Δεκαήμερο προσφορών

  • Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2014 - 06:10

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα είναι περίοδος εκπτώσεων, με στόχο να ανασάνουν καταναλωτές και έμποροι, σε μια περίοδο που η αγοραστική κίνηση είναι περιορισμένη. Επίσης στις προσπάθειες που γίνονται για την τόνωση της αγοράς έχει αποφασιστεί ότι τη Κυριακή 4 Μαΐου τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και το ισχύον θερινό ωράριο.

Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών οι έμποροι και οι υπεύθυνοι των εμπορικών καταστημάτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την αναγραφή διπλής τιμής, όπου θα αναγράφεται η παλιά και η νέα τιμή του προϊόντος και με την αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό. Παράλληλα πρέπει να δοθεί σημασία στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς το πελάτη και η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Κυρώσεις σε τυχόν παραπτώματα

Οποιοδήποτε παράπτωμα ή λάθος κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων θα επιφέρει αυστηρές κυρώσεις. Ειδικότερα, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων θα επιβληθεί πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Στη περίπτωση που ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί του επιβάλλεται για δεύτερη φορά πρόστιμο το οποίο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Επίσης αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβής ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη θα επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Αν και σε αυτή τη περίπτωση ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί, το πρόστιμο θα αυξάνεται στο 3 % του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Τέλος, ως αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων έχει τοποθετηθεί ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ετικέτες: