Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση των μελών του πρώτου, στον νησιωτικό νομό

Ακαδημαϊκή καθοδήγηση για προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα

Συνέντευξη Τύπου του Γ. Ρούσσου και των Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 23 Φεβ. 2021 - 19:00

Σε μία υψηλής σημασίας συνεργασία τόσο με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όσο και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρά το Επιμελητήριο Κυκλάδων, προκειμένου να ενισχύσει πολύπλευρα τα μέλη του, μέσω ακαδημαϊκής γνώσης και καθοδήγησης, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και προσαρμογή τους, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, που πλέον συνοδεύεται και από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταφορά γνώσης προς τα μέλη του σε όλο το νομό Κυκλάδων για θέματα επιχειρησιακού περιβάλλοντος, ανταγωνιστικότητας, ψηφιακού κόσμου, τουρισμού, τοπικής οικονομίας, πρωτογενούς τομέα, αγροτο-διατροφής, πιστοποιήσεων αγροτικών προϊόντων και οικοτεχνίας.

Πρόκειται για μία συνεργασία εξαιρετικά σημαντική, η οποία θα αναπτυχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες (με μήνα έναρξης τον Μάρτιο), ενώ θα υπάρξουν συνεχείς ανακοινώσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τη συμμετοχή σε έναν πλούσιο κύκλο γνώσης με ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες.

Για την εν λόγω συνεργασία παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, τόσο ο κ. Ρούσσος, όσο και οι δύο Πρυτάνεις των προαναφερθέντων ΑΕΙ, Σπυρίδων Κίντζιος και Άγγελος Κότιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως των δύο ακαδημαϊκών προσώπων, προηγήθηκε η τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η οποία ήταν σχετική με το σύνολο των πρωτοβουλιών ενίσχυσης των μελών του, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή και στήριξη προς τα ίδια, με φόντο τις μεγάλες ανατροπές της πανδημίας, που επηρέασαν κυρίως τον τουρισμό, αλλά και γενικότερα την οικονομία. Υπενθυμίζεται πως στα 14 διαδραστικά webinar (2020) μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν 22.500 άτομα.

Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: Έμφαση σε πρωτογενή τομέα και αγροτοδιατροφή

Αναφορικά με τη συνεργασία που ξεκινά επισήμως, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος εξέφρασε δημοσίως την χαρά του, τονίζοντας στη συνέχεια πως από την πλευρά του, θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή επίτευξη του κοινού στόχου με το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

“Είναι και για εμάς ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Το τρίτο αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, το οποίο μόλις εισήλθε στον 2ο αιώνα της λειτουργίας του, να συμμετέχει ως βασικός εταίρος στη θεσμική συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στην προσέγγιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, με τις ερευνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας” ανέφερε ο Πρύτανης, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως στον νομό Κυκλάδων “έχουμε να προσφέρουμε πολλά στο ήδη εξαιρετικό έργο το οποίο έχετε κάνει ως Επιμελητήριο”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Κίντζιος, η συγκεκριμένη συνεργασία “εγκαινιάζει μία νέα “εποχή” στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ήδη μεγάλου και διευρυμένου νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων με πρωτεύοντα άξονα στρατηγικής, την ενίσχυση του αγροτικού – διατροφικού και του πρωτογενή τομέα, αλλά και του τουρισμού”.

Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών “καλύπτει” συνολικά “όλα τα επιστημονικά πεδία τα οποία σχετίζονται με την ολοκληρωμένη περιφερειακή και βιώσιμη αγροτική οικονομία, με την ιδιότητα του ως μεγαλύτερου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη νοτιοανατολική Ευρώπη στα σχετικά γνωστικά αντικείμενα, αλλά και ως ιδρυτικού μέλους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CONEXUS”.

Προτού ευχαριστήσει τον κ. Ρούσσο για τη συγκεκριμένη πρόταση και πρωτοβουλία συνεργασίας, ο ίδιος δεσμεύθηκε για την επιτυχή υλοποίηση των κοινών στόχων.

Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά: Ζουμ στο ξεχωριστό παραγωγικό σύστημα των νησιών

Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Άγγελος Κότιος, ο οποίος αναγνώρισε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, μία σημαντική και αξιόλογη πορεία, που το καθιστά “πρότυπο Επιμελητήριο πανελλαδικά”.

Σχετικά με τη συνεργασία των δύο μερών, ο κ. Κότιος δεσμεύθηκε πως, “θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τιμήσουμε αυτήν τη συνεργασία και να είμαστε αποτελεσματικοί”, σημειώνοντας με σαφήνεια άλλωστε, πως στόχος του ΑΕΙ είναι η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη υπηρεσιών και η σύνδεσή τους με τους παραγωγικούς τομείς της χώρας.

“Δεν θέλουμε να είμαστε αποστειρωμένα Ιδρύματα που μόνον εκπαίδευση προσφέρουν. Οι Κυκλάδες για εμάς είναι ένας χώρος οικείος. Θεωρούμε ότι είναι ο “κήπος” του Πειραιά. Η γαλάζια οικονομία για εμάς είναι μέσα στη στρατηγική επιδίωξη που υπηρετούμε ολοένα και περισσότερο με συνέπεια” σχολίασε μεταξύ άλλων, γνωστοποιώντας μάλιστα πως από το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα δίνεται έμφαση και στο θέμα της νησιωτικότητας, αφού “το παραγωγικό σύστημα σε αυτόν τον τόπο είναι ιδιαίτερο και διαφέρει από τα άλλα παραγωγικά συστήματα”. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Έχει τεράστιες δυνατότητες όπως και πολλές προκλήσεις”.

Σχετικά με τις θεματικές ενότητες, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, εξήγησε τα εξής: “Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ορθώς εστιάζετε σε ζητήματα όπως είναι ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας ο οποίος έχει πάρα πολλά να δώσει στην τοπική οικονομία της περιοχής και να διασυνδεθεί με τον τουρισμό”, ενώ συμπλήρωσε πως, “Θεωρούμε ότι σε όλους τους τομείς που αναφέρατε μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι και να συνεργαστούμε και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο εκεί που έχουμε κοντά τα γνωστικά μας πεδία και τα ενδιαφέροντά μας”.

Θεματικές ενότητες

Η συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς θα ξεκινήσει με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Α. Η γνώση των νέων δεδομένων είναι η δύναμή μας για την προετοιμασία της φετινής σεζόν. Β. Μάρκετινγκ & ηλεκτρονικό μάρκετινγκ στις Υπηρεσίες και τον Τουρισμό. Γ. Στρατηγικό μάνατζμεντ για σύγχρονους τουριστικούς οργανισμούς στη μετά covid-19 εποχή. Δ. Κοστολογικά συστήματα & διαχείριση κόστους επιχειρήσεων Τουρισμού και Φιλοξενίας.

Επιπλέον, η συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα εστιαστεί στις εξής θεματικές ενότητες: Α. Πιστοποιημένα προϊόντα. Η σημασία των προϊόντων ΠΟ, ΠΓΕ και ΕΠΙΟ στην τοπική ανάπτυξη. Β. Η σημασία των τοπικών γενετικών πόρων στην ανάπτυξη των νησιών. Γ. Η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στις Κυκλάδες. Δ. Ξερικές καλλιέργειες στα νησιά των Κυκλάδων.