Το Επιμελητήριο Κυκλάδων βασικός συνομιλητής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πράσινη ενέργεια

Βήματα προς την ενεργειακή αναβάθμιση των νησιών

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, δια του προέδρου του Γ. Ρούσσου, ο οποίος εκπροσώπησε το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR), ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, που σχετίζονται με τα νησιωτικότητα, οι οποίοι κλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ένα διήμερο στις Βρυξέλλες, όπου ανακοινώθηκαν οι πρωτοβουλίες της σχετικά με την εφαρμογή της πράσινης ενέργειας στις νησιωτικές περιοχές.

Ζητούμενο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν η ανταλλαγή των καλών πρακτικών, που ήδη έχουν εφαρμοστεί και έχουν αποδώσει θετικά, οι οποίες θα λειτουργήσουν ώστε να εφαρμοστεί η πράσινη ενέργεια σε 1.000 ευρωπαϊκά νησιά.

Πρόκειται για την εφαρμογή της πράσινης ενέργειας στα νησιά «Clean Energy for EU Islands Initiative», με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημαντική κρίνεται η συμμετοχή του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, ως εκπροσώπου του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε., στη 2ήμερη σύσκεψη των Βρυξελλών, στην οποία μετείχαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας και  Περιβάλλοντος, όπως και εκπρόσωποι νησιωτικών Περιφερειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, προχώρησε στην αναγγελία της ίδρυσης μιας Γραμματείας στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των σχετικών θεμάτων και άμεσα πρόκειται να προκηρυχθεί η δημιουργία ενός ευέλικτου οργάνου, το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα ανάληψης όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση του «πράσινου» στόχου, είτε αυτές αφορούν σε διευκόλυνση νομοθετικών ρυθμίσεων των συμμετεχόντων χωρών είτε ενημέρωσης των χωρών μελών και των νησιωτικών περιοχών, αλλά και την εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, ειδικά στα νησιά που υπολείπονται στην ενεργειακή τους κάλυψη.

Όπως ενημερώνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 4-8 Ιουνίου 2018, κατά τη διάρκεια της οποίας το INSULEUR έχει εντάξει στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής του συνέλευσης προγραμματισμένο συνέδριο με θέμα «Βιώσιμες μεταφορές στα ευρωπαϊκά νησιά.

Ανάπτυξη και οικονομικά οφέλη

Σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αναφέρει ότι «αυτή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνει τις μέχρι τώρα προσπάθειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που, ως φορέας έθεσε πρώτος στη χώρα το 2011 τα ζητήματα της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών πράσινης ενέργειας στο νησιωτικό χώρο - και συγκεκριμένα στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων – με τελικό στόχο την ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών και τη σταδιακή μετατροπή τους σε πράσινα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κοινή Γνώμη», ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος, «εδώ και 6 χρόνια, το Επιμελητήριο έχει κατατεθειμένες άδειες για 2 νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να μπορέσει να μετατρέψει τον τρόπο λειτουργίας για την εξεύρεση του τρόπου μετάβασης από το πετρέλαιο που σήμερα επικρατεί, σε αξιοποίηση τεχνολογιών πράσινης ενέργειας, που όμως δυστυχώς η γραφειοκρατία, η δυσκολία του καινούριου, η διστακτικότητα να ενστερνιστούμε το νέο, δεν επέτρεψαν να προχωρήσει και να γίνουν τα βήματα προς την ενεργειακή αναβάθμιση των νησιών».

Ειδικά για την προοπτική που ανοίγεται στην κατεύθυνση της ενέργειας, με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ρούσσος, είπε ότι «δίνονται κάποιες ελπίδες, μετά από τόσα χρόνια, να δούμε επιτέλους την περιοχή των Κυκλάδων να «πρασινίζει». Αυτό το «πρασίνισμα», όπως συνηθίζεται να λέγεται, περιλαμβάνει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, άμεσα οικονομικά οφέλη, αλλά και έμμεσα, μέσω του τουρισμού, αφού όποιες περιοχές έχουν υιοθετήσει αυτές τις τεχνολογίες έχουν τεράστια οικονομική ανάπτυξη».

Θέλοντας να σκιαγραφήσει τις ωφέλειες που μπορεί να επιφέρει η ενεργειακή μεταβολή που προωθείται, ο κ. Ρούσσος ανέφερε ότι «είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα  νησιά, τα οποία καλύπτονται από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής, με διακοπές στην παρεχόμενη ενέργεια και με ένα υψηλό κόστος και απώλειας μεγάλου κεφαλαίου, λόγω της χρήσης του πετρελαίου ως καύσιμο για την λειτουργία αυτών των εργοστασίων. Αν αξιοποιηθεί ο αέρας και ο ήλιος και συγκεντρώνεται και αποθηκεύεται, με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, η παραγόμενη ενέργεια, θα δοθεί η δυνατότητα διατήρησης μίας σταθερής τιμής, θα υπάρξει πλήρης σεβασμός στο περιβάλλον, με ουσιαστικά άμεσα οφέλη στις νησιωτικές κοινωνίες».

