Από τη δίνη των αυξήσεων δεν ξεφεύγουν επιχειρήσεις και αρτοποιεία σε επίπεδο Σύρου

Άνοδος τιμών σε ψωμί και σουβλάκια

“Καίνε” οι τιμές σε σιτηρά, ηλιέλαιο, κρέας, ενώ οι επιχειρηματίες πρέπει να καλύψουν και τα υπέρογκα ποσά των λογαριασμών της ΔΕΗ

Aντιμέτωποι με συνεχή άνοδο των πρώτων υλών έρχονται οι ιδιοκτήτες σουβλατζίδικων και αρτοποιείων και στη Σύρο, οι οποίοι κάνουν αγώνα να συγκρατήσουν το κόστος μέχρι στιγμής, για να μην επιβαρυνθούν οι πελάτες τους, αν και όπως περιγράφουν στην “Κοινή Γνώμη” εντός των επόμενων ημερών, οι χρεώσεις σε ψωμί και σουβλάκια θα χτυπήσουν “κόκκινο”.

Δεδομένης της κατάστασης που καταγράφεται πανελλαδικά, η εφημερίδα ήρθε σε επικοινωνία με επιχειρηματίες του νησιού που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους, προκειμένου να αποτυπώσει με σαφήνεια τη σημερινή πραγματικότητα, η οποία μοιραία έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στην τσέπη των ίδιων, αλλά και των πελατών τους.

Αυξήσεις “φωτιά” στους λογαριασμούς ΔΕΗ

Ειδικότερα, αρκετοί εκ των ιδιοκτητών σουβλατζίδικων έθιξαν το αυξημένο κόστος και τις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

“Ότι θα υπάρξει αύξηση, θα υπάρξει. Δεν υπάρχει περίπτωση” ξεκαθάρισαν ορισμένοι ιδιοκτήτες για τις τιμές σε σουβλάκια και χοιρινό, σημειώνοντας πως αυτή η αύξηση έχει τη ρίζα της σε πολλούς λόγους.

“Προς το παρόν συγκρατούμε τις τιμές με νύχια και με δόντια. Από ένα σημείο και μετά η ΔΕΗ μας έρχεται με διπλάσιες χρεώσεις. Η αύξηση της ΔΕΗ είναι 60% πάνω συγκριτικά με ό,τι πληρώναμε. Για παράδειγμα σε λογαριασμό έναντι πληρώναμε 800 ευρώ τον μήνα και στον εκκαθαριστικό 1.100 – 1.200 ευρώ. Τώρα μου ήρθε ο λογαριασμός έναντι 1.900 ευρώ και ο εκκαθαριστικός 2.300 ευρώ” σχολίασε επιχειρηματίας, τονίζοντας πως, “Είναι τεράστια η αύξηση όταν μιλάμε για τις επιχειρήσεις μας που παλεύουν κάθε μέρα, ότι ξαφνικά πρέπει να δίνουν 1.000 ευρώ παραπάνω μόνο για λογαριασμούς ΔΕΗ τον μήνα”.

Άνοδος σε πρώτες ύλες και βασικές προμήθειες

Επιπλέον, έθιξαν και την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες και τις βασικές προμήθειες. “Το θέμα της ακρίβειας εμάς μα έχει “χτυπήσει” εδώ και ένα 6μηνο τουλάχιστον. Αποσύρθηκαν τα αλουμινοσκεύη. Αγοράζαμε 0,06 λεπτά το ένα και σήμερα μας έχουν αναγκάσει να έχουμε οικολογικά σκεύη, που κοστίζουν 0.44 λεπτά χωρίς τον ΦΠΑ, το ένα τεμάχιο. Στην μία παραγγελία είναι συν 0,50 λεπτά από την τσέπη μας” περιέγραψαν, τονίζοντας παράλληλα πως, “το αλουμινόχαρτο έχει πάει διπλή τιμή. Συγκεκριμένα, αγοράζαμε το πακέτο των 3 κιλών 12-13 ευρώ το ένα και έχει πάει 23 ευρώ”.

Επίσης αναφέρθηκαν και στο λάδι. “Να περάσουμε στο λάδι. Το ηλιέλαιο είχε 8 ευρώ, έφτασε σταδιακά στα 22 ευρώ και θα πάει στα 30 ευρώ” σχολίασαν, λέγοντας ακόμη, πως, “Επίσης, αυξήσεις υπάρχουν και στο κρέας και στις πατάτες. Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει αυξηθεί”.

Οι ίδιοι θέλησαν να κάνουν πιο ελαφρύ το κλίμα, τονίζοντας πως ευτυχώς, “ακόμη δεν μας ζητούν αυξήσεις στα ενοίκια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Φόβος για απώλεια πελατών

Με φόντο την άνοδο των χρεώσεων στα πιάτα των σουβλατζίδικων, οι ιδιοκτήτες φοβούνται ότι θα μειωθεί η πελατεία τους. “Φοβόμαστε μην χάσουμε πελατεία. Γίνεται λόγος για αυξήσεις στα σουβλάκια στο ποσό των 3.90 ευρώ. Δεν είναι παραμύθι αυτό. Είναι πραγματικότητα. Δεν θα το φτάσουμε σε τέτοιο ποσό, αλλά η τιμή στα 3 ευρώ είναι πολύ κοντά για τη Σύρο” τόνισαν χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση για τον χρόνο αυτών των αυξήσεων, επισήμαναν τα εξής: “Κάποιοι ίσως κάνουμε αυξήσεις άμεσα. Μία υγιής επιχείρηση που παλεύει και θέλει να έχει συνέπεια στις πληρωμές της, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Θα πάει σε αύξηση. Πώς να απορροφήσουμε όλο το κόστος και την αύξηση των τιμών;” σχολίασαν, κλείνοντας το θέμα.

Στο κόκκινο και το ψωμί

Παρόμοια αγωνία βιώνουν και οι αρτοποιοί, οι οποίοι παρέπεμψαν και σε επίσημες δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας για τις τιμές των σιτηρών και των αλεύρων.

“Οι πρώτες παραλαβές την προηγούμενη εβδομάδα των μαλακών σιτηρών έχει φτάσει η τιμή τους 60% πάνω. Είχαμε το προηγούμενο διάστημα μέχρι και τον Γενάρη μία ανοδική τάση στα σκληρά σιτηρά που ξεκίνησαν από το καλοκαίρι και είχαν φτάσει στο 90%. Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ” περιέγραψε χθες ο κ. Μούσιος σε δημόσιες δηλώσεις του, εξηγώντας παράλληλα πως, “Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία”. Επίσης, για άλλες εισαγωγές, τόνισε πως, υπάρχουν από Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία και Βουλγαρία”, ωστόσο, “όλες αυτές όμως έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές σιτηρών”.

Ως εκ τούτου, οι αρτοποιοί τόνισαν πως ήδη έχει αυξηθεί η τιμή του ψωμιού κατά 60% και προσεχώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις.

“Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις” ανέφεραν ορισμένοι τοπικοί αρτοποιοί.