Τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ “δείχνουν” μείωση των αεροπορικών αφίξεων το Μάιο του 2019, καθώς και ενδείξεις μειωμένης ζήτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές για τους Μεσογειακούς προορισμούς

Μειώνεται η ζήτηση από Ευρωπαίους τουρίστες ( ; )

  • Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2019 - 06:13

Τη μείωση των αεροπορικών αφίξεων το Μάιο, αλλά και την οριακή αύξησή τους τον Ιούνιο για τα περιφερειακά αεροδρόμια, σε σχέση με τους ίδιους μήνες πέρσι, καταγράφει στο πρόσφατο δελτίο επισκόπησης εξελίξεων, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΣΕΤΕ, οριακή μείωση καταγράφεται στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Μάιο του 2019 ενώ αύξηση καταγράφεται την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του2019. Μείωση των οδικών αφίξεων το2019 έναντι του 2018.

Συγκεκριμένα, oι αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν τον Μάιο του 2019 ήταν μειωμένες κατά -0,2% / -4χιλ. Σε σχέση με τον Μάιο του 2018, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 2,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Όμως, η εικόνα διαφοροποιείται μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) (+9,7% / +53χιλ.) και των Περιφερειακών Αεροδρομίων (-3,1%/-57χιλ.). Tην περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2019, καταγράφηκαν 4,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +6,1% / +278 χιλ. Επιβάτες. «Ατμομηχανή» αυτής της αύξησης ήταν ο ΔΑΑ (+14,4% / +250 χιλ), ενώ η αύξηση στα Περιφερειακά Αεροδρόμια ήταν οριακή (+1%/+28χιλ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, τον Μάιο του 2019, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική. Η γερμανική αγορά διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε η αγορά της Ιταλίας. Στην τέταρτη θέση υποχώρησε η γαλλική αγορά ενώ στην πέμπτη θέση διατηρήθηκε η αμερικάνικη αγορά.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μείωση παρουσιάζουν οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων τον Μάιο 2019, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι τιμές των ξενοδοχείων σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Οι μειώσεις των τιμών των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκούς ανταγωνιστικούς προορισμούς αποτελούν, ενδεχομένως, ενδείξεις μειωμένης ζήτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές για τους Μεσογειακούς προορισμούς, εκτός της Τουρκίας. Παρόμοια ένδειξη αποτελεί και η παρατηρούμενη μείωση στις αεροπορικές αφίξεις στα Περιφερειακά Αεροδρόμια τον Μάιο, όπου η εισερχόμενη αεροπορική κίνηση είναι κατ’εξοχήν από τις Ευρωπαϊκές αγορές.

Τον Μάιο του 2019, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με87,3%. Ακολουθούν η Κύπρος με 86,0% η Κροατία με 85,7%, η Ισπανία με 85,5% και η Ιταλία με 84,1%. Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με GRI 90,7%.