Παρουσίαση των νέων απαιτήσεων που προκύπτουν για την επαναλειτουργία επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και ξενοδοχειακών καταλυμάτων

Υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό

Βεβαιώσεις παρακολούθησης σύμφωνα με την ΚΥΑ 1881/29.5.2020
  • Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020 - 07:02

Σε ένα δυναμικά διαμορφούμενο περιβάλλον, η επαναλειτουργία τω επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, καταλύματα, ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ.) καλείται να υιοθετήσει νέα πρωτόκολλα και διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται τόσο για τους επισκέπτες όσο και για την ίδια την επιχείρηση.

Για την καλύτερη ενημέρωση των μελών του το Επιμελητήριο Κυκλάδων πραγματοποιεί μια σειρά διαδραστικών webinar όπου παρουσιάζονται και αναλύονται όλες οι νέες απαιτήσεις και δίνονται πρακτικές συμβουλές και διευκρινίσεις πάνω σε ερωτήματα που προκύπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη 2 Ιουνίου επαναλαμβάνεται το webinarμε θέμα «Νέοι κανόνες υγιεινής & ασφάλειας τροφίμων & ποτών για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης» με εισηγητή τον τεχνολόγο τροφίμων &ποτών Msc και εισηγητή εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΕΦΕΤ, κ. Γιάννη Κακό, ενώ την επόμενη μέρα Τετάρτη 3 Ιουνίου διοργανώνεται σε συνεργασία με την TÜV HELLAS το webinar με θέμα «Επιπλέον απαιτήσεις και νέα μέτρα πρόληψης για τη λειτουργία των καταλυμάτων στη νέα εποχή» και εισηγήτρια την κα Μαρία Λιοντάκη, στέλεχος της TÜV HELLAS (TÜV NORD), με 20ετή εμπειρία στο σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και κυρίως ασφάλειας τροφίμων και περιβαλλοντικής διαχείρισης στον τομέα του Τουρισμού.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σύμφωνα με την ΚΥΑ 1881/29.5.2020.

Το υλικό για κάθε webinar που ολοκληρώνεται θα αναρτάται στο portal του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στον σύνδεσμο e-kyklades.gr/articles/education ενώ αίτηση συμμετοχής για τα επόμενα webinar μπορείτε να υποβάλετε στον σύνδεσμο https://bit.ly/2Tz5fcsσε περίπτωση που δεν έχετε υποβάλει ήδη.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι στον σύνδεσμοhttps://www.e-kyklades.gr/images/30_5_20_Protokolo_ygeionomiko_2084_F-51... μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το ΦΕΚ που περιλαμβάνει τα «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωναϊού COVID-19».

Νέοι κανόνες υγιεινής & ασφάλειας τροφίμων & ποτών για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης. || Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, 15.00-17.00

Η επιμόρφωση έχει ως στόχο να ενημερώσει και να προετοιμάσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους επιχειρηματίες του τομέα της μαζικής εστίασης (καφέ, εστιατόρια, μπαρ και επιχειρήσεις τροφίμων) για την ασφαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Στο τέλος της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες:

• Θα γνωρίζουν στο σύνολο τους τα νέα μέτρα για την πρόληψη κατά του Covid-19 που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές.

• Θα γνωρίζουν τους βασικούς πυλώνες που πρέπει να ακολουθήσουν σε σχέση με την διαχείριση της επιχείρησης αλλά και των εργαζομένων.

• Θα κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες του καθαρισμού και της απολύμανσης.

• Θα βελτιώσουν τον τρόπο επικοινωνίας τους με το προσωπικό και θα γνωρίζουν τα θέματα που πρέπει να ενημερωθούν.

• Θα βελτιώσουν τα εικόνα της επιχείρησης προς τους πελάτες.

• Θα μπορούν να αντιληφθούν την σημασία της εκπαίδευσης του προσωπικού τους.

• Θα μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικές και δοκιμασμένες τεχνικές στην καθημερινή τους εργασία.

Ενδεικτική θεματολογία προγράμματος

Εισαγωγή

• Εισαγωγή – Γενικές κατευθυντήριες οδηγίες

• Τι ισχύει σήμερα

• Κορωναϊός  - πρόληψη

• Σημάνσεις – φυλλάδια – τρόποι ενημέρωσης

• Τεχνικός ασφαλείας

Πυλώνες μέτρων

• HACCP

• Εκπαίδευση προσωπικού – Συνεχής εκπαίδευση

• Καθαρισμός - Απολύμανση

• Καθαριστικά - απολυμαντικά

• Ατομική υγιεινή - πλύσιμο χεριών

• Social - PhysicalDistance

• Μέσα ατομικής προστασίας

• Poleexercise – Πόσο σημαντικό ρόλο θεωρείται ότι θα παίξει φέτος η Υγιεινή και Ασφάλεια της επιχείρησής σας για την επιλογή του επισκέπτη;

Εστιατόρια

• Κόστος

• Εργατικά – GDPR

• Παρασκευή και Service

• Συντήρηση

• Προμηθευτές συνεργάτες

• Πελάτες

Επικοινωνία

• Σχέδιο διαχείρισης

• Εφαρμογή σχεδίου

• Επικοινωνία με αρμόδια όργανα

• Πηγές πληροφόρησης

Εισηγητής

Ο Γιάννης Κακός έχει σπουδάσει Τεχνολογία Τροφίμων και Ποτών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ποιότητα, Ασφάλεια και Καινοτομία των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Εκτός από τις σπουδές του έχει εξειδικευτεί σε θέματα Catering - Biocatering, Μελισσοκομίας, Ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα, Απεντομώσεων – Μυοκτονίας – Απολύμανσης, Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία. Επιπλέον, είναι projectmanager σε επιχειρησιακά έργα της μαζικής εστίασης και του café καθώς και του ξενοδοχειακού προϊόντος.

Έχει εργασιακή εμπειρία σε μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών σε Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια και Κίνα.

Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής για τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, για την παροχή συσσιτίων, σε θέματα ασφάλειας κατά την εργασία σε επιχειρήσεις με επικινδυνότητα β' και γ΄ κατηγορίας, με πολύχρονες συνεργασίες με τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς ομίλους.

Είναι πιστοποιημένος εισηγητής εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΕΦΕΤ από το 2005 και έχει εκπαιδευτική εμπειρία πάνω από 5.000 ώρες σε προγράμματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις και έχουν παρακολουθήσει πάνω από 10.000 συμμετέχοντες.

Παράλληλα, είναι επικεφαλής επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης (ISO) και εκπαιδευτής σε αυτά. Επιπλέον, απασχολείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερος Ελληνικούς ομίλους ξενοδοχείων και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Παράλληλα, είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας FOOD SAFETY ART. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (Π.Ε.Τ.Ε.Τ.).

Κατά την περίοδο του κορωναϊού με ιδιαίτερη επιτυχία καθοδήγησε Ξενοδοχειακή Μονάδα που φιλοξενούσε κρούσματα κορωναϊού και διασφάλισε με την εμπειρία και την ανάπτυξη σχετικών διαδικασιών, την επικεντρωμένη εκπαίδευση των εργαζομένων, την μη διασπορά κρουσμάτων εντός του ξενοδοχείου τόσο σε πελάτες, όσο και στο προσωπικό.

Επιπλέον απαιτήσεις και νέα μέτρα πρόληψης για τη λειτουργία των καταλυμάτων στη νέα εποχή. || Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, 15.00-18.00

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν οι επιπλέον απαιτήσεις που προκύπτουν για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων εν μέσω πανδημίας COVID-19. Έμφαση θα δοθεί στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες των φορέων υγείας και των λοιπών εμπλεκομένων μερών. 

Το σεμινάριο, απευθύνεται σε ξενοδοχεία και καταλύματα καθώς και σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.

Βασικές Ενότητες- Περιεχόμενα

• Οδηγίες /Κανονισμοί, θεσμικό πλαίσιο στον Τουρισμό

• Ανασχεδιασμός διαδικασιών λειτουργίας με έμφαση στα προληπτικά μέτρα των τμημάτων:

• Υποδοχή

• Επισιτιστικά τμήματα

• Οροφοκομία

• Τεχνική υπηρεσία

• Διαχείριση ενδεχόμενης εμφάνισης κρούσματος σε

• Πελάτη

• Προσωπικό

Εισηγήτρια

H κα Μαρία Λιοντάκη ανήκει στο ανθρώπινο δυναμικό της TÜV HELLAS (TÜV NORD) από την αρχή του 2020.

Έχει προηγηθεί μία 20ετή πορεία στο σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων ποιότητας, και κυρίως ασφάλειας τροφίμων και περιβαλλοντικής διαχείρισης στον τομέα του Τουρισμού.

Παράλληλα, έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία βλέποντας και την άλλη πλευρά του νομίσματος, αυτή της αξιολόγησης της εφαρμογής των συστημάτων ασφάλειας τροφίμων με την ιδιότητα της αξιολογήτριας του Ε.ΣΥ.Δ.

Πλέον, έχει ενταχθεί στον μεγαλύτερο και δυναμικά αναπτυσσόμενο Φορέα Πιστοποίησης και διαχειρίζεται τα συστήματα από την πλευρά του επικεφαλής επιθεωρητή ενώ παράλληλα διεξάγει ως επικεφαλής εισηγήτρια, πληθώρα εκπαιδευτικών σεμιναρίων.