“ΗΜΕΡΑ” ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Στα επίπεδα του 2019 η τουριστική κίνηση του Αυγούστου, αλλά…

  • Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:23

Μπορεί ο μισός Ιούλιος, αλλά και ο Αύγουστος να κύλησαν πολύ καλά για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχειακά καταλύματα, όμως τα προβλήματα παραμένουν. Η ζημιά στην τοπική οικονομία, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μη διασπορά του ιού είναι μεγάλη. Όσον αφορά τον τουρισμό, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις κρατήσεις του Σεπτέμβρη…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων, Γιώργος Μάργαρης μίλησε για τη μέχρι τώρα πορεία της φετινής σεζόν και εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις κρατήσεις του επόμενου μήνα. «Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και σήμερα, θεωρούμε ότι υπήρχε ικανοποιητική κίνηση. Οι αφίξεις άγγιξαν τα επίπεδα του 2019. Βέβαια, για αυτό δεν μπορούμε να θριαμβολογήσουμε, γιατί έχουμε χάσει σημαντικούς μήνες πριν από αυτή την αύξηση όπως ο Μάϊος, ο Ιούνιος και ο μισός Ιούλιος. Βλέπουμε επίσης ότι ο Σεπτέμβρης θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, γιατί οι αφίξεις του Αυγούστου ήταν κυρίως από Ιταλία και άλλες χώρες, από τις οποίες παραδοσιακά δεν έχουμε αφίξεις στα τέλη της σεζόν. Οι Άγγλοι ακόμα και όταν έγινε άρση των μέτρων, δεν ήρθαν ουσιαστικά ποτέ. Οι αφίξεις κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και ευτυχώς που καλύφθηκε το κενό από άλλες εθνικότητες».

Ο κ. Μάργαρης μίλησε για τα γνωστά άλυτα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές του νησιού, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση με την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, δεν θα μπορέσει ποτέ το νησί να αναπτύξει ένα διαφορετικό, πιο ποιοτικό είδος τουρισμού. «Το μέλλον δεν φαίνεται ευοίωνο. Για να κάνουμε μια αποτίμηση είναι ότι τελικά οι πελάτες που ζητάμε τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι μεμονωμένοι και λιγότερο all inclusive πελάτες δημιούργησαν θετικά αποτελέσματα όπου κινήθηκαν, αλλά η Ζάκυνθος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί λόγω έλλειψης υποδομών (στάθμευση, οδικό δίκτυο, ύδρευση, αποχέτευση κ.ά.). Πρέπει να παραδειγματιστούμε, αν θέλουμε διαφορετικό ή ποιοτικό τουρισμό πρέπει να φροντίσουμε τις υποδομές και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται». Τέλος, ο κ. Μάργαρης μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης από την πολιτεία για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες. «Ένας καλός μήνας δεν μπορεί να καλύψει συσσωρευμένα χρέη 1,5 χρόνου που διανύουμε. Έσοδα θα μπορέσουμε να έχουμε από τον τουρισμό από τον επόμενο Ιούνιο. Ελπίζουμε η πολιτεία να μην μας αφήσει. Ένας καλός μήνας δεν μπορεί να καλύψει απώλειες 1,5 έτους. Πρέπει να υπάρξει στήριξη για εργαζόμενους και επιχειρηματίες γιατί κυρίως οι εργαζόμενοι θα απέχουν πολύ καιρό από την εργασία τους».

Ένας πολύ καλός Αύγουστος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων, Νίκος Γκλαβάς είπε ότι η αυξημένη κίνηση του Αυγούστου απέδειξε ότι η Ζάκυνθος έχει ένα ισχυρό brand name. «Η τουριστική δραστηριότητα του Αυγούστου στο νησί, μας εξέπληξε ευχάριστα και αποτελεί άλλη μια απόδειξη του καλού ονόματος της Ζακύνθου στην τουριστική αγορά. Παρόλα αυτά αν δεν συνεχίσουμε στα ίδια επίπεδα και για τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβρη, δεν θα μπορούμε να πούμε ότι μειώσαμε σε σημαντικό βαθμό τις ανοικτές εκκρεμότητες που κουβαλάμε από την περσινή μίζερη χρονιά. Μια χρονιά με μηδενική δραστηριότητα, όπως αυτή του 2020, δεν μπορεί να καλυφθεί με λίγους μήνες υπερδραστηριότητας για αυτό και η στόχευση είναι για την χρονιά, το 2022, να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε από τους πρώτους μήνες της άνοιξης και να επανέλθουμε αν είναι δυνατόν σε επτάμηνη τουριστική δραστηριότητα. Ευθύνη της πολιτείας είναι να εξασφαλίζει τις συνθήκες, ώστε να αποφεύγονται μακροχρόνια και εξαιρετικά επιβλαβή κλεισίματα της αγοράς».