Συνάντηση του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιού, με εκπροσώπους των νησιωτικών Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο διαβούλευσης για το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου

“Εξισορρόπηση των συνεπειών της νησιωτικότητας”

  • Πέμπτη, 8 Μαρτίου, 2018 - 06:18

Η πρώτη “επαφή”, μεταξύ των νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 6 Μαρτίου, αναφορικά με το ζήτημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Ένα πάγιο αίτημα, από την πλευρά των κατοίκων και επιχειρηματιών της νησιωτικής Ελλάδας, η εξίσωση των μεταφορικών εξόδων, με αυτά της ηπειρωτικής χώρας, φαίνεται να οδεύει προς εξεύρεση λύσης, καθώς με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, πραγματοποιήθηκε το πρώτο στάδιο διαβούλευσης, με τη συμμετοχή των νησιωτικών Επιμελητηρίων, μεταξύ των οποίων και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Στην πρόσκληση του κ. Σαντορινιού, για τη συνάντηση με θέμα την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι των εμπλεκομένων Επιμελητηρίων, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά,τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Έβρου, Μαγνησίας, Χίου, Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς- Ιθάκης, όπως και επιμελητηριακών ενώσεων (ΕΟΑΕΝ, ΕΕΣΥΜ) των νησιών. Στη συνάντηση, παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Γιαννέλης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ηλίας Καματερός.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν οι πρώτες σκέψεις των θεσμικών φορέων. Σημειώνοντας, ότι πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος, από το υπουργείο αναφέρεται, πως όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν στη συνέχιση και την πύκνωση της διαβούλευσης για το θέμα.

Εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου από φέτος

Ο κ. Σαντορινιός, πρωτίστως, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων των νησιών για τη λογική του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου.

«Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο μας σχεδιάζει την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, που θα εξισορροπήσει τις αρνητικές συνέπειες της Νησιωτικότητας, επιδοτώντας το κόστος μεταφοράς επιβατών και προϊόντων, από και προς τα νησιά. Η δική μας Κυβέρνηση θέλει να απαντήσει αποτελεσματικά, άμεσα και δίκαια στην επιβάρυνση που έχει ο νησιώτης από τη Νησιωτικότητα, προσπαθώντας να ζήσει, να προσεγγίσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να λάβει τα οφέλη του κοινωνικού κράτους. Ήδη, όπως έχει ανακοινωθεί, το παρόν μέτρο θα εφαρμοστεί από 1/7/2018 στα 32 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 1/1/2019, καθολικά, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα. Το μέτρο αυτό θα επιδοτηθεί από εθνικούς πόρους, μέσω δηλαδή του ΠΔΕ», τόνισε ο υφυπουργός.

Η συνάντηση με τα νησιωτικά επιμελητήρια και τις επιμελητηριακές ενώσεις, κινήθηκε, πιο συγκεκριμένα, στο σκέλος της εναρμόνισης του κόστους θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος εκείνο της χερσαίας μεταφοράς.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαντορινιός, «το ζητούμενο είναι να βρούμε και να ενισχύσουμε το πραγματικό μέγεθος της επιβάρυνσης του νησιώτη εμπόρου, λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς, κόστος που μετακυλύεται τελικά στο καλάθι του νησιωτικού νοικοκυριού. Η πρότασή μας είναι να αγγίξουμε την κύρια αιτία των τιμών - το υψηλότερο κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση με τη χερσαία - που καλείται ο νησιώτης και ο επισκέπτης να πληρώνει τα προϊόντα των νησιών, αλλά ταυτόχρονα και την κύρια αιτία που εμποδίζει τα τοπικά προϊόντα από το να είναι ανταγωνιστικά σε μεγαλύτερες αγορές».