Με την αλλαγή των δεδομένων που θα επιφέρει η ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υποστήριξε ότι «υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ένα νησί για να γίνει πράσινο. Ένα πιο σύγχρονο μοντέλο ξεκινά από την πλήρη αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα».

Σεβασμός στο περιβάλλον και ενεργειακή πολιτική

Καθώς τα τελευταία χρόνια έχει προκληθεί μεγάλη συζήτηση, με έντονες αντιδράσεις να καταγράφονται εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πώς αυτές θα επηρεάσουν το νησιωτικό τοπίο, ο κ. Ρούσσος ανέφερε ότι «για αυτά τα έργα που έχουν περιγραφεί με τον όρο «φαραωνικά», το Επιμελητήριο έχει πάρει αντίθετη θέση. Άλλωστε αυτά δεν αφορούν την αξιοποίηση ενέργειας για το ίδιο το νησί. Οι Κυκλάδες είναι ένας τόπος που έχει στηριχθεί στο φυσικό του κάλλος και δεν μπορεί να έρθουμε εμείς να το χαλάσουμε, για τι χάνουμε έτσι το βασικό συγκριτικό του πλεονέκτημα. Όλες οι λύσεις που συζητάμε αφορούν σε μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος».

Σημείο το οποίο διευκρίνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι η αμεσότητα υλοποίησης των προαναφερόμενων πρακτικών, καθώς ήδη έχουν υπάρξει τα νομοθετήματα που ανοίγουν τον δρόμο. Όπως συγκεκριμένα είπε «ήδη στη χώρα μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν γίνει βήματα και η αγορά της πράσινης ενέργειας επαναδραστηριοποιείται. Δίνεται η δυνατότητα, με τους τελευταίους νόμους που έχουν ψηφιστεί και τις υπουργικές αποφάσεις που αναμένονται, για την ορθή αξιοποίηση της τεχνολογίας και με κανόνες σεβασμού προς το περιβάλλον. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τον τρόπο που μέχρι τώρα γνωρίζαμε σχετικά με την αξιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας. Δεν είναι πολύ μακριά στο να μπορέσει η χώρα μας να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση».

Στο κατά πόσον αυτή η προοπτική σχετίζεται με τα συμφέροντα χωρών της Ε.Ε. που είχαν εκφράσει εντονότατο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας, ειδικά των νησιών των Κυκλάδων, ακόμα και με την υποστήριξη ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, ο κ. Ρούσσος απέκλεισε την όποια σχέση με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αιτιολογώντας την θέση του είπε ότι «πρόκειται για μικρής κλίμακας έργα ανά νησί και όχι σε μεταφορά ενέργειας εκτός νησιών. Οι όποιες ενέργειες θα αφορούν στην αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών του κάθε νησιού. Με βάση αυτά που έχουν τεθεί, πρόκειται για μία γενικότερη πολιτική, που αφορά στους ρύπους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να επιτύχει τη μείωση τους».

 

Δελτίο τύπου από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

"Με αφορμή την πρωτοβουλία για πράσινη ενέργεια στα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Clean Energy for EU Islands Initiative» που ξεκίνησε το Μάιο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνουν πράσινα 1.000 νησιά της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, προσκάλεσε σε σύσκεψη όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που εκπροσωπούν τη νησιωτικότητα αλλά και εκπροσώπους νησιωτικών περιοχών που έχουν να επιδείξουν καλές πρακτικές, με σκοπό την παρουσίαση των μέσων υποστήριξης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ανταλλαγή απόψεων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 στις Βρυξέλλες παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος εκπροσώπησε το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR). Επιπλέον, στη σύσκεψη συμμετείχε μεγάλος αριθμός αξιωματούχων διαφορετικών Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος κ.ά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του διημέρου ανταλλάχθηκαν απόψεις και πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με καλές πρακτικές, χρηματοδοτικά εργαλεία, νομοθεσία και άλλα ζητήματα

Αυτή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνει τις μέχρι τώρα προσπάθειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που, ως φορέας έθεσε πρώτος στη χώρα το 2011 τα ζητήματα της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών πράσινης ενέργειας στο νησιωτικό χώρο - και συγκεκριμένα στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων – με τελικό στόχο την ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών και τη σταδιακή μετατροπή τους σε πράσινα.

Το Επιμελητήριο συνεχίζει να επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες έχουν αρχίσει να ωριμάζουν, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις πάνω στην πράσινη ενέργεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, με στόχο να πάρουν σάρκα και οστά οι πολύχρονες προσπάθειές του να γίνουν κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων πράσινα απολαμβάνοντας τόσο άμεσα οικονομικά οφέλη όσο και έμμεσα μέσω της τουριστικής ανάπτυξης.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 4-8 Ιουνίου 2018, κατά τη διάρκεια της οποίας το INSULEUR έχει εντάξει στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής του συνέλευσης προγραμματισμένο συνέδριο με θέμα «Βιώσιμες μεταφορές στα ευρωπαϊκά νησιά» .