Ο Α. Καρατάσος για την ετήσια συνάντηση των μελών της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων

“Ζητώ τη συμμετοχή”

Βασική προϋπόθεση ενός καλύτερου “αύριο” για τα τουριστικά καταλύματα στις Κυκλάδες είναι η συμμετοχή και η συσπείρωση των επαγγελματιών του κλάδου στα Σωματεία τους, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο πρόεδρος της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, Αντώνης Καρατάσος, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους πριν δύο ημέρες στη Νάξο.

Στο προγραμματισμένο ετήσιο ραντεβού τους, έδωσαν το “παρών” εκπρόσωποι 15 Σωματείων από τα 24 που ανήκουν συνολικά στην Ομοσπονδία, θέτοντας επί τάπητος μία σειρά από σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο τουριστικό πεδίο και διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Θαλασσοταραχή... στο ακτοπλοϊκό

Προϋπόθεση για να μπορέσουν οι νησιώτικοι προορισμοί να προσελκύσουν επισκέπτες σύμφωνα με όσα τόνισε αρχικά ο κ. Καρατάσος, είναι να υπάρχει ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση. “Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ακόμη και για να συναντηθούμε όλοι οι πρόεδροι σε ένα νησί” σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά πως τα προβλήματα σε επίπεδο μετακίνησης πολιτών και επισκεπτών, εντοπίζονται ακόμη και σε κοντινούς προορισμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Για να επιστρέψουμε από τη Νάξο μετά τη συνάντηση έπρεπε να μεταβούμε πρώτα στη Μύκονο”. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί έντονα τον κλάδο των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, για το οποίο ο Αντώνης Καρατάσος πρόσθεσε, πως, “Είναι το πρώτο ζήτημα που μας προβληματίζει. Για να έρθουν οι επισκέπτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει εύκολη και αξιόπιστη πρόσβαση στους νησιώτικους προορισμούς”. Ο ίδιος, προέβη δε, στη θλιβερή διαπίστωση πως, “στις Κυκλάδες κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε σημαντικό βαθμό”, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως θα πρέπει να είναι περισσότερο οργανωμένα τα νησιά όσον αφορά στην εικόνα που παρουσιάζουν κατά την άφιξη των επισκεπτών. “Πρέπει να γνωρίζουν οι τουρίστες πού θα κατευθυνθούν, να μην επικρατεί αναρχία σε διαφημιστικές ταμπέλες” συμπλήρωσε, προβαίνοντας στη συνέχεια, στο σχόλιο, “Απορώ πώς έχουμε ακόμη τουρισμό; Μάλλον ο Θεός μας βοηθά”.

“Τείνουν να μας εξαφανίσουν οι φορολογικές πολιτικές”

Η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί εκ των επιχειρηματιών που διατηρούν τουριστικά καταλύματα στο νομό συζητήθηκε εκτενώς, με τον Αντώνη Καρατάσο να επισημαίνει παρακάτω πως, “Συζητήσαμε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο γενικά καθώς οι πολιτικές που ασκούνται, τείνουν να μας εξαφανίσουν”. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων μεταφέροντας τη φωνή των μελών τους, έθεσαν επί τάπητος ανάμεσα σε πολλά, το σοβαρό θέμα της φορολογίας και ιδιαίτερα του ΕΝΦΙΑ. “Γενικά η πολιτική των τελευταίων ετών ενθαρρύνει τις μεγάλες μονάδες και όχι τις μικρές” δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως τα Σωματεία και οι Σύλλογοι καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να συσπειρώνουν τα μέλη τους με σκοπό την άμεση ενημέρωσή τους “σχετικά με τον καταιγισμό των νόμων και των νομοθετημάτων και “κυνηγούν” τον μικρό επιχειρηματία”.

“Το κυριότερο για εμάς είναι ο ΕΝΦΙΑ. Είναι ένα μεγάλο έξοδο που πρέπει να καταβάλει ο επιχειρηματίας. Αίτημά μας είναι με ίσους όρους δικαιοσύνης, με τα ίδια ποσοστά καταβολής φόρου να πληρώνουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι μικρές. Τόσα χρόνια πληρώνουν λιγότερα τα μεγάλα ξενοδοχεία από μία μικρότερη επιχείρηση που τη λειτουργεί μία οικογένεια”.

“Επωφεληθήκαμε από απώλειες άλλων”

Κοινή παρατήρηση των συμμετεχόντων της συνάντησης, αποτέλεσε επιπλέον και η θέση πως “η οργάνωση ενός νησιού δεν εναπόκειται στους επιχειρηματίες. Κάθε τόπος για να γίνει προορισμός, πρέπει να ενεργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια”. Ωστόσο, όλα τα νησιά δεν αναπτύσσουν τον τουρισμό με την ίδια ταχύτητα”, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία όσον αφορά στη φετινή τουριστική σεζόν. “Υπήρξε γενική άνοδος στο νομό, αλλά σε κάποια νησιά το ποσοστό ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Βέβαια χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μύκονος που επί δύο χρόνια ήταν ανοργάνωτη και παρόλα αυτά υπήρξε άνοδος. Και στην Ελλάδα ήρθαν αρκετοί επισκέπτες”. Το γεγονός αυτό όμως, “δεν σημαίνει πως οφείλεται στη δουλειά των Δήμων ή στο μόχθο των ντόπιων”. Η χώρα, όπως προσθέτει στη συνέχεια, επωφελήθηκε από τη μείωση της επισκεψιμότητας σε γειτονικές χώρες. “Μας ευνόησε μία διεθνής συγκυρία. Όταν αυτό αλλάξει, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Μας δωρίστηκε αύξηση πελατών λόγω του ότι οι διπλανοί προορισμοί έχουν πρόβλημα. Αν αυτό εκλείψει, εμείς τί έχουμε κάνει για να αξιοποιήσουμε αυτό τον αριθμό επισκεπτών και να έρθει ξανά στη χώρα και τα νησιά του νομού;”. Παράδειγμα “χαμένης ευκαιρίας” μάλιστα που παρουσίασε αποτελεί η προβολή και η προσέλκυση επισκεπτών κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των τηλεοπτικών παραγωγών της Ρούλας Κορομηλά. “Δεν εκμεταλλευθήκαμε το γεγονός” δήλωσε, λέγοντας επεξηγηματικά πως, “δεν φτιάξαμε τις υποδομές μας ως νησί για να μπορέσουμε να κερδίσουμε έναν κόσμο που μας έμαθε μέσα από αυτή την εκπομπή”. Αποτέλεσμα αυτού, αλλά και της μη ύπαρξης εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς, επιχειρηματίες και αρμόδιους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι σήμερα η Σύρος, - στον αντίποδα με τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια -, να έχει μειωμένη επισκεψιμότητα.

“Ο καθένας ζητά προβολή για το δικό του μαγαζί”

Αναφορικά με την οικονομική δυσπραγία που βιώνουν αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου, έχει γίνει γνωστό πως, κάποιοι εξ αυτών δεν καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. “Οι οφειλές πιστεύω ότι υπάρχουν ως αντίδραση των επιχειρηματιών που δεν τις καταβάλλουν έναντι της νομοθεσίας που καθιστά υποχρεωτική τη συνδρομή” σημείωσε με αφορμή σχετικό ερώτημα ο Αντώνης Καρατάσος, λέγοντας πως “υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες που θεωρούν όμως πως δεν είναι ανταποδοτικό το ποσόν γι αυτούς”. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως, “από την πλευρά του το Επιμελητήριο έχει κάνει κάποιες καλές ενέργειες”, οι οποίες σύμφωνα με όσα προσθέτει, “δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα”. “Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και οι ενημερωτικές ημερίδες είχαν μικρή προσέλευση. Επίσης η ηλεκτρονική σελίδα, δεν έχει βοηθήσει στην προσέλκυση τουριστών ώστε να έχουν περισσότερες κρατήσεις τα καταλύματα. Οι προθέσεις σε κάθε περίπτωση ήταν πάρα πολύ καλές. Όμως, η μη συνεργασία του συνόλου των φορέων, δεν αποδίδει το επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Θέση του προέδρου είναι πως για την επιτυχημένη προβολή των νησιών, θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση, σχέδιο και συλλογικές ενέργειες από όλους τους εμπλεκομένους στον τουρισμό. “Αν ο κάθε ένας έχει την ιστοσελίδα του για παράδειγμα, επειδή θέλει να έχει το δικό του “μαγαζί” και δεν θέλει να υπάρξει ένα κοινό μεγάλο μαγαζί, τότε δεν θα πάμε μπροστά”.

“Ζητούμενο να γίνουμε ιδανικός προορισμός”

“Το ζητούμενο είναι να κάνουμε τα νησιά μας ιδανικούς τόπους διαμονής και άρα, ιδανικούς τόπους προορισμού. Δεν το έχουμε αυτό” συνεχίζει ο κ. Καρατάσος, επισημαίνοντας πως από την πλευρά τους τα τουριστικά καταλύματα και τα Σωματεία, “έχουν τη διάθεση να ασκήσουν πίεση και το κάνουν εδώ και χρόνια στους Δήμους”. Μέχρι στιγμής όμως, “Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι όπως τα παρατηρούμε”. Αναρωτιέται δε, ο πρόεδρος, “Πώς να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση; Να αρχίζουμε να “αποκεφαλίζουμε”; Τα αιτήματά μας είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Πώς να τα εκφράσουμε πιο έντονα; Οι ανάγκες μας είναι εμφανείς”.

Κληθείς να εστιάσει την αναφορά του στην πρωτεύουσα του νομού και να τοποθετηθεί σχετικά με το αν δεδομένης της αλλαγής στη Δημοτική Αρχή, υπάρχουν ελπίδες και προσδοκίες για κάποιο απτό αποτέλεσμα και δη άμεσα, ο κ. Καρατάσος, απάντησε κατηγορηματικά, “Ελπίδες υπάρχουν. Δεν ξέρω όμως τί κάνει η τουριστική επιτροπή του Δήμου. Πάντως, η προηγούμενη δεν κατάφερε να κάνει πολλά πράγματα”. Συμπληρωματικά, τόνισε μάλιστα, πως, “δεν πρέπει να στοχεύουμε στον Έλληνα επισκέπτη, αλλά πρέπει να προσελκύσουμε και ξένο Τουρισμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε “ανακύκλωση των δικών μας χρημάτων, τα οποία άλλωστε, δεν έχουμε”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο περιεχόμενο της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωσε, “Αυτό που ζητώ είναι οι επιχειρηματίες να συσπειρωθούν στα Σωματεία και να συμμετέχουν ώστε να καταθέσουν προτάσεις για τη βελτίωσης της κατάστασης των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και του Τουρισμού των Κυκλάδων”.