Εγκαινιάστηκε η νέα εποχή του ιστορικού ναυπηγείου της Σύρου υπό την ONEΧ, παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και Υπουργών της Ελληνικής Κυβέρνησης

Το Νεώριο Σύρου γράφει ιστορία στη ναυπηγοεπισκευή

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης

Η αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα ξεκινά επισήμως από τη Σύρο, με τη δυναμική επαναλειτουργία του ιστορικού Νεωρίου, όπως υπογράμμισαν ιδιαίτερα συγκινημένοι για την πορεία ολοκλήρωσης της μεταβίβασής του στην ONEX, ο πρόεδρός της, Πάνος Ξενοκώστας, οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο, καθώς και οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.

Η νέα εποχή για το ναυπηγείο της Σύρου γεννά αισιοδοξία σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, όπως τόνισαν τα Υπουργικά στελέχη που μίλησαν στην επίσημη εκδήλωση των εγκαινίων του, χθες, συνηγορώντας στη θέση, πως, για την Ελλάδα, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα η αναγέννησή του, η οποία εμπνέει για παρόμοιες νέες θετικές εξελίξεις και στα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Τις επενδυτικές κινήσεις και το όραμα του Ελληνοαμερικανού επενδυτή, Πάνου Ξενοκώστα χαιρέτισε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μετέβη στη Σύρο για να παραστεί στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν ακόμη ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, καθώς επίσης εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών Αρχών και Φορέων.

Το ναυπηγείο του Νεωρίου υπό την καθοδήγηση της ONEX, τονίσθηκε πως αφήνει οριστικά πίσω του τη “μαύρη εποχή” της αδράνειας και της εγκατάλειψης, καθώς καρποφόρησαν οι προσπάθειες εξυγίανσής του, κατεύθυνση, η οποία υποστηρίχθηκε πρωτίστως από τους εργαζομένους του.

Εννέα μήνες μετά τα εγκαίνια της δεξαμενής “ΒΙΟΛΑΝΤΩ” και σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά από την αρχική βούληση και την προφορική συμφωνία της ΟΝΕΧ, του Πάνου Ξενοκώστα και των εργαζομένων, το Νεώριο διαγράφει μία νέα εποχή, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και ξένων πλοιοκτητών, οι οποίοι επιστρέφουν σταδιακά στην Ελλάδα, προτιμώντας τεχνίτες και εργάτες με πολύτιμη γνώση κι εμπειρία.

Πίστη στο μέλλον και ανάκτηση εμπιστοσύνης από πλοιοκτήτες

Σημαντική η παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη της Ελλάδας, στη Σύρο, χθες, ο οποίος συνεχάρη δημοσίως τον Ελληνοαμερικανό επενδυτή, Πάνο Ξενοκώστα για τη στάση του να “πιστέψει” στο Νεώριο και την αναγέννησή του.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε πως η επένδυση της ΟΝΕΧ στο Νεώριο προκαλεί μεγάλα οφέλη στην οικονομία, αφού μέχρι σήμερα έχουν δοθεί για κάλυψη οφειλών και χρέη σε εργαζομένους περί τα 18 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα επενδυθεί ακόμη ποσό ύψους 12 εκ. ευρώ, το οποίο θα αφορά στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου της Σύρου. Πρόσθεσε μάλιστα πως δημιουργούνται σταδιακά και 600 θέσεις εργασίας.

Ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε παρακάτω πως προτρέπει κι άλλους επενδυτές να εμπιστευθούν την Ελλάδα, δηλώνοντας πως η Αμερική στηρίζει επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως, το Νεώριο της Σύρου σε αυτή τη νέα εποχή που διανύει, μπορεί να διεκδικήσει ισότιμα με άλλα ναυπηγεία, ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες για πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ανέφερε πως στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα υπάρχει άνοδος στη ναυπηγοεπισκευή κι αυτό λόγω της πορείας του Νεωρίου Σύρου, το οποίο ήδη τους τελευταίους μήνες ενδιάμεσης λειτουργίας του έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πλοιοκτητών.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας ευχαρίστησε το σύνολο των προσώπων που συνέβαλαν στην προσπάθεια αναγέννησης του Νεωρίου, όπως επίσης τον φιλέλληνα Αμερικανό Πρέσβη για την υποστήριξή του, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προώθησε τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση, με “πυξίδα” τη δικαστική απόφαση για την υπόθεση της εξυγίανσης του ναυπηγείου. Ο ίδιος εξήγησε πως η σημερινή ημέρα των επίσημων εγκαινίων του Νεωρίου αποτελεί προϊόν της τίμιας συνεργασίας που υπήρξε με την πλευρά των εργαζομένων εξ αρχής, το έργο και τη γνώση - στη ναυπηγοεπισκευή - των οποίων, εξήρε, καθώς όπως τόνισε προσελκύει τους εφοπλιστές και τους πλοιοκτήτες. Με πίστη στη συνέχιση της καλής συνεργασίας τους, ο ίδιος επεσήμανε πως το Νεώριο ξεκινά και επισήμως να πορεύεται δυναμικά. Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Ξενοκώστας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Γεωργιάδη, όπως επίσης και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄, για την σημαντική υποστήριξη που εξέφρασε προς τον ίδιο, για το επενδυτικό όραμά του στο νησί της Σύρου.

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε όλους εκείνους που πίστεψαν πως είναι εφικτή μία νέα πορεία του Νεωρίου. Όπως εξήγησε, η διαδρομή μέχρι το σημερινό αποτέλεσμα της λειτουργίας του ναυπηγείου υπό την ΟΝΕΧ, υπήρξε δύσκολη ενώ οι εργαζόμενοι συνάντησαν τρικλοποδιές και εμπόδια, τα οποία όμως, με επιμονή κατάφεραν να ξεπεράσουν. Με δεδομένη πλέον την αισιοδοξία που αισθάνεται η πλευρά των εργαζομένων αναφορικά και με τις κινήσεις του Πάνου Ξενοκώστα, ο κ. Χατζαντώνης πρόσθεσε κατηγορηματικά πως, το Νεώριο Σύρου αποδεικνύει πως η ναυπηγοεπισκευή στη χώρα μπορεί να έχει ένα περήφανο μέλλον. Ο ίδιος ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τους εργαζομένους από το ναυπηγείο της Ελευσίνας, ενώ τους ευχήθηκε καλή πορεία στην ίδια κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Χατζαντώνης πέραν της σημερινής κυβέρνησης, ευχαρίστησε θερμά τους πρώην Υπουργούς, Φλαμπουράρη και Αποστολάκη, όπως επίσης και τους πρώην βουλευτές Αντώνη Συρίγο, Νίκο Μανιό και τον νυν βουλευτή, Νίκο Συρμαλένιο καθώς στην περασμένη θητεία, υπήρξε η εκκίνηση της όλης διαδικασίας εξυγίανσης του Νεωρίου.

Η ναυπηγοεπισκευή επιστρέφει δυναμικά στην Ελλάδα

Από την πλευρά τους, οι δύο Υπουργοί, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης επεσήμαναν πως το παράδειγμα του Νεωρίου και η αναγέννησή του, έρχεται να σημάνει την επιστροφή της ναυπηγοεπισκευής στη χώρα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η λειτουργία των ναυπηγείων της Ελευσίνας σε μία υγιή βάση, δηλώντας τη στήριξή του στις προσπάθειες που θα γίνουν από πλευράς κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Ανάπτυξης πραγματοποίησε σύντομη αναδρομή στις επαφές που είχε ο ίδιος με την ανάληψη των καθηκόντων του με τον κ. Ξενοκώστα, αλλά και με το Εργοστασιακό Σωματείο , συγχαίροντας και τις δύο πλευρές για τη συνεργασία που είχαν κι έχουν, για τη νέα εποχή του Νεωρίου. Ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να ευχαριστήσει και προσωπικά τον πρόεδρο της ONEX, καθώς όπως σχολίασε, “τίμησε την εμπιστοσύνη που του έδειξα”.

Ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει στη συνέχεια, πως, η σημερινή εικόνα του Νεωρίου είναι η εικόνα του μέλλοντος για την Ελλάδα, η οποία πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και να πάρει μερίδιο που της αναλογεί στην μεγάλη πίτα της οικονομίας. Χαιρετίζοντας και τη στήριξη που έδειξε η Αμερικανική Πρεσβεία, έκανε λόγο για σύσφιξη των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Ο κ. Γεωργιάδης αφού τόνισε πως η Σύρος είναι μόνον η αρχή για τη ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα, σημείωσε πως η νέα εποχή για όλη τη χώρα επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει. Παρομοίως, τοποθετήθηκε κατά τον χαιρετισμό του και ο κ. Βρούτσης, ο οποίος πρόσθεσε πως η συνεργασία Ξενοκώστα – εργαζομένων είναι υποδειγματική.

Τα νησιά έχουν το “βλέμμα” στο μέλλον. Η Αυτοδιοίκηση στήριξε το Νεώριο

Σαφής στήριξη στο ναυπηγείο της Σύρου εκφράστηκε και από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, τόσο προφορικά, όσο όμως και εμπράκτως, με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο να σημειώνει πως η πορεία ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του Νεωρίου στην ΟΝΕΧ, μόνον χαρά δίνει σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο.

Ο ίδιος σημείωσε πως η πλευρά της Περιφέρειας δεν άκουσε τα αρνητικά καλέσματα περί επιβολής λουκέτου στο ναυπηγείο στα χρόνια που το Νεώριο έδειχνε πως μετρά λίγο χρόνο ζωής, επισημαίνοντας πως η στήριξη σε αυτό για τον ίδιο ήταν αυτονόητη. Ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη όσους προσπάθησαν με κόπο και συνέπεια για την αναγέννησή του, όπως μεταξύ άλλων και τον Πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ για την εμπιστοσύνη του στον αγώνα που δόθηκε.

Τη χαρά του για την ανατολή της νέας εποχής του Νεωρίου εξέφρασε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος σχολίασε σε ανάλογο τόνο πως ο Δήμος ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει, δηλαδή, να δείξει στην πράξη τη στήριξή του στις προσπάθειες επανεκκίνησης του ιστορικού ναυπηγείου.

Ο κ. Λειβαδάρας συνεχάρη τους εργαζομένους και τον κ. Ξενοκώστα για τα βήματα που έχουν διανύσει μέχρι σήμερα, σημειώνοντας πως το νησί της Σύρου αναμένει να δει προσεχώς το νέο αναπτυξιακό πλάνο της ΟΝΕΧ και τις δεσμεύσεις της να υλοποιούνται.

Η Εκκλησία κοντά σε Νεώριο, ΟΝΕΧ και εργαζομένους

Εμφανώς συγκινημένος, αμέσως μετά την τέλεση της δοξολογικής δέησης, ο κκ Δωρόθεος Β΄ συνεχάρη όλους εκείνους που έβαλαν πλάτη για τη συνέχιση της ύπαρξης του Νεωρίου. Όπως ο ίδιος εξήγησε, η στήριξή του προς τους εργαζομένους και γενικότερα προς το ναυπηγείο υπήρξε πηγαία, αφού ως πνευματικός πατέρας όλων, θεώρησε αυτονόητη υποχρέωσή του να στηρίξει μία προσπάθεια που καρποφόρησε προς όφελος των ανθρώπων της Σύρου, της τοπικής κοινωνίας αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΟΝΕΧ, σημείωσε πως τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπό του, καθώς τήρησε τις υποσχέσεις του και χάρισε ζωή σε πολλές οικογένειες του τόπου. Σημειώνοντας πως η μέχρι σήμερα στάση του ίδιου είναι εγγύηση για ένα ακόμη πιο επιτυχημένο μέλλον του Νεωρίου, ευχήθηκε καλή δημιουργική πορεία στον ίδιο και τους εργαζομένους.

Τέλος, εγκάρδιες ευχές απηύθυνε και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου προς την “οικογένεια” του ναυπηγείου, σημειώνοντας πως η διάσωση του Νεωρίου θα σημάνει θετικές εξελίξεις στο νησί γενικότερα. Ο ίδιος συνεχάρη τα πρόσωπα που δούλεψαν σκληρά για ένα καλό κι επιτυχημένο αποτέλεσμα, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας για πολλούς ανθρώπους.

Σημειώνεται πως την εκδήλωση παρακολούθησαν και άτομα της εφοπλιστικής τάξης, όπως ο κ. Τσάκος, πελάτης του Νεωρίου.