“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

«Άρωμα» μπλόκων στο κέντρο της Λάρισας

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:24

Ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία και στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα να συνταχθούν μαζί τους στον αγώνα που ξεκίνησαν πριν μία εβδομάδα και έχει ως στόχο να λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο στην πρωτογενή παραγωγή εμφανίζεται με υπέρογκες αυξήσεις σε λιπάσματα και ενέργεια και στα νοικοκυριά στο «καλάθι των αγορών» και στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, απηύθυναν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, στο χθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Κονβόι 25 τρακτέρ και αρκετών αγροτικών αυτοκινήτων από το μπλόκο της Νίκαιας, ξεσήκωσαν το κέντρο της πόλης με τις εκκωφαντικές κόρνες τους, ενώ στάθμευσαν στην Κεντρική πλατεία, όπου τους ανέμεναν αρκετοί εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων της πόλης, οι οποίοι εξέφρασαν με την παρουσία τους τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις.

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κοινού διεκδικητικού μετώπου μεταξύ αγροτών και εργατών, προκειμένου η πίεση που θα ασκηθεί προς την Κυβέρνηση να είναι μεγαλύτερη, αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου, ο αγρότης Γιάννης Κουκούτσης, τονίζοντας πως «εμείς οι αγρότες αναγκαζόμαστε να πουλάμε τα προϊόντα μας σε τιμές πολύ χαμηλές και παρ’ όλα αυτά, τα είδη που εμείς παράγουμε φτάνουν σε εσάς τους καταναλωτές σε πολύ υψηλές τιμές. Ακόμη και αν εμείς πληρωνόμασταν με τιμές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής, κάτι που αποτελεί ένα διαρκές και πάγιο αίτημά μας, πάλι εσείς δεν θα είχατε τη δυνατότητα να τα αγοράσετε. Η ακρίβεια έχει χτυπήσει την πόρτα όλων μας και απειλεί άμεσα όχι μόνο την οικονομική μας ευρωστία αλλά και την ίδα την επιβίωση των ασθενέστερων νοικοκυριών. Η στήριξη του πρωτογενή τομέα επιβάλλεται να αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα. Η ελληνική κοινωνία έχει πειστεί και είναι μαζί μας. Συνεχίζουμε μαζικά και ενωτικά μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας» ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Πλατύκαμπο, ενώ στη συνέχεια κάλεσε την Κυβέρνηση να λύσει τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ με έναν και μοναδικό σκοπό. Να κάνουμε γνωστά τα προβλήματά μας όχι μόνο στην τοπική κοινωνία. Να τα φωνάξουμε δυνατά για να μας ακούσουν όλοι σε όλη την Ελλάδα. Και να απαιτήσουμε από την Πολιτεία οριστικές λύσεις δίχως μισόλογα και υπεκφυγές. Και σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα μας θέλουμε συμπαραστάτες όλους εσάς γιατί τα χρονίζοντα προβλήματα των αγροτών αγγίζουν κάθε κοινωνική ομάδα, το κάθε κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι μας ειρωνεύτηκαν και μας κατηγόρησαν ότι δήθεν στήνουμε υποκινούμενες κινητοποιήσεις. Εμείς από εδώ, με βροντερή φωνή, χωρίς λεκτικές υπερβολές και με λόγια σταράτα απαντάμε ότι ο μόνος υποκινητής των κινητοποιήσεών μας, είναι τα άλυτα προβλήματά της αγροτιάς.

Αυτά μας έβγαλαν μαζικά στους δρόμους ενωμένους και αποφασισμένους. Είναι η τεράστια αύξηση της τιμής στα λιπάσματα. Είναι η εξωφρενική και πέρα από κάθε λογική αύξηση του ρεύματος και του πετρελαίου. Είναι ο αναχρονιστικός, ο ξεπερασμένος εδώ και χρόνια κανονισμός του ΕΛΓΑ που αφήνει χωρίς αποζημίωση χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και χιλιάδες αγρότες στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το συλλαλητήριο άνοιξαν με χαιρετισμούς ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Περικλής Καζαντζίδης και ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Γάλακτος Κλεάνθης Χαλιαμπάς, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξη των φορέων στον αγώνα των αγροτών, τονίζοντας πόσο πολύ επηρεάζει την τοπική οικονομία ο πρωτογενής τομέας.

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας Φωτ.: Β. Ντάμπλης