Ετήσιο τακτικό συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος

Στήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας

Η ενίσχυση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, αποτελεί πρόθεση της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, όπως αυτή εκφράστηκε κατά τη γενική συνέλευση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.).

Η Συνομοσπονδία πραγματοποίησε το 18ο ετήσιο τακτικό της συνέδριο, κατά το οποίο τονίστηκαν οι προτεραιότητες που οφείλεται να τεθούν από τον κλάδο και να υλοποιηθούν από το αρμόδιο υπουργείο, για υποστήριξη και ανάπτυξη του κλάδου, που αποτελεί μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων των δραστηριοποιούμενων στον τουρισμό.

Λειτουργικά θέματα, νομοθετικές ρυθμίσεις που μετέβαλλαν τις διαδικασίες μισθώσεων, άρση των επιμελητηριακών υποχρεώσεων και πολυδιάσπαση ασφαλιστικών φορέων είναι κάποια από τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, που απαριθμεί χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων καταλυμάτων.

Ενίσχυση μέσω κινήτρων

Η στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων από το υπουργείο Τουρισμού, αποτελεί στόχο του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον χαιρετισμό της στο συνέδριο η αναπληρωτής υπουργός, Ε. Κουντουρά.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Ο Τουρισμός ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλει στην ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι μικροί και οι μεσαίοι τουριστικοί επιχειρηματίες αποτελούν την πλειονότητα των επιχειρήσεων του Τουρισμού. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις και να τους δώσουμε νέα εργαλεία ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να συνεισφέρουν στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια της Χώρας. Η συνομοσπονδία σας η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες μικρές τουριστικές μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του τουρισμού στη χώρα μας».

Αναφερόμενη στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, στάθηκε ιδιαιτέρως στις αναγκαίες τουριστικές υποδομές, λέγοντας «Το στοίχημά μας είναι η αναβάθμιση και η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, παντού, σε τουριστικές υποδομές, λιμένες, μαρίνες, αεροδρόμια, στις μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια».

Σημειώθηκε πως η ενίσχυση του μικρομεσαίου τουριστικού επιχειρηματία θα δοθεί μέσω κινήτρων και ειδικών προγραμμάτων, με παράλληλη τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. «Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού θα διασφαλίσει κάθε δυνατότητα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και ειδικά προγράμματα με νέα πολιτική κινήτρων, που θα ενισχύσει τον μικρομεσαίο τουριστικό επιχειρηματία, τονώνοντας παράλληλα τον εσωτερικό τουρισμό. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Η διεύρυνση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και τουρισμού για όλους, ένα νέο σύγχρονο και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ευνοϊκές επιχορηγήσεις για εκσυγχρονισμό και εκπαίδευση του προσωπικού, ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, και βεβαίως έμφαση στον τουρισμό των ΑμεΑ και της Τρίτης Ηλικίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, που αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου, με την υπουργό να σημειώνει «Επίσης, έμφαση δίνουμε στην Περιφέρεια και στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα στις πολιτικές μας και ο οποίος θα δημιουργήσει νέους τουριστικούς προορισμούς με οικονομικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας».

Γραφειοκρατία, εποχικότητα και προτεραιότητες

Στο συνέδριο, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, παρέμβαση έκανε ο βουλευτής Στέφανος Σαμοΐλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που δημιούργησαν νέες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως και η αλλαγή της χορήγησης του αυτοκόλλητου σήματος λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Ειδικά για αυτό σημείωσε πως «παρότι το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, το “αυτοκόλλητο”, η πιστοποίηση και η κατάταξη είναι διαδικασίες αυτή τη στιγμή ξεχωριστές, που τις έχουν αναλάβει διαφορετικοί μεταξύ τους φορείς, εν τέλει δεν αφορούν όλες το πως το κράτος ρυθμίζει τη νόμιμη διάθεση και λειτουργία καταλυμάτων, πως το κράτος εννοεί τη λέξη “κατάλυμα”; Με αυτή την έννοια, αποτελούν όχι απλώς μεταξύ τους συνδεόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά μια ενότητα της τουριστικής στρατηγικής, η οποία πρέπει να επιβλέπεται, να σχεδιάζεται και να ρυθμίζεται από το κράτος ενιαία, προς όφελος του πολίτη, του επιχειρηματία και του τουρίστα».

Τέθηκαν οι κυβερνητικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες τόσο όσον αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας όσο και στο τομέα της ασφάλισης του κλάδου, με τον βουλευτή αν αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση μας είναι σαφέστατα υπέρ των μεταρρυθμίσεων εκείνων που απλοποιούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες (ξεκινώντας από τη φορολογία και την ασφάλιση) προς όφελος του πολίτη. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο ή τουλάχιστον μια νέα ρύθμιση, βάσει της οποίας θα ασφαλίζονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο σύνολο τους και χωρίς εξαιρέσεις».

Σημείο το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι η εποχικότητα που παρουσιάζει η τουριστική δραστηριότητα, θέμα για το οποίο «πρέπει να πρυτανεύσει και η κοινή λογική, η οποία θα λαμβάνει υπόψη, ανάμεσα στα άλλα, και τον σκληρά εποχικό χαρακτήρα της τουριστικής δραστηριότητας. Δυστυχώς, η Ελλάδα μαστίζεται από οξύτατη εποχικότητα, το οποίο δημιουργεί, ακόμα και υπό τις ευνοϊκότερες, σταθερότερες και ασφαλέστερες συνθήκες, προβλήματα στην κάλυψη υποχρεώσεων προς την εφορία, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς τους εργαζόμενους, προς τις τράπεζες, προς τη ΔΕΗ, κτλ. Η εποχικότητα του τουρισμού, όσο προσπαθούμε να αμβλύνουμε και την ίδια και τις επιπτώσεις της, μας αναγκάζει να καταφύγουμε σε λύσεις με δυναμική και ελαστικότητα».

Τέλος τέθηκαν οι προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, που όπως αναφέρθηκε πρέπει «Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε», είτε με «το χαρακτήρα ενός Τοπικού Συμφώνου ή συνεταιριστικών επιχειρηματικών σχημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, με στόχο την προστασία, ανάδειξη, ανάπτυξη και διαχείριση των τουριστικών πόρων, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ μη ομοειδών συμπληρωματικών μεταξύ τους κλάδων», «Να ξανακάνουμε τον τουρισμό, μέσω της επανέναρξης των προγραμμάτων “Κοινωνικού Τουρισμού” υπόθεση και των Ελλήνων εργαζόμενων – αυτών που στήριζαν πάντα τη ραχοκοκαλιά της εγχώριας τουριστικής επιχειρηματικότητας: το ενοικιαζόμενο δωμάτιο και να εξορθολογήσουμε το ΦΠΑ ανάμεσα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ανάμεσα στη διαμονή και στην εστίαση, ανάμεσα στην εγχώρια παραγωγή και στην τουριστική κατανάλωση, ανάμεσα σε εμάς και των μέσο όρο των γειτονικών μας χωρών».