Προτάσεις από ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ για την θέσπιση των νέων συντελεστών ΦΠΑ

Τουρισμός και νησιά στο επίκεντρο της μεταβολής

Η συζήτηση για μεταβολή των συντελεστών ΦΠΑ, με παράλληλη επιβολή ειδικών τελών, αποτέλεσε την αιτία ανησυχίας στον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαίτερα στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να αποστέλλει επιστολή στον πρωθυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις για τις επικείμενες αλλαγές.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Συνέδριο European Business Summit, αναφέρθηκε στην «δημοσιονομική συμφωνία» με τους δανειστές για την περίοδο 2015-2020, στη βάση της οποίας, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε και τη θέσπιση δύο συντελεστών ΦΠΑ, έναν χαμηλό για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία και έναν υψηλό για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, την στιγμή που η συγκεκριμένες αλλαγές αποτελούν ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, καταθέτει τις προτάσεις του για τις προυποθέσεις και τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να γίνει ο εξορθολογισμός του ΦΠΑ.

Όσον αφορά στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ των νησιών και την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 6,5% στους ναύλους για εμπορεύματα και φυσικά πρόσωπα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, κατά την τοποθέτηση του στο 8ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων του Νομού Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο.

Η επιστολή του ΣΕΤΕ

Στην επιστολή του προέδρου του ΣΕΤΕ γίνεται ειδική αναφορά στους συντελεστές ΦΠΑ που αφορούν στο ελληνικό τουριστικό πακέτο, που είναι 6,5% στη διαμονή και 13% στην εστίαση, ποσοστά που κατά μέσο όρο διαμορφώνουν συντελεστή τουριστικού πακέτου μεταξύ 8%-10%, ανάλογα με το είδος του τουριστικού πακέτου (με πρωινό, με ημιδιατροφή, με πλήρη διατροφή, με πακέτο All Inclusive).

Γίνεται μία σύγκριση με τις ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες που φορολογούνται για το συνολικό τουριστικό πακέτο μεταξύ 8%-10%, ενώ ειδικότερα σε ότι αφορά στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα οποία διατηρούν έκπτωση 30%, σημειώνεται ότι αντίστοιχες εκπτώσεις λαμβάνουν τουριστικοί προορισμοί ανταγωνιστών, όπως Κανάρια Νησιά (συντελεστής ΦΠΑ 0%) ή Κορσική (συντελεστής ΦΠΑ 2%).

Δηλώνεται πως οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι αντίθετες στον εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ, όπως ζητούν οι Θεσμοί, αν με αυτό τον τρόπο επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία με τους Εταίρους και αποκατασταθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και η σταθερότητα της χώρας.

Σημειώνεται όμως ότι η όποια αλλαγή πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι:

1) Να μην εφαρμοστεί η αλλαγή εντός του 2015, όταν η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν πωληθεί περισσότερα από το 70% του συνόλου των τουριστικών πακέτων. Η άμεση εφαρμογή θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναγκαστούν είτε να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος είτε να το μετακυλήσουν στους πελάτες τους, οι οποίοι θα θεωρούν ότι έχουν εξοφλήσει τις διακοπές τους, δημιουργώντας εξαιρετικά αρνητική εικόνα και φήμη για τη χώρα μας.

2) Οι συντελεστές του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο να κινηθούν στο επίπεδο του μέσου όρου του ανταγωνισμού. Με δεδομένες τις δυσκολίες και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, το οποίο είναι τριπλάσιο ή και το τετραπλάσιο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, οι συντελεστές ΦΠΑ του τουρισμού θα πρέπει να παραμείνουν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με αυτές, που κινούνται μεταξύ του 8% - 10% ώστε να αντισταθμισθεί –έστω, εν μέρει- το υπέρογκο κόστος δανεισμού στην χώρα μας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε άλλους κρίσιμους συντελεστές του τουριστικού πακέτου, πέραν της διαμονής και της εστίασης, όπως οι υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων, τουριστικών λεωφορείων, αερομεταφορών, ακτοπλοΐας, και ενοικίασης αυτοκινήτων που πρέπει και αυτές να κινηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η ανάγκη να παραμείνει ο ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα προκύπτει από το ότι ο τουρισμός αποτελεί το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας το οποίο υπάγεται σε ΦΠΑ λόγω του ότι καταναλώνεται εντός της χώρας. Πρέπει να γίνει, για πολλοστή φορά, σαφές πως η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το αυξημένο κόστος.

Τέλος, σημειώνονται οι λόγοι της επιμονής των δανειστών στην επιβολή μη ανταγωνιστικού ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, καθώς αναμφίβολα, η επιβολή αυτή, θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τοποθέτηση της ΕΣΕΕ

Την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο οποίος σημείωσε πως δεν πρόκειται για μια τυχαία ή μια ελληνική εφεύρεση, αλλά για ευρωπαϊκή πρόβλεψη, προς εξυπηρέτηση της οικονομίας των κοινωνιών που βρίσκονται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Όπως ανέφερε ο κ Κορκίδης, σ΄ αυτή τη δύσκολη εποχή της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, είναι ανάγκη να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι τοπικές κοινωνίες και αγορές, και να συγκρατηθούν οι πληθυσμοί τους, πράγμα που αποτελεί και εθνική αναγκαιότητα. Για τον λόγο αυτόν, έχει προταθεί ως επιπλέον μέτρο ενίσχυσης, να διαμορφωθεί ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας στο ίδιο ύψος με τις τουριστικές υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλαδή στο 6,5%.

Η τουριστική ανάπτυξη θα ενισχυθεί με την θεσμοθέτηση της αυτής της μείωσης στους ναύλους όχι μόνο των φυσικών προσώπων αλλά και των εμπορευματικών μεταφορών, ώστε σταδιακά να επιτευχθεί το μεταφορικό ισοδύναμο.

Υπ΄ αυτό το καθεστώς, θα υπάρξει μία άμεση ανταγωνιστική διέξοδος για την παραγωγή των νησιωτικών προϊόντων προς τα άλλα νησιά και τις κεντρικές αγορές της χώρας.

Υπενθύμισε δε τις προτάσεις της ΕΣΕΕ προς την κυβέρνηση, οι οποίες αφορούν σε:

•μείωση κατά 5 μονάδες των συντελεστών φορολόγησης των εποχικών εμπορικών καταστημάτων στα νησιά και κατά 10 μονάδες όσων λειτουργούν όλο τον χρόνο,

•καθιέρωση ειδικού καθεστώτος έκτακτων εισφορών και λοιπών έκτακτων φορολογήσεων, λόγω της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους, στα νησιά μας,

•απαλλαγή της νησιωτικής επιχειρηματικότητας από παρωχημένους θεσμούς, όπως η υποχρέωση αναγγελίας των συμβάσεων αγοράς ή μίσθωσης ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, με ποινή την εγκυρότητά τους και

•ενίσχυση της πρωτοβουλίας αξιοποίησης επισκεπτών «Summer Shopping Agora» κατά την τουριστική περίοδο με στόχο την προβολή της ποιοτικής υπεροχής των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών των νησιών μας.

Τόνισε δε πως αυτό σημαίνει εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των νησιών. Χρειαζόμαστε επίσης νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαία η ένταξή τους στις πολιτικές της Ένωσης αλλά και σε εθνικό επίπεδο η πρόβλεψη σχετικών δράσεων στο Εθνικό Προγραμματικό Πλαίσιο ΣΕΣ 2014-2020».

Ετικέτες: