"Αναβαθμίστε μας"

Τις προτάσεις και θέσεις των Περιφερειών για το κατατεθέν νομοσχέδιο «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Αττικής, Ιωάννης Σγουρός.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ΕΝΠΕ, συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις. Όμως, όπως επισημαίνει, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που επιχειρούνται, δεν οδηγεί σε μία καθολική ανατροπή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος που υπάρχει στη χώρα. Βασική θέση της ΕΝΠΕ είναι ότι η ενίσχυση των επενδύσεων προϋποθέτει την αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών με τη θέσπιση ειδικών περιφερειακών σχεδίων προσέλκυσης επενδύσεων και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

“Είναι σημαντικό, επίκαιρο και απαραίτητο”

Ως σημαντικό, επίκαιρο και απαραίτητο, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιάννης Σγουρός, το εν λόγω σχέδιο νόμου που αναφέρεται στη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου δεν επιχειρεί μία καθολική ανατροπή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος που υπάρχει στη χώρα, αφού δεν αναδεικνύεται η Περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης και η ενεργή συμμετοχή των περιφερειών στην προσπάθει προσέλκυσης επενδύσεων.Ουσιαστικά, ο κ. Σγουρός

προέταξε την αναβάθμιση των Περιφερειών, τονίζοντας ότι ο θεσμός θα πρέπει να αναλάβει τον αναπτυξιακό του ρόλο, πραγματοποιώντας τις δημόσιες επενδύσεις τεχνικής υποδομής και προσελκύοντας τις παραγωγικές ιδιωτικές επενδύσεις.

Προτείνουν και διεκδικούν

Οι βασικοί στόχοι της ΕΝΠΕ είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας, με ταυτόχρονη διατήρηση από την κεντρική κυβέρνηση του επιτελικού, εποπτικού και ελεγκτικού της ρόλου. Η δημιουργία των κατάλληλων δομών που θα διασφαλίζουν αποτελεσματικότητα και πλήρη διαφάνεια και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των παραγωγικών επενδύσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουν τη θεσμοθέτηση 13 κέντρων υποδοχής και έγκρισης των επενδύσεων, με ένα κέντρο ανά Περιφέρεια και την άμεση στελέχωσή τους με ικανό αριθμό προσωπικού υψηλής ειδίκευσης.

Τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας άμεσης και δεσμευτικής προέγκρισης των επενδύσεων, που θα απελευθερώσει τη διαδικασία συμμετοχής της επένδυσης στα χρηματοδοτικά εργαλεία και την επεξεργασία ενός ενιαίου πλαισίου υποχρεώσεων που θα υπογράφεται και θα τηρείται απαρέγκλιτα από κάθε επενδυτή.

Τη δημιουργία δομών υποδοχής και υποστήριξης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με παράλληλη προώθηση της συνεργασίας των Περιφερειών με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τους Ερευνητικούς φορείς, τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια και τους Τραπεζικούς οργανισμούς.

Τη διαχείριση όλων των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014–2020, από τις Περιφέρειες, δηλαδή, με 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, μέσω της εκπόνησης ενός πολυταμειακού Προγράμματος από κάθε Περιφέρεια, το οποίο θα χρηματοδοτείται από όλα τα Διαρθρωτικά Ταμεία (Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γεωργικής Ανάπτυξης, Αλιείας, Κοινωνικό Ταμείο), έτσι ώστε να εξυπηρετείται συνεκτικά, μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική για την Περιφέρεια.

“Να υπενθυμίσω απλώς ότι οι 13 Περιφέρειες της χώρας, έχουν συμμετάσχει με 456 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (εκ των οποίων 130 εκατ. στην Περιφέρεια Αττικής)”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Σε έξι βήματα

Η πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος για την απεμπλοκή των επενδυτικών πρωτοβουλιών, συνοψίζεται σε 6 βασικά βήματα.

- Καταγραφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα να καταγραφούν ανά Περιφέρεια, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, ιδιωτικές ή δημόσιες, που σκάλωσαν στα γρανάζια γραφειοκρατικών ή άλλων εμποδίων.

- Ομαδοποίηση και η πρόκριση των επενδύσεων, στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Με βάση το εκδηλωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον του προηγούμενου σταδίου, πρέπει να ακολουθήσει η ομαδοποίηση όλων των επενδυτικών πρωτοβουλιών (ιδιωτικών ή δημοσίων) ανά παραγωγικό τομέα, καθώς και όλων των διοικητικών εμποδίων που συναντούν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

- κατάρτιση Περιφερειακών Αναπτυξιακών Σχεδίων.

- Διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Δομή στήριξης επενδυτών.

- Έγκριση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Σχεδίου.

“Συμπερασματικά, η πρόταση που παρουσιάζουμε για τη στήριξη του επιχειρείν εκκινεί από τρεις διαπιστώσεις, στις οποίες συμφωνούν σχεδόν όλοι: Πρώτον, δεν υπάρχει σήμερα στη χώρα μας αξιόπιστο πλαίσιο για την προώθηση των επενδύσεων. Δεύτερον, κάθε προσπάθεια εισαγωγής νέων ρυθμίσεων για τις επενδύσεις υπονομεύεται στη γέννησή της από την υφιστάμενη διοικητική δομή. Τρίτον, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για την επεξεργασία νέων γενικών ρυθμίσεων. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση, είναι να αναλάβουμε δράση σημειακά, εντοπίζοντας λύσεις για τις εκδηλωμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, μέσα από ειδικές ρυθμίσεις, που θα καταργούν στην πράξη όποιες συναρμοδιότητες υπάρχουν”.

Συνοψίζοντας, ο κ. Σγουρός και κωδικοποιώντας τις απόψεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής για το συζητούμενο νομοσχέδιο, σημειώσε τα εξής:

- Πρώτον, συμφωνεί η ΕΝΠΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ανάγκη διαμόρφωσης φιλικού επενδυτικού κλίματος.

-Δεύτερο, Πιστεύει ότι οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο και αρμοδιότητες στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

-Τρίτον, προτείνει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Οικονομίας.

-Τέταρτον, να αποσυρθεί η διάταξη που μειώνει τους συντελεστές στα νησιά της Αττικής.