“ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής για τα νέα μέτρα

  • Παρασκευή, 9 Ιουλίου, 2021 - 06:24

Έντονο προβληματισμό και αβεβαιότητα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής έφεραν οι ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Οι επιχειρηματίες εξέφρασαν τα έντονα παράπονα τους για τα μέτρα που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και τόνισαν ότι βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση. Όπως δήλωσαν, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα στον κλάδο, από τη στιγμή που οι πολίτες πηγαίνουν σε αυτά τα καταστήματα για να διασκεδάσουν και όχι για να καταπιεστούν… Χαρακτήρισαν υπερβολικά τα συγκεκριμένα μέτρα και εξήγησαν ότι δεν προκύπτει κανένα όφελος για τις επιχειρήσεις, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν θεωρούν πως με την εφαρμογή τους θα αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Τάσος Ζαδές – Συνιδιοκτήτης κέντρου διασκέδασης

«Δυσκολεύομαι πλέον να ανοίξω το μαγαζί… Να κυνηγάω τους πελάτες να κάτσουν; Είναι πολύ ψυχοφθόρο. Όσον αφορά τον εξωτερικό χώρο, μπορεί να ελεγχθεί. Αν όμως σηκωθούν και πάνε 2-3 άτομα στην τουαλέτα, δεν ξέρω τι θα γίνει και αν θα μου επιβάλλουν πρόστιμο. Πώς θα σωθώ σε μια τέτοια περίπτωση; Με την πανδημία είναι λογική η απόφαση να λειτουργούν με όρους οι καφετέριες, τα μπαρ και όλα. Δεν είναι εφικτό. Είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά και «την πληρώνει» ο επιχειρηματίας. Αν σηκωθούν και χορεύουν, βεβαίως να τιμωρηθώ, αλλά από τη στιγμή που δημιουργείται πρόβλημα και από το αν κάποιος θέλει να είναι όρθιος λίγο στο τραπέζι του, είναι πρόβλημα… Συμφωνούμε με τα μέτρα απόλυτα, αλλά ορισμένα δεν γίνεται να εφαρμοστούν. Δεν θα καταφέρω να ανοίξω το κλαμπ».

Mάρκος Πνευματικός – Συνιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης

«Είναι κρίμα να κάνουμε τέτοια πισωγυρίσματα στην «καρδιά» της τουριστικές σεζόν και ενώ το νησί μας αρχίζει και γεμίζει. Είτε θέλουμε να το καταλάβουμε και να το πιστέψουμε, είτε δεν θέλουμε, η μοναδική μας σωτηρία είναι ο εμβολιασμός. Μόνο έτσι μπορούμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί για να προστατευτούμε. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι για να προφυλάξουμε τις επιχειρήσεις και το μέλλον των οικογενειών μας. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν και η φετινή σεζόν πάει χαμένη. Απορώ με αυτούς που αμφιβάλλουν για το αν είναι ασφαλή τα εμβόλια. Ας αφήσουμε την παραφιλολογία και να κοιτάξουμε κοινό καλό. Θεωρώ ότι είναι κάπως υπερβολικά αυτά τα μέτρα, αλλά καταλαβαίνω την αγωνία και της κυβέρνησης να σώσει τη φετινή σεζόν. Θεωρώ ότι δυσκολότερα απ’ ότι ήταν πέρσι, δεν πρόκειται να γίνει. Ήδη τρέχουμε 1,5 χρόνο μέσα στην πανδημία, οπότε λίγο πολύ έχουμε εξοικειωθεί με τα μέτρα. Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε κάποιο θέμα προσαρμογής. Κάποιοι συνάδελφοι ίσως δυσκολευτούν».

Μπάμπης Μουζάκης – Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης

«Νομίζω ότι είναι πέραν της λογικής. Οδηγούν τον κλάδο να κλείσει με όλα τα συνεπακόλουθα… Γίνονταν πάρτι σε βίλες και θα έχουμε τελικά πρόβλημα εμείς που πληρώνουμε φόρους και προσωπικό – που θα μείνει άνεργο. Θα επωφεληθούν τυχοδιώκτες που θα δημιουργήσουν εστίες σε άλλα σημεία. Επίσης, δεν θα μπορούν να ελεγχθούν για τους κλείσουν. Θα γίνεται πάρτι από βίλα σε βίλα. Όλα αυτά είναι έξω από τη σφαίρα της λογικής. Δεν υπάρχει λογική για εμάς τους επαγγελματίες. Είμαστε στοχοποιημένοι. Θα ήθελα να υπήρχε μια επικοινωνία του κλάδου με την πολιτεία για να βρούμε μια μέση λύση από κοινού και όχι να γινόμαστε μπαλάκι του πινγκ – πόνγκ ή να επινοούμε τρόπους για να λειτουργήσουμε στα όρια της νομιμότητας. Ο κόσμος είναι πιεσμένος και θέλει να διασκεδάσει. Δεν ξέρω γιατί τα έχουν βάλει με τη νεολαία».