Σύνδεση της Σύρου με ταχύπλοα

Και με ταχύπλοα πλέον η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Σύρου, σύμφωνα με τις προτάσεις δρομολογήσεων που κατατέθηκαν προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών από τις εταιρείες Golden Star Ferries και Sea Jet.

Φαίνεται πως αποδίδουν οι κινήσεις του προηγούμενου διαστήματος, με τις συνεχείς συναντήσεις της δημοτικής αρχής με τους ακτοοπλόους για τη διαμόρφωση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της Σύρου.

Στο γεγονός αυτό συντέλεσε αποτελεσματικά και η σύγκλιση της μεγάλης ακτοπλοϊκής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο νησί, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με την παρουσία υπουργών, ακτοοπλόων και όλων των κυκλαδιτών δημάρχων, η οποία, με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ, θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την αντίστοιχη περίοδο, στη Σύρο.

Μία εξέλιξη που αποτελούσε πάγιο αίτημα όχι μόνον της Σύρου αλλά και των άλλων νησιών των Κυκλάδων για καθημερινή διασύνδεση τους, το οποίο φαίνεται να έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την πλευρά των ακτοοπλόων.

Τέσσερα ταχύπλοα, των δύο εταιρειών, νέα στις γραμμές της Σύρου, θα συνδέουν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με τα νησιά της Παροναξίας και της Σαντορίνης, αλλά και με τις Δυτικές Κυκλάδες, με λιμάνια αφετηρίας και τον Πειραιά και τη Ραφήνα.

Τα ταχύπλοα της Golden Star Ferries

Καθημερινή εξυπηρέτηση της Σύρου με ταχύπλοα, βάζει στις γραμμές η Golden Star Ferries, συνδέοντας την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με το λιμάνι του Πειραιά, την Παροναξία, τη Σαντορίνη και τις Δυτικές Κυκλάδες.

Πρόκειται για τα ταχύπλοα Superspeed και Supercat, τα οποία προτίθεται η εταιρεία να δρομολογήσει στη συγκεκριμένη γραμμή από τις 25 Μαΐου έως τις 28 Οκτωβρίου 2018.

Συγκεκριμένα, το Superspeed θα αναχωρεί στις 07:00 από Πειραιά για τη γραμμή Σίφνος-Μήλος-Φολέγανδρος-Θήρα-Κατάπολα-Κουφονήσι-Νάξος-Μύκονος-Πάρος-Ίος-Θήρα-Νάξος-Πάρος-Μύκονος-Τήνος-Σύρος, όπου και θα διανυκτερεύει, αναχωρώντας το επόμενο πρωί για το αντίστροφο δρομολόγιο.

Το Supercat θα αντικαθιστά ανά μία εβδομάδα και στο ίδιο δρομολόγιο το Superspeed.

Τα ταχύπλοα της Sea Jet

Προτάσεις για τη δρομολόγηση δύο ταχύπλοων σε γραμμές που συνδέουν από Πειραιά τη Σύρο με Μύκονο - Νάξο - Σαντορίνη με το Blue Power και από Ραφήνα - Άνδρο - Σύρο, κατατέθηκαν και από την εταιρεία Sea Jet.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ζητά την παράταση της περιόδου δρομολόγησης του ταχύπλοου Blue Power, με έναρξη των δρομολογίων του στις 27 Απριλίου 2018 και εκτέλεσης του δρομολογίου Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος-Νάξος-Θήρα.

Επίσης, ζητείται η παράταση δρομολόγησης του ταχύπλοου ParosJet, με έναρξη δρομολογίων στις 25 Μαΐου και λήξη στις 28 Οκτωβρίου 2018 και εκτέλεση δρομολογίων στη γραμμή Ραφήνα-Άνδρος-Σύρος.

Κάλυψη των αναγκαίων διασυνδέσεων

Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών πρόκειται να συνεδριάσει, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, όπου και θα εξετάσει τα αιτήματα των ακτοοπλόων ώστε να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Επιστολή, στην οποία αναλύεται η αναγκαιότητα κάλυψης των συγκεκριμένων δρομολογιακών γραμμών, με την γνωστοποίηση της πραγματοποίησης του ΣΑΣ, απέστειλε προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος, ζητά την αρωγή του υπουργού σχετικά με τη έγκριση των δρομολογίων, καθώς θεωρούνται δεδομένες οι αυξημένες ανάγκες διασύνδεσης του νησιού μας με άλλα Κυκλαδονήσια.

Έτσι η διαμόρφωση νέων δεδομένων ακτοπλοϊκών συνδέσεων κατά τη νέα δρομολογιακή περίοδο, θα καλύψει «διαπιστωμένες, πάγιες και πιεστικές ανάγκες διασύνδεσης της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, γεγονός το οποίο  θα συμβάλει αναμφίβολα στη βελτίωση της καθημερινής μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών των Κυκλάδων».

Τα ταχύπλοα της Hellenic Seawys

Με την αναφορά στην εξυπηρέτηση της Σύρου με ταχύπλοα, να υπενθυμιστεί και η παρουσία της Hellenic Seawys, με τα ταχύπλοα Hellenic Highspeed και Hishspeed 4.

Συγκεκριμένα την περίοδο από 30 Μαρτίου έως 17 Απριλίου 2018, το Hishspeed 4 θα αναχωρεί από Πειραιά για Σύρο-Μύκονο κάθε Δευτέρα-Παρασκευή και Κυριακή στις 16:30.

Θα αντικατασταθεί δε από το Hellenic Highspeed, το οποίο από 29 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου 2018 θα εκτελεί τη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος, με αναχώρηση κάθε Παρασκευή και Κυριακή στις 19:30.