Στόχος, όπως τονίζει το ΥΝΑΝΠ, της συνάντησης ήταν να ενεργοποιηθούν τα νησιωτικά επιμελητήρια στη διαδικασία θεσμοθέτησης του μέτρου, να διαδραματίσουν έναν βαρύνοντα ρόλο στη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και στο πλαίσιο, ακόμη και της πιλοτικής εφαρμογής του, να αποτελέσουν κύτταρα παρακολούθησης και προστασίας της σωστής εφαρμογής του μέτρου.

Όπως σημείωσε κλείνοντας ο κ. Σαντορινιός, «βασιζόμαστε σε σας, στον θεσμικό σας ρόλο και στην εμπειρία σας από την ουσιαστική και χρόνια γνώση σας της τοπικής αγοράς. Περιμένουμε τις προτάσεις σας και τις σκέψεις σας για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου».

Αναγκαία η συμμετοχή των επιχειρήσεων

Ως Αντιπρόεδρος του φορέα, εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στη συνάντηση βρέθηκε ο κ. Αντώνης Μαραγκός. Όπως σημείωσε, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, η συνάντηση διακρίθηκε από άριστο κλίμα συνεργασίας, τόσο μεταξύ των νησιωτικών φορέων, όσο και μεταξύ των φορέων και του υφυπουργού. Υπενθύμισε μάλιστα, πως ο κ. Σαντορινιός είναι νησιώτης, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί στο νησιωτικό επιχειρείν, με αποτέλεσμα να γνωρίζει “από πρώτο χέρι” τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, που προκαλεί η νησιωτικότητα και ως εκ τούτου, οι προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, είναι απόλυτα ειλικρινείς.

Επιπλέον, ο κ. Μαραγκός ξεκαθάρισε, αναφορικά με τη φύση της διαβούλευσης, πως αυτή περιορίζεται αυστηρά και μόνο στο εμπορικό μεταφορικό ισοδύναμο και όχι στο επιβατικό, ήτοι στην εξίσωση του από θαλάσσης μεταφορικού κόστους των προϊόντων, με αυτό της ηπειρωτικής χώρας.

“Ζητούμενο είναι, να γίνει μία αποτύπωση του πραγματικού μεταφορικού κόστους από οποιοδήποτε προορισμό, μέσω θαλάσσιας μεταφοράς, καθώς είναι προφανές, ότι το κόστος αυτό καταλήγει στον τελικό καταναλωτή, το νοικοκυριό. Για την αποτύπωση αυτού του εμπορευματικού κόστους έχει ανατεθεί σχετική μελέτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι υπεύθυνοι αυτής, ήδη έχουν έρθει στη Σύρο, ενώ έχουν έρθει σε επαφή με τον υπόλοιπο νομό, μέσω τηλεφωνικής επαφής με επιχειρήσεις, από διάφορους κλάδους, οι οποίες έχουν μεγάλο όγκο εμπορευματικών μεταφορών και έχουν άποψη επί του θέματος. Επίσης, έχουν έρθει σε επαφή και με μεταφορικές εταιρείες. Τα συμπεράσματα από τη μελέτη θα δοθούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να γίνει περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους”, σημείωσε το στέλεχος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Παράλληλα, ανέφερε, πως “εμείς συμμετείχαμε σε αυτή τη μελέτη, βοηθώντας και παρέχοντας υποστήριξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου”.

Κλείνοντας, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε, ότι ο υπουργός ζήτησε τη συνδρομή των νησιωτικών Επιμελητηρίων, προκειμένου να βρεθεί μία λύση, “που μόνο σκοπό έχει τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, σε ό,τι αφορά το μεταφορικό κόστος στα εμπορεύματα”, επαναλαμβάνοντας, πως στη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα επιβατικών μεταφορών, ενώ ενημέρωσε, πως έπονται επόμενα στάδια στη διαβούλευση, από την οποία θα προκύψει μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα, “στην οποία φυσικά θα πρέπει να είναι συμμέτοχες και οι επιχειρήσεις, διότι αν ο καθένας κοιτάξει πολύ στενά και μόνο το προσωπικό του συμφέρον βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα δεν θα βρεθεί κερδισμένη, αφού όλα λειτουργούν ανταγωνιστικά”.