Δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Β. Αλεξανδρίδη και του προέδρου του Συλλόγου Επισιτισμού Σύρου “Τερψιχόρη”, Γ. Χατζαντώνη

Η προσοχή στραμμένη στην επανεκκίνηση για λιανεμπόριο και εστίαση

Χάνεται ένα ακόμη Πάσχα για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Με το “βλέμμα” στραμμένο στο διάστημα κατά το οποίο θα υπάρξει σημαντική χαλάρωση των μέτρων για να επαναλειτουργήσουν ελεύθερα, παραμένουν το λιανεμπόριο και η εστίαση στη Σύρο, όπως αναφέρουν οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και του Συλλόγου Εστίασης “Τερψιχόρη”.

Αν και τα εμπορικά καταστήματα διανύουν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας με νέο και πιο “χαλαρό” τρόπο, ωστόσο, η προσοχή εστιάζεται στο γεγονός της υποτονικής ανταπόκρισης των καταναλωτών, αφού η πανδημία έχει πλήξει γενικότερα την οικονομία και πολύ σοβαρά το κάθε νοικοκυριό.

Παράλληλα, η εστίαση προχωρά σε προετοιμασία για την επανεκκίνησή της μετά το Πάσχα, όπως άλλωστε έχουν αναφέρει αρμόδια κυβερνητικά πρόσωπα, με τους επιχειρηματίες βέβαια, να αναμένουν εμπράκτως τη στήριξή τους μέσω ΕΣΠΑ, για το πρώτο διάστημα.

Πανελλαδικά, οι δύο κλάδοι έχουν πληγεί σημαντικά και κατ΄ επέκταση σε τοπικό επίπεδο, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες εστίασης καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μηδενικά έσοδά τους και τις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις τους, καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ειδικότερα, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων χάνει για μία ακόμη χρονιά την Πασχαλινή περίοδο, οπότε και τα προηγούμενα χρόνια το νησί υποδεχόταν μεγάλο κύμα επισκεπτών, ενώ πλέον στρέφει την προσοχή της, στη χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα των μετακινήσεων μετά τη γιορτινή περίοδο.

Εμπορικός Σύλλογος Σύρου: Υποτονική καταναλωτική κίνηση

Από τη Δευτέρα το λιανικό εμπόριο ξεκίνησε να λειτουργεί σε νέες συνθήκες και συγκεκριμένα, οι καταναλωτές μπορούν να προχωρούν σε αγορές σε διάστημα εντός τριών ωρών και αφού προηγουμένως έχουν αποστείλει μήνυμα (sms) στο 13032 ή φέρουν το απαραίτητο έγγραφο μαζί τους.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου να περιγράψει την εικόνα στην τοπική αγορά, παρουσιάζεται σαφής.

“Συζητώντας με τους καταστηματάρχες αυτήν την εβδομάδα, διαπιστώνω πως δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό στην εικόνα της αγοράς. Δηλαδή, τα απογεύματα η κίνηση είναι πολύ υποτονική και το πρωί ο κόσμος ανταποκρίνεται, αλλά περιορισμένα. Οι καταναλωτές στέλνουν κενό sms στο 13032 και έχουν δυνατότητα αγορών εντός τριών ωρών. Είναι σημαντικό ότι και ο έλεγχος είναι διακριτικός καθώς είμαστε μία περιοχή που δεν έχουμε πολλά κρούσματα” αναφέρει αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Ο καθημερινός τζίρος συνεχίζει να είναι αρκετά πεσμένος. Άλλωστε το κομμάτι της ένδυσης καις της υπόδησης, δυστυχώς έρχεται δεύτερο. Ο κόσμος δεν βγαίνει, άρα και οι συγκεκριμένες αγορές περιορίζονται”.

Ωστόσο, με φόντο τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ο ίδιος τονίζει πως, “Όπως παρατηρώ, προχωράμε προς μία ομαλοποίηση της κατάστασης και πιστεύω αρχές του επόμενου μήνα τα πράγματα να κυλούν καλύτερα”.

Ο κ. Αλεξανδρίδης θέλησε να αναφέρει δε, πως, ήταν θετικό το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα υπήρξε κατηγοριοποίηση των περιοχών σε ζώνες αυξημένου ή χαμηλού κινδύνου και σύμφωνα με τα παραπάνω, λειτουργούσαν αναλόγως και τα εμπορικά. “Ωστόσο, από τα Χριστούγεννα και μετά υπήρξε μία ισορροπία ως προς το ωράριο και κάποια στιγμή κατανόησαν (σ.σ. στην κυβέρνηση) ότι δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να είναι στην ίδια ζώνη. Αυτό, βοήθησε τα καταστήματα, ασχέτως αν η παράδοση παραλαβή γινόταν στην είσοδο των καταστημάτων”.

Ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου εστιάζει στην ανάγκη περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων για να λειτουργήσει η αγορά. “Μακάρι πολύ σύντομα να υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων για να λειτουργήσουμε κανονικά” σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Το λιανεμπόριο υπέστη μεγάλη ζημιά”

Ερωτηθείς για την εικόνα που έχει αποκομίσει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου μετά από το πολύμηνο διάστημα λουκέτου των καταστημάτων ή λειτουργίας με περιορισμούς και ελέγχους τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, υπήρξε συγκεκριμένος. “Από στατιστική έρευνα που προώθησε στον Σύλλογο η ΕΣΕΕ, φαίνεται πως το λιανεμπόριο θα επανέλθει στην κατάσταση του 2019, μετά από τρία χρόνια. Άρα, δεν θέλω να πω ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το λιανεμπόριο, αλλά έχει πάθει μεγάλη ζημιά” δήλωσε, υπογραμμίζοντας παρακάτω πως, “Για να ισορροπήσουμε θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια”. Ο ίδιος μάλιστα θέλησε να αναφερθεί και στον εμβολιασμό του πληθυσμού, εκτιμώντας πως αν αυτός προχωρήσει σημαντικά το επόμενο διάστημα, ίσως να “ξημερώσουν” καλύτερες μέρες. “Ελπίζω με τον σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού, η κατάσταση να γίνει καλύτερη” σημείωσε σχετικά με το θέμα.

Χάνουμε το Πάσχα, αλλά εστιάζουμε στο καλοκαίρι”

Παρακάτω κλήθηκε να τοποθετηθεί για το Πάσχα και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, από τη στιγμή που παραμένουν απαγορεύσεις σε μετακινήσεις και δεν θα λειτουργήσει η εστίαση, μοιραία θα επηρεαστεί και το λιανεμπόριο.

“Το Πάσχα αντιλαμβάνομαι ότι το χάνουμε. Από τη στιγμή που δεν θα ανοίξει η εστίαση, δεν προσδοκούμε κάτι παραπάνω. Ακόμη και να έρθουν επισκέπτες, θα πάνε που; Πώς θα έχουν αφορμή να περιηγηθούν στην αγορά;” σχολίασε ο κ. Αλεξανδρίδης, τονίζοντας πως, “Επηρεάζει σίγουρα και τη λειτουργία των καταστημάτων αυτή η κατάσταση”.

Στα ανωτέρω, πρόσθεσε δε, πως, “Η κατάσταση είναι δύσκολη και νομίζω πως το καλοκαίρι θα πρέπει να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό, σε όλα τα επίπεδα”.

Διασαφηνίζοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε πως, “Προσωπικά θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πολύ διευρυμένο ωράριο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, ούτως ώστε όλες αυτές οι χαμένες ημέρες, να αναπληρωθούν ως έναν βαθμό βέβαια”.

“Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει μία επισκεψιμότητα για να προκύψει και κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Γνωρίζω όμως, πως μέχρι σήμερα οι κρατήσεις είναι περιορισμένες και ελάχιστες” συμπλήρωσε, εξηγώντας πως απομένει μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την καλοκαιρινή σεζόν, οπότε και θα φανεί ο βαθμός επισκεψιμότητας.

Φειδωλές προσδοκίες για την κρουαζιέρα

Ο πρόεδρος τοποθετήθηκε σχετικά και με την υπόθεση της κρουαζιέρας στη Σύρο. Αν και είναι γνωστό πως το άνοιγμά της θα γίνει με συγκεκριμένες οδηγίες και πρωτόκολλα, που θα πρέπει να τηρηθούν από τις εταιρείες αλλά και από τους προορισμούς, ωστόσο, ο ίδιος για φέτος υπήρξε συγκρατημένος όσον αφορά τις προσδοκίες.

“Από την πλευρά μας, έχουμε επιμείνει αρκετά στο θέμα της κρουαζιέρας γιατί μπορεί να φέρει έσοδα στην τοπική αγορά. Θεωρώ όμως, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η περίοδος φέτος και γι αυτό δεν υπάρχει ιδιαίτερη προσδοκία από εμάς” ανέφερε, σχολιάζοντας ακόμη πως, “για φέτος, για το καλοκαίρι του 2021 ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την κρουαζιέρα”.

Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν υπάρξει ως σήμερα για τη στήριξη του λιανικού εμπορίου, ο κ. Αλεξανδρίδης τοποθετήθηκε σε θετικό τόνο. “Έχει υπάρξει μία σημαντική βοήθεια από την πλευρά του κράτους, τόσο με τις ελαφρύνσεις και τις απαλλαγές από τα ενοίκια, όσο και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Βέβαια, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όσοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έκοβαν αποδείξεις, λαμβάνουν ένα σημαντικό ποσό” σχολίασε σχετικά, αναφερόμενος παρακάτω και στις ασφαλιστικές εισφορές. “Υπάρχει μία εκκρεμότητα όσον φορά στο ασφαλιστικό κομμάτι. Έρχονται τα ποσά κανονικά και δεν έχει υπάρξει ούτε μία ρύθμιση για να καταβάλλονται με δόσεις. Αυτό πρέπει να το δει η κυβέρνηση” πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας όμως πως, “Αν δεν υπήρχε αυτή η βοήθεια, με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τη μείωση των ενοικίων, τα καταστήματα θα είχαν βάλει λουκέτο”.

Ωστόσο, θέλησε να γνωστοποιήσει το βασικό θέμα που ο ίδιος θα μετέφερε προς το Υπουργείο Οικονομικών χθες, στη σχετική απογευματινή τηλεδιάσκεψη φορέων του Ν. Αιγαίου με τον Υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα.

“Σε δύο πράγματα θα εστιάσουμε προς τον Υπουργό Οικονομικών. Πρέπει να κατανοήσουν στην κυβέρνηση ότι πρέπει να εξετάσουν πώς θα επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς του ΦΠΑ και να υπάρξει μία επιχορήγηση για την εκκίνηση και την κανονική λειτουργία του λιανεμπορίου” δήλωσε, λέγοντας τέλος, πως, “Μιλάμε για στήριξη σε όσους έχουν μείνει κλειστά για πολλούς μήνες αλλά και για ουσιαστική βοήθεια στα καταστήματα με τη διεκδίκηση της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ”.

Τερψιχόρη: Γενικευμένη απογοήτευση και άνοιγμα μετά το Πάσχα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, Γιώργος Χατζαντώνης τοποθετήθηκε αρχικά για την απόφαση της κυβέρνησης – όπως είναι γνωστή ως σήμερα - να μην ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης πριν το Πάσχα.

“Υπάρχει τεράστια απογοήτευση ούτως ή άλλως. Το δεδομένο είναι πως ανοίγουμε μετά το Πάσχα, δηλαδή μετά τις 10 Μαΐου. Αυτή η παράταση του λουκέτου είναι ό,τι χειρότερο γενικά για την αγορά” υποστήριξε, εξηγώντας βέβαια πως στην περίπτωση διαφορετικού σεναρίου από το ανωτέρω, η λειτουργία της εστίασης θα ήταν άμεσα εξαρτημένη από μέτρα και προϋποθέσεις.

“Τα πάντα θα ήταν θέμα προϋποθέσεων. Δηλαδή αν θα επιτρεπόταν η μετακίνηση των πολιτών και αν θα είχαμε καλοκαιρία. Το Πάσχα στη Σύρο είναι μία εβδομάδα πολύ δυνατή, αλλά υπό προϋποθέσεις” επανέλαβε, απαντώντας και στην ερώτηση αν θα μπορούσε να ευνοηθεί η εστίαση στη Σύρο, έστω και από τη στήριξη του μόνιμου πληθυσμού.

“Θεωρώ πως ναι. Θα γινόταν κάτι. Μπορεί όχι κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο, αλλά θα υπήρχε μία κίνηση. Σίγουρα με το τοπικό πελατολόγιο τα πράγματα θα ήταν περιορισμένα συγκριτικά με ένα Πάσχα όπως το γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα είχαμε μία κίνηση” τόνισε κατηγορηματικά.

Γίνεται προετοιμασία από επιχειρηματίες”

Σε συνέχεια των ανωτέρω και καθώς όπως όλα δείχνουν, η εστίαση θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Μαΐου, ρωτήθηκε για την προετοιμασία των επιχειρηματιών.

“Κάθε επιχείρηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε να ετοιμάσει τον χώρο που θα λειτουργήσει. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι γίνονται εργασίες και υπάρχει μία θετική εικόνα ενώ περίπου έξι νέες επιχειρήσεις θα ανοίξουν στο κέντρο της Σύρου”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Είναι αισιόδοξο να ευελπιστούν οι επιχειρηματίες ότι κάτι θα γίνει, γιατί στην Ελλάδα γενικότερα αυτήν την περίοδο, ακούμε μόνο για λουκέτα”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως για τη θερινή περίοδο “ευελπιστώ να ανοίξουμε με μειωμένους περιορισμούς, όσο αυτό είναι εφικτό. Κάνουμε την προετοιμασία μας, όπως μπορούμε, αλλά εύχομαι να μην κλείσει ποτέ ξανά η εστίαση, μετά από αυτό το καλοκαίρι. Ο κλάδος μας έχει πληγεί σημαντικά”.

Επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ

Τέλος, ο πρόεδρος ρωτήθηκε για τη στήριξη της εστίασης μέχρι στιγμής, αλλά και για το πακέτο του ΕΣΠΑ που θα προωθηθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου. “Αυτό που λειτουργεί κάπως θετικά στην αρνητική κατάσταση είναι πως βγήκε και η επιστρεπτέα 7 και κάπως θα βοηθηθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις, ενώ επίσης ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ”.

Τόνισε δε, πως, “Αυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Λογικά όμως, θα πληροφορηθούμε άμεσα για τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων”.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Χατζαντώνης εξήγησε πως, μέχρι σήμερα, “έχουμε εξαιρεθεί από την καταβολή ενοικίων. Τα πληρώνει σε ένα ποσοστό 80% το κράτος” λέγοντας πως “αυτό το ποσοστό είναι ένα πολύ καλό ποσοστό”. Επιπλέον, σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, εξήγησε ότι “επειδή υπάρχουν κριτήρια, κάποιοι λαμβάνουν ικανοποιητικά ποσά και κάποιοι άλλοι, όχι. Όσοι δεν έκοβαν αποδείξεις και είχαν “μαύρη” εργασία, αυτό το “πληρώνουν” τώρα”.

Τέλος, για τη στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ, ο ίδιος γνωστοποίησε πως η επιχειρηματική κοινότητα είναι σε αναμονή. “Υπάρχει μία πλατφόρμα για να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες εστίασης, αλλά περιμένουμε ακόμη να ανοίξει. Θα δοθεί από τον μικτό τζίρο της επιχείρησης το 7%. Είναι ένα σημαντικό ποσό” σχολίασε, υποστηρίζοντας εν κατακλείδι, πως, “Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί αν σε έναν μήνα ανοίξουμε, αλλά πάρουμε το βοήθημα τον Ιούλιο, ναι μεν θα είναι μία στήριξη, αλλά αυτήν την έχουν ανάγκη οι επιχειρηματίες για την επανεκκίνησή της. Άρα, από το κράτος χρειάζεται αμεσότητα στις κινήσεις”.