“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: “Κλειδί” η Βρετανία για τον τουρισμό

  • Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021 - 06:23

Σε «κλειδί» για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη μετατρέπεται η Μεγάλη Βρετανία για την οποία δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σε σχέση με τον προγραμματισμό της.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αντίστοιχες περιόδους κανονικότητας, οι πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία προς την Κρήτη υπολογίζονταν σε περίπου 70, ενώ τώρα δεν υπερβαίνουν τις 4 ανά εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια ευρύτερη αισιοδοξία αναφορικά με το πώς θα κυλήσει η φετινή τουριστική περίοδος στην Κρήτη, αφού ήδη η Γερμανία έχει απελευθερώσει ουσιαστικά τις μετακινήσεις της, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επισκεπτών στην Κρήτη είναι Γερμανοί.

«Αυτή τη στιγμή ένα υψηλότερο ποσοστό από 70% των επισκεπτών στην Κρήτη είναι Γερμανοί» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχών κ. Νίκος Χαλκιαδάκης. Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα ως τώρα στοιχεία είναι ελπιδοφόρα για τον τουρισμό της Κρήτης, ωστόσο θεωρείται κρίσιμο το άνοιγμα και της βρετανικής αγοράς.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα ξενοδοχεία ήδη έχουν ανοίξει σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, αν και οι πληρότητες τους περιορίζονται σε ένα 30% – 40%.

«Ένα ελάχιστο ποσοστό ξενοδοχείων στην Κρήτη μόνο λειτουργεί με υψηλές πληρότητες, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία ανάκαμψης από τον Ιούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, στην Κρήτη γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στην αγορά, ενώ όλοι οι συναρμόδιοι φορείς κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουν να επιτύχουν καλύτερες συνθήκες από τον Ιούλιο.

Όπως φαίνεται όμως, η ομαλοποίηση δεν μοιάζει να έρχεται πριν από τις 15 Ιουλίου, αφού η αγορά της Ρωσίας που ανοίγει στο τέλος του μήνα, χρειάζεται περίπου 10 – 15 ημέρες για να οργανωθεί, λόγω των εκδόσεων βίζα και διαδικαστικών θεμάτων που υπάρχουν.

«Περιμένουμε Παρασκευή με Σάββατο να ανοίξουν οι αγορές από Βέλγιο και Ολλανδία» υποστηρίζει ο κ. Χαλκιαδάκης για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Από τις 28 Ιουνίου, είπαν πως θα ανοίξει και η αγορά της Ρωσίας. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι για να μπορέσουν να υπάρξουν αφίξεις από την Ρωσία, λόγω των διαδικασιών που υπάρχουν, θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι η Ρωσία θα πάει κάπου στις 10 Ιουλίου».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων εκτιμά πάντως ότι εφόσον λυθεί το πρόβλημα με τη Μεγάλη ρετανία δεν θα υπάρξουν ζητήματα, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετές προγραμματισμένες πτήσεις, τη στιγμή που σταδιακά ανοίγουν σχεδόν όλες οι καίριες αγορές για την Κρήτη.

«Εφόσον ανοίξει η αγορά της Μεγάλης βρετανίας εκτιμώ πως θα υπάρξει πάρα πολύς τουρισμός στην Κρήτη από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και διευκρινίζει πως η στάση της Βρετανίας και της Βρετανικής κυβέρνησης θεωρείται τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον «προβληματική», ενώ σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί την τόνωση του τουρισμού στην Κρήτη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεωρείται πλέον δεδομένο πως δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα της περυσινής χρονιάς, αν και δεν είναι σίγουρο ούτε σε ποιο βαθμό θα «διορθώσει» η τουριστική αγορά, αλλά ούτε και κατά πόσο θα μπορέσουν να ωφεληθούν και να επιβιώσουν οι μικρότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού.

Από Γιάννης Ζωράκης