Τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων του τουρισμού σε Συνέδριο της ΣΕΕΔΔΕ

«Μεγάλη πληγή» τα παράνομα καταλύματα

  • Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2015 - 06:20

Στην «απειλή», που συνιστούν τα παράνομα τουριστικά καταλύματα για όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, εστιάζουν οι φορείς, καθώς συμβάλλουν σε τεράστια απώλεια εσόδων τόσο για τις επιχειρήσεις του κλάδου, όσο και για τα ταμεία του κράτους.

Μεγάλη πληγή για τον τουρισμό χαρακτήρισε τα παράνομα καταλύματα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του 18ου Ετήσιου Συνέδριου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου, εξηγώντας, ότι επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων ετησίως, το 40% πραγματοποιούνται σε καταλύματα, τα οποία δεν διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ΣΕΤΕ προτίθεται να προχωρήσει σε ανάθεση του έργου του ηλεκτρονικού ελέγχου των παράνομων καταλυμάτων, τα οποία παραχωρούνται για τουριστική ενοικίαση, σε εξειδικευμένη εταιρία, ώστε τα όποια στοιχεία συλλέγονται, να παραδίδονται στις αρμόδιες τουριστικές και φορολογικές αρχές, οι οποίες ακολούθως, θα προβαίνουν σε στοχευμένους ελέγχους και στην επιβολή των νόμιμων κυρώσεων, σε όσες επιχειρήσεις διαπιστώνεται, ότι λειτουργούν παράνομα ή παράτυπα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. Γιώργος Τσακίρης, επεσήμανε το γεγονός, ότι ο τζίρος των περίπου 500.000 κλινών, που λειτουργούν σε παράνομα καταλύματα, έχει αγγίξει, πλέον, τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παράλληλα, ως πρόσφατο παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες αναζητούν λύσεις, καθώς αντιμετωπίζουν αντίστοιχο φαινόμενο.

Τοποθέτηση έκανε και ο κ. Νίκος Κελαϊδίτης, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο οποίος υπογράμμισε το γεγονός, πως τα παράνομα τουριστικά καταλύματα συνιστούν πηγή απώλειας εσόδων και για τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Για τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνο Μπρεντάνο, θετική εξέλιξη για την παταξη του φαινομένου των παράνομων καταλυμάτων, αποτελεί η τελευταία νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας επιβάλλεται σε όλες τις επιχειρήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων η τοποθέτηση αυτοκόλλητου σήματος νόμιμης λειτουργίας, σε κάθε δωμάτιο, ενώ στην περίπτωση της μη ανάρτησής του, τα πρόστιμα προς τους παραβάτες θα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ έως και τις 50.000 ευρώ, αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν διαθέτει ειδικό σήμα λειτουργίας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπρεντάνος, υπάρχει άμεση ανάγκη προστασίας των επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά και αποδίδουν με συνέπεια τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που δεν συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες παράνομων καταλυμάτων, από τους οποίους τα ταμεία του κράτους δεν έχουν κανένα απολύτως έσοδο, ενώ οι ίδιοι καταθέτουν τα έσοδά τους, που δεν φορολογούνται, ως μισθώματα σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΕΕΔΔΕ, η Συνομοσπονδία θα διεκδικήσει το αίτημά της, ώστε να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, των οποίος ο ετήσιος κύκλος εργασιών κλείνει με τζίρο χαμηλότερο των 25.000 ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αφορούν στην ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων από την υπέρμετρη φορολόγηση.

Την ίδια ημέρα της διοργάνωσης του Συνεδρίου, σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, δεσμεύτηκε στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, πως από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο.

Πρόταση του κ. Ανδρεάδη προς τον υπουργό Οικονομικών, όσον αφορά στην προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής, ήταν η υιοθέτηση πιλοτικού μέτρου σε επιλεγμένους προορισμούς, σύμφωνα με το οποίο η πληρωμή για αγαθά ή υπηρεσίες αξίας άνω των 50 ή 100 ευρώ να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικής κάρτας.

Ετικέτες: