“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Έκλεισαν ΠΑΘΕ και κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες

  • Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:24

Ηχηρό μήνυμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών (ΠΑΘΕ) στον κόμβο της Νίκαιας, έστειλαν αγρότες από κάθε άκρη της χώρας, που βρέθηκαν στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων.

Αγρότες από τα Χανιά μέχρι και τη Φλώρινα, ένωσαν τις φωνές τους και ζήτησαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και με μεικτό κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης, για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

Προηγήθηκε πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των 29 μπλόκων που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας, όπου αποφάσισαν τον συντονισμό κοινών δράσεων, με αποκορύφωμα την κατάληψη Εθνικών οδών από κάθε μπλόκο αντίστοιχα σε όλη τη χώρα μεθαύριο Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και μετάβαση αγροτών στα διόδια των Εθνικών οδών αύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, για τον αγώνα τους και τα αιτήματά τους, με τη διανομή σχετικού έντυπου υλικού.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

Την πανελλήνια σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων άνοιξε με ομιλία του το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος και κατέθεσε τις παραπάνω προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των εκπροσώπων των μπλόκων.

Ο κ. Μαρούδας εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς την πορεία κορύφωσης του αγώνα των αγροτών, μέχρι εκπλήρωσης των αιτημάτων τους, τα οποία είναι: «Αφορολόγητο πετρέλαιο. Κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής, στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Επιδότηση αγροτοεφοδίων και ζωοτροφών. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.),αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων των μπλόκων, με τους περισσότερους εξ αυτών να δηλώνουν πως «πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης» και κρίνεται επιτακτική ανάγκη «η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις και λύσεις». «Δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα χωρίς να λυθούν έστω κάποια από τα αιτήματά μας..» δήλωσαν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα της αμετακίνητης θέσης τους στην Κυβέρνηση.

Συμφώνησαν δε, να επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και κλιμάκιο υπουργών (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας κ.ά.).

Στην πανελλήνια σύσκεψη συμμετείχαν αγρότες από τα μπλόκα Στροφυλιάς Βόρειας Εύβοιας, του Αιγίου, του Αμύνταιου, της Μαραθέας Ηλείας, του Παλιουρίου Φθιώτιδας, της Δυτικής Λοκρίδας, του Μεσημερίου, του Γυψοχωρίου, του Ξηροκαμπίου Λακωνίας, της Κρύας Βρύσης Πέλλας, του Τυρνάβου, του Ρυζόμυλου Μαγνησίας, της Ελασσόνας, της Λειβαδιάς, του Χαλικίου Αιτωλοακαρνανίας, του Στίβου Θεσσαλονίκης, της Πρέβεζας, του Άργους, του Γερακαρίου Αγιάς, του Βελβεντού Κοζάνης, των Χανίων (μεγάλα χωράφια) Κρήτης κ.ά.

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ (ΠΑΘΕ)

Της πανελλήνιας σύσκεψης ακολούθησε πορεία προς την Εθνική οδό, με στόχο την κατάληψή της στο ύψος της Νίκαιας, η οποία βρέθηκε μπροστά σε ισχυρή αστυνομική δύναμη, λίγα μέτρα πριν την είσοδο στην ΠΑΘΕ.

Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ μελών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων με τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας Αστ. Μπαντζιώκα, επιτράπηκε η είσοδος των διαμαρτυρόμενων αγροτών στην Εθνική οδό, όπου και πραγματοποίησαν κατάληψη για σχεδόν μια ώρα.

Λένα Κισσάβου