Δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για άλλη μία κακή χρονιά για τον τουρισμό, φιλοξενώντας δηλώσεις εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου και από τη Σαντορίνη

Σε “μαύρη τρύπα” ο τουρισμός και για το 2021

  • Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:18

Για το στοίχημα που πρέπει να ξεπεραστεί στη νότια Ευρώπη, όσον αφορά στην πορεία του τουριστικού κλάδου, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, με την έμφαση να δίνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, τη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων και υπογράφεται από τους Paul Tugwell, Flavia Rotondi και Alberto Brambilla, παρ’ ό,τι οι εμβολιασμοί προχωρούν στις χώρες της νότιας Ευρώπης όπου βρίσκονται και οι μεγαλύτεροι τουριστικοί προορισμοί, θα πάρει μήνες πριν διανεμηθούν αρκετά εμβόλια ώστε να επιτραπεί ο συνωστισμός σε πλοία, αεροπλάνα και μπαρ, γεγονός που σημαίνει, ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο “σκοτάδι”, σχετικά τη φετινή σεζόν.

Ούτε εντός του 2021 σημαντική ανάκαμψη για τον τουρισμό

«Η προσδοκία είναι ότι θα είναι καλύτερη από τη σεζόν του 2020, ωστόσο αυτός είναι ένας πολύ χαμηλός πήχης για να πετύχει κανείς», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο προβολέας πέφτει στη Σαντορίνη, όπου πέρσι προσέγγισαν μόνο τρία κρουαζιερόπλοια, σε σχέση με περίπου 600 που προσέγγισαν το 2019. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σχετικά στοιχεία που εξέδωσε την Πέμπτη, η μέση διάρκεια διαμονής των επισκεπτών σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 70%, δίνοντας προειδοποιητικά σημάδια στον κλάδο να προετοιμαστεί για μία ακόμη “ήσυχη” χρονιά.

«Οι τουριστικές ροές στο σύνολό τους δεν αναμένεται να ανακάμψουν στα προ-πανδημίας επίπεδά τους εντός του 2021» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ιταλία, ο τουρισμός θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι επισκέπτες «θα επιστρέψουν σταδιακά, όσο η αβεβαιότητα μειώνεται”.

Για τους ανθρώπους του τουρισμού, αυτό έχει ήδη καταστεί σαφές, ήδη από τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Ο Πάολο Μάνκα, διευθυντής της αλυσίδας ξενοδοχείων Felix Hotels στη Σαρδηνία, λέει στο Bloomberg, ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο θα έβλεπε σε κανονικές συνθήκες περίπου το 30% των καλοκαιρινών κρατήσεων, όσο ο κόσμος κουράζεται από το χειμώνα. Αντιθέτως, πλέον κοιτάζει σχεδόν άδεια βιβλία κρατήσεων.

«Προετοιμαζόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε αν θα λειτουργήσουμε»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι επίσης πολύ δύσκολη η συγκυρία για τους ιδιοκτήτες μονάδων, οι οποίοι έχουν να διευθετήσουν επίσης εργασίες συντηρήσεων και τα κόστη των προσλήψεων, χωρίς να έχουν εγγυημένο εισόδημα.

Το Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις του Μανώλη Καραμολέγκου, ιδιοκτήτη του Meltemi Hotels and Resorts στην Σαντορίνη και πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Θήρας. Όπως αναφέρει ο κ. Καραμολέγκος, «πρέπει να προετοιμαστούμε χωρίς να γνωρίζουμε αν καν θα λειτουργήσουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ετοιμασίες για την τελευταία στιγμή».

Παράλληλα, παρουσιάζονται και τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Λιμένων, που δείχνουν τη δραματική πτώση των ακτοπλοϊκών αφίξεων μέσα στο 2020.

Τονίζεται από το άρθρο, ότι ο τουρισμός είναι θεμελιώδης κλάδος για την οικονομία πολλών περιοχών στην νότια Ευρώπη, καθώς αντιστοιχεί στο 21% της εθνικής οικονομίας στην Ελλάδα και στο 17% στην Πορτογαλία, ενώ αποτελεί τον κύριο “εργοδότη” σε περιοχές όπου άλλοι κλάδοι εκλείπουν, παρέχοντας σημαντικό εισόδημα σε οικογένειες και στήριξη στις τοπικές οικονομίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προοπτικές θα βελτιώνονται όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, με την ανυπομονησία των εν δυνάμει τουριστών να οδηγεί σε περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, εμφάνιση ανθεκτικών ως προς τα εμβόλια στελεχών του ιού στην Ευρώπη, θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι τείνει να υπάρξει σημαντική αύξηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, τα οφέλη δεν πρόκειται να επιμεριστούν ομοιόμορφα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά, ότι θα ευνοήσει προορισμούς του εσωτερικού, ή προορισμούς προσβάσιμους με αυτοκίνητο, περισσότερο απ’ ό,τι προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Καταστροφική η αβεβαιότητα για τον τουρισμό

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά αργά – και με αμφισβητήσεις – με τις κυβερνήσεις να αναζητούν κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να βοηθήσουν την τουριστική βιομηχανία. Ως παράδειγμα, παρουσιάζεται η πρόταση της Ελλάδας, ώστε η Ε.Ε. να προωθήσει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα, την ίδια ώρα που έκανε ήδη συμφωνία με το Ισραήλ, που κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Εμβολιασμών του Bloomberg.

Ένας εκ των μεγαλύτερων tour operators σε όλο τον κόσμο, η ΤUI, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι πρόκειται να προσφέρει στους πελάτες τα 4/5 του συνήθους προγράμματος διακοπών της και το καλοκαίρι του 2021, εκτιμώντας ότι ο ιλιγγιώδης ρυθμός διάθεσης των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη ζήτηση από τους Βρετανούς, που αναζητούν λίγο ήλιο. Ωστόσο την αισιοδοξία της TUI δεν φαίνεται να συμμερίζεται η βρετανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, συνέστησε στους Βρετανούς να απέχουν ακόμη από τουριστικές κρατήσεις, λόγω της γενικότερης ανασφάλειας. «Απλώς δεν έχω την απάντηση, στην ερώτηση του πού θα βρισκόμαστε φέτος το καλοκαίρι. Η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνουμε τίποτα σε αυτό το στάδιο», είπε ο Σαπς.

Κάποια ξενοδοχεία της νότιας Ευρώπης βλέπουν μεγαλύτερη εγχώρια ζήτηση, η οποία αναμένεται να αντισταθμίσει κάποια, αλλά όχι όλη τη ζημία στο τζίρο τους. Στην Πορτογαλία, ο επικεφαλής της αλυσίδας ξενοδοχείων Pestana, Χοσέ Θεοτόνιο, σημειώνει ότι τα δωμάτια στις εκπτώσεις του Ιανουαρίου κρατήθηκαν από ντόπιους, την ώρα που η συνεχιζόμενη ανασφάλεια για τις απαγορεύσεις των ταξιδιών και την καραντίνα αποθαρρύνουν ξένους επισκέπτες.

Ενώ ο εμβολιασμός αναμένεται να δώσει ένα τέλος σε τέτοια σκληρά μέτρα, αβέβαιο είναι το πότε θα γίνει αυτό και οι κυβερνήσεις πολλές φορές έχουν δείξει να εισάγουν σχεδόν στην τύχη περιορισμούς, κρατώντας τις επιχειρήσεις και τους εν δυνάμει πελάτες τους σε διαρκές άγχος.

«Χρειαζόμαστε σαφή καθοδήγηση από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας για το μέλλον», ανέφερε ο ξενοδόχος Μανκα, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων της Σαρδηνίας. «Για τον τουρισμό, η έλλειψη σαφήνειας είναι τόσο επιβλαβής όσο ο ίδιος ο covid», τόνισε, κλείνοντας.

Ετικέτες: