Ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και το ΙΚΑ, οι δεξαμενές που περιμένει το ναυπηγείο της Σύρου

Αναμένετε εις το ακουστικόν σας

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση πηγαίνει η υπόθεση της επισκευής των δύο πλωτών δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού από το Νεώριο.

Το θέμα που μπορεί να φαίνεται ότι λύθηκε έπειτα από πολύχρονη αναμονή τον περσινό Αύγουστο με την περίφημη τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή, παραμένει “μπλεγμένο” στα γρανάζια των υπηρεσιών του τραπεζικού συστήματος.

Μία εγγυητική επιστολή βάζει φρένο στην πολυπόθητη προσέλευση των δεξαμενών, οι οποίες αναμένουν πολλοί ότι θα δώσουν (;) οικονομική ανάσα στην επιχείρηση.

Πολύχρονος αγώνας

Η ανάληψη της επισκευής των δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού από το Νεώριο είναι μία υπόθεση που κρατά χρόνια και που πλασάρεται ως η μοναδική λύση για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο το ναυπηγείο.

Για τις δεξαμενές έχουν γίνει ατελείωτα ταξίδια από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, πολύωρες συναντήσεις στην Αθήνα, επισκέψεις σε πολλά υπουργεία, ενώ πολλοί παράγοντες από τον πολιτικό χώρο, προσπάθησαν να βοηθήσουν στην επίλυση του δύσκολου αυτού γρίφου.

Η περίφημη τροπολογία

Μετά από ένα δίχρονο αγώνα, ο οποίος φαινόταν ότι θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα λόγω και του μπλοκαρίσματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήρθε η περίφημη «φωτογραφική» τροπολογία, που κατατέθηκε στη βουλή τον περασμένο Αύγουστο, από τον βουλευτή Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγας. Τροπολογία που περιελήφθη περιελήφθη στο νομοσχέδιο που αφορούσε στην παραχώρηση των κρατικών λαχείων.

Με την υπερψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και Νεωρίου για την επισκευή των 2 πλωτών δεξαμενών, με τη Βουλή να πατά επάνω στα γνωστά της ίχνη και να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων του Νίκου Ταβουλάρη.

«Με την παρούσα διάταξη σε συνέχεια αντίστοιχων ευρύτερων εξαιρέσεων, που λαμβάνουν υπόψη τοπικές και θεματικές ιδιαιτερότητες και αναγκαιότητες, διαμορφώνεται το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση αναγκαίων εργασιών συντήρησης και υποδομών, που συντελούνται από τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, δίνεται προοπτική και λειτουργική συνέχεια στις ναυπηγοεπισκευαστικές δομές της χώρας, διασφαλίζονται θέσεις εργασίας και κατοχυρώνεται το λειτουργικό προηγούμενο για περεταίρω διεκδίκηση σημαντικών εργασιών και παραγγελιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεσοπρόθεσμα. Οι σχετικές προβλέψεις λαμβάνουν χώρα κατ’ απόλυτη επιταγή και συμμόρφωση με τη διάκριση εξουσιών και τη διασφάλιση των όρων της νομιμότητας, χωρίς ακραίες και κοινωνικά ανεπίκαιρες εκφάνσεις, με ρητά προσδιοριζόμενους κατ’ εξαίρεση όρους, που αποτρέπουν καταχρηστικές εφαρμογές και εγγυώνται τον υγιή και αποδοτικό ανταγωνισμό. «Συμβάσεις ανάθεσης δημοσίων έργων και υπηρεσιών, που συνάπτονται συνεπεία διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού και αφορούν την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, θεωρούνται ότι συνάπτονται νόμιμα ακόμη και όταν ο έλεγχος νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποβαίνει αρνητικός α) για την υπέρβαση του ύψους του προϋπολογισθέντος τιμήματος και αοριστία της σύμβασης, εφόσον οι εργασίες που θα παρασχεθούν και με τις οποίες θα υλοποιηθεί το έργο σύμφωνα με τις διαγωνιστικές προδιαγραφές δεν υπερβαίνουν σε αξία το προϋπολογισθέν τίμημα, β) για μη παράθεση συγκριτικών στοιχείων που βεβαιώνουν το συμφέρον της προσφοράς του αναδόχου και γ) για μη ταύτιση του σχεδίου της σύμβασης, που περιλαμβάνονταν στην προκήρυξη, με το υποβληθέν για έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εφόσον κατά την αιτιολογημένη γνώμη της αναθέτουσας αρχής, δεν επέρχεται βλάβη για το δημόσιο συμφέρον. Η παρούσα διάταξη είναι ειδική και κατισχύει κάθε αντίθετης. Ισχύει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της», ανέφερε η σχετική τροπολογία.

Να σημειωθεί ότι είχε υπερψηφιστεί από τους βουλευτές της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝ. ΕΛΛ., οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜ.ΑΡ. ψήφισαν παρών και του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής όχι, ενώ θετικά ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Κασαπίδης και Π. Μουτσινάς.

Συγκεκριμένα από του 91 μετέχοντες στο θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία έλαβε 58 ψήφους υπέρ, 10 ψήφους κατά και 23 «παρών».

Από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα

Η τροπολογία μπορεί να πέρασε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και μέχρι σήμερα οι δεξαμενές είναι άφαντες.

Πολλές οι φήμες, αλλά και οι πληροφορίες που ακούγονται όλο αυτό το διάστημα, με τους εργαζόμενους πλέον του ναυπηγείου να μην ξέρουν τι να πιστέψουν.

Πολλοί αυτοί ήταν που προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν λέγοντάς τους ότι από ημέρα σε ημέρα οι πλωτές δεξαμενές θα “αριβάρουν” στο ναυπηγείο.

Όμως το θέμα και πάλι έχει μπλοκάρει μεταξύ υπηρεσιών του ΙΚΑ και του τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, για να αναλάβει το Νεώριο το συγκεκριμένο έργο, χρειάζεται η επιχείρηση να πάρει μία εγγυητική επιστολή από την τράπεζα, κάτι που δεν έχει γίνει και μέχρι σήμερα, διότι από την άλλη πλευρά οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν έχουν αποστείλει εκείνο το έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το ναυπηγείο έχει προχωρήσει σε διακανονισμό για την εξόφληση των χρεών της προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο διευθύνων σύμβουλος του ναυπηγείου, Γιάννης Στεφάνου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για αυτό το θέμα.

“Υπάρχει μία διαδικασία που προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε. Είναι στην Επιτροπή και ζητούν να δουν τις οφειλές μας προς το ΙΚΑ. Πρέπει το ΙΚΑ λοιπόν να αποστείλει τα στοιχεία των οφειλών μας προς την τράπεζα, προκειμένου εκείνη να γνωρίζει πόσα χρήματα θα παρακρατηθούν μέσα από την διαδικασία του διακανονισμού που έχουμε κάνει. Είναι μία τυπική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε από κοντά και να τις επιταχύνουμε, διότι από ότι φαίνεται είναι χρονοβόρες”, δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Και ενώ οι εργαζόμενοι του Νεωρίου αναμένουν τις περιβόητες πλωτές δεξαμενές του πολεμικού ναυτικού προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου της Ελευσίνας πληρώνονται κανονικότατα από τα οφειλόμενα χρήματα που εισέπραξε ο Όμιλος Ταβουλάρη από το έργο των πυραυλακάτων.

Να σημειωθεί ότι ενώ και το ναυπηγείο της Σύρου δικαιούταν μέρος των χρημάτων που εισέπραξε ο κ. Ταβουλάρης, μέχρι στιγμής για δικούς του καθαρά λόγους, δεν έχουν αποδοθεί στο Νεώριο, παρ' όλες τις πιέσεις και τα εξώδικα του Εργοστασιακού Σωματείου.

Έτσι οι εργαζόμενοι της Συριανής επιχείρησης φαντάζουν ως εργάτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, ενώ είναι απορίας άξιον εάν και οι δεξαμενές του πολεμικού ναυτικού θα επιφέρουν μία οικονομική ανάσα τη στιγμή που το Νεώριο χρωστά πολλά εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Ετικέτες: