Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσος σχολιάζει την εξέλιξη της άρσης των capital controls από 1η Σεπτεμβρίου

Ευνοείται η επιχειρηματικότητα

“Νέα αρχή για την ελληνική οικονομία” επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κ. Μίχαλος

Στήριξη της μεγάλης και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα σημάνει η εφαρμογή της απόφασης περί πλήρους άρσης των capital controls από μεθαύριο, 1η Σεπτεμβρίου, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τα χείλη του σημερινού Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προ δύο ημερών.

Το γεγονός, θα σημάνει την απελευθέρωση των ροών του χρήματος και τη διακίνηση των κεφαλαίων, κάτι που θα μεταφραστεί ως ενίσχυση των επενδυτικών “ενεργειών” από την πλευρά των παραγωγικών τάξεων και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Τις ανωτέρω θετικές εξελίξεις έχει σχολιάσει ήδη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για “επιστροφή στην κανονικότητα” όσον αφορά στην οικονομία και την αγορά, ενώ σε τοποθέτηση προς την εφημερίδα κλήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

Ο ίδιος ως εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων των Κυκλάδων, επεσήμανε πως η άρση των περιορισμών της κίνησης των κεφαλαίων που ολοκληρώνεται ως διαδικασία τώρα, σίγουρα θα αποτελέσει ένα “βήμα” προς την υποστήριξη της ομαλής και ορθής λειτουργίας της αγοράς.

K. Mίχαλος: Εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος προέβη σε δημόσια δήλωση όπως έγινε γνωστό από μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση αυτής της απόφασης, υποστηρίζοντας πως η χώρα μετά από πάρα πολλά χρόνια κρίσης, επιστρέφει σταδιακά σε καθεστώς κανονικότητας.

“Η άρση στα capital controls αποτελεί το τελευταίο βήμα για την επιστροφή της οικονομίας και της αγοράς στην κανονικότητα και σίγουρα είναι μία θετική απόφαση” σχολίασε πρωτίστως ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια ύφεσης και περισσότερο από τέσσερα χρόνια επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, επιτέλους έφτασε η ώρα για την απελευθέρωση των ροών κεφαλαίων χρήματος και την κατάργηση των πρόσθετων βαρών που είχαν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων με τα τραπεζικά ιδρύματα με αιτιολογία τα υψηλό γραφειοκρατικό κόστος που επέφεραν τα capital controls”.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως η σχετική απόφαση της άρσης των περιορισμών της διακίνησης κεφαλαίων, απαιτείται να συνοδευτεί και από άλλα μέτρα.

“Κατά συνέπεια, η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να συνοδευθεί με την κατακόρυφη μείωση σε όλα τα τέλη και τις προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες, καθώς τα υψηλά αυτά κόστη επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο” σχολίασε σχετικά, τονίζοντας τέλος πως, η εφαρμογή της θετικής απόφαση από αρχές Σεπτεμβρίου, θα πυροδοτήσει μία θετική “εποχή” για την ελληνική οικονομία.

“Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος με την άρση των capital controls στη χώρα μας, θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, καθώς θα επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές”.

Γ. Ρούσσος: “Το τραπεζικό σύστημα να μπορεί να “χρηματοδοτεί” την επιχειρηματικότητα”

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης ανάμεσα σε τραπεζικό σύστημα και αγορά.

“Οπωσδήποτε η άρση των capital controls είναι ένα θετικό νέο για όλη την επιχειρηματικότητα και κυρίως όμως για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις γιατί με την άμβλυνση όλων των αρνητικών θεμάτων που είχαν τα capital controls από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκαν με την όποια μορφή εφαρμόστηκαν μέχρι και σήμερα, κάποια θέματα είχαν λυθεί” δήλωσε αρχικά, προσθέτοντας στη συνέχεια πως αυτή η εξέλιξη σίγουρα “είναι ένα μήνυμα σταθερότητας προς τις Τράπεζες, αρκεί αυτό να συνοδευτεί και με άλλα μέτρα που περιμένουν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, όπως δικαιότερη φορολογία και όπως το Τραπεζικό σύστημα όταν σταθεροποιηθεί, να μπορεί πλέον να “χρηματοδοτεί” την επιχειρηματικότητα και κυρίως τη μικρή επιχειρηματικότητα για να λειτουργήσει η αγορά”.

Ο κ. Ρούσσος εξηγώντας μάλιστα πως “επένδυση” στην οικονομία είναι και η δυνατότητα “επιβίωσης” και λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σχολίασε παρακάτω τα εξής: “Γιατί επενδύσεις δεν είναι μόνον οι μεγάλες επενδύσεις που θα μειώσουν την ανεργία ή θα βάλουν τη χώρα σε έναν κανονικό ρυθμό ανάπτυξης. Είναι και οι πολλές και μικρές επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο είναι και τα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, οι οποίες χρειάζονται τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει εύρυθμα και πιο σωστά”. Ο ίδιος ολοκληρώνοντας τον σύντομο σχολιασμό του, εξήγησε πως, σταδιακά η οικονομία θα πρέπει “να πλησιάζει τα δεδομένα της προ κρίσης εποχής”.

Το βασικό άρθρο

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στην προτεινόμενη διάταξη, το βασικό άρθρο της απόφασης άρσης των capital controls, αυτούσιο έχει ως εξής: “1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και με την επιφύλαξη των παρ. 2, 3 και 4, καταργούνται: (α) το άρθρο πρώτο της από 18.7.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες Ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων», (Α' 84), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 4 του ν. 4350/2015 (Α' 161), όπως ισχύει, (β) οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων της ως άνω από 18.7.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και (γ) οι κανονιστικές αποφάσεις της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, που συστάθηκε δια της παρ. 4 του άρθρου πρώτου της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α' 65), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4350/2015, όπως ισχύει”.

 

Ετικέτες